Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Χάθηκαν ήδη οριστικά 174 εκατ. ευρώ από τον Αλέξανδρο Μπαλτατζή, ενώ αν δεν δοθεί παράταση κινδυνεύουν και τα υπόλοιπα

Στο 63% βρίσκεται η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων του τρέχων Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζή». Αυτό ανέφερε την Πέμπτη (5 Μαρτίου) ο
αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, κατά την διάρκεια συνάντησής του με δημοσιογράφους. Πάντως από τα περίπου 700 εκατ. ευρώ του προγράμματος, που παραμένουν αδιάθετα, τα 174 εκατ. έχουν οριστικά χαθεί. Αυτό τόνισε στους δημοσιογράφους ο Υπουργός, όμως δεν δόθηκε απάντηση για το τι αφορούσαν αυτά τα κονδύλια. Ωστόσο αν δεν δοθεί η εξάμηνη παράταση που ζήτησε η χώρα μας από την Κομισιόν, είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθούν οριστικά για την χώρα μας και τα υπόλοιπα κονδύλια.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, που δεσμεύτηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδας, όταν ολοκληρωθεί το τρέχων ΠΑΑ η χώρα μας θα κληθεί να τα επιστρέψει στην ΕΕ.

Στο προσεχές συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που θα γίνει στις 16 Μαρτίου 2015, θα συζητηθούν οι καθυστερήσεις που υπάρχουν στις εγκρίσεις των νέων Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης από την Κομισιόν.

Όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός στους δημοσιογράφους, βασικός στόχος του νέου ΠΑΑ θα είναι να ενισχυθεί όσον το δυνατόν περισσότερο η κτηνοτροφία. «Πρόκειται για τον τομέα με τις μεγαλύτερες προοπτικές», τόνισε ο κ. Αποστόλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, η Κομισιόν έχει στείλει τις παρατηρήσεις της στο σχέδιο του νέου ΠΑΑ (2014-2020), που παρουσίασε η χώρα μας και η ηγεσία του ΥπΑΑΤ θα κληθεί να απαντήσει πάνω σε αυτές. Αν όλα πάνε καλά τον προσεχή Μάιο αναμένεται η Κομισιόν να δώσει την έγκρισή της για το νέο πρόγραμμα.

Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

http://www.agrotypos.gr