Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης


Εικόνες του 21ου Αιώνα

13-22 Μαρτίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 22 Μαρτίου 2015, στις αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη. Μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ταινίες τεκμηρίωσης από όλο τον κόσμο, αφιερώματα καθώς και παράλληλες δράσεις, το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει το κοινό, γύρω από κρίσιμες θεματικές που απαιτούν την κριτική στάση και την ενεργή συμμετοχή του. 

Ας ρίξουμε μια ματιά στα highlights του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα:

ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
Μια ταινία που υμνεί τη χαρά της ζωής ανοίγει την αυλαία του
17ου ΦΝΘ, την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015 στο Ολύμπιον. Το ντοκιμαντέρ Επιχείρηση χιπ χοπ / Hip Hop-eration του Μπριν Έβανς αφηγείται την περιπέτεια μιας όχι και τόσο συνηθισμένης ομάδας χορευτών: ηλικιωμένοι χιπ χόπερς από τη Νέα Ζηλανδία οι οποίοι προετοιμάζονται για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χιπ Χοπ στο Λας Βέγκας, σε ένα ταξίδι που θα αλλάξει τις ζωές τους. Αστείο και συγκινητικό, το ντοκιμαντέρ εκτυλίσσεται σαν μια απρόσμενη έκρηξη συναισθημάτων, που επιβεβαιώνει ένα κλισέ πέρα για πέρα αληθινό: ότι η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός.

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Το 17ο Φεστιβάλ τιμά φέτος μέσα από τα αφιερώματά του, δυο κινηματογραφιστές οι οποίοι μέσα από το έργο τους ασκούν έντονη κριτική στη σύγχρονη κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα: Τον Αυστριακό Χούμπερτ Ζάουπερ, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ, και τον Ρουμάνο Αλεξάντρου Σόλομον, με σημαντική συνεισφορά στις πολιτικές ταινίες τεκμηρίωσης. Και οι δυο σκηνοθέτες θα παραβρεθούν στη διοργάνωση για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους και να συνομιλήσουν με τους θεατές.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στηρίζει ενεργά τα ελληνικά ντοκιμαντέρ, βοηθά τους έλληνες ντοκιμαντερίστες να βρουν τον δικό τους τρόπο έκφρασης και ενισχύει με όποιο τρόπο μπορεί την παρουσία τους στην διεθνή αγορά. Κάθε χρόνο και πιο δυναμική, η ελληνική παραγωγή ντοκιμαντέρ πρωταγωνιστεί και φέτος στο 17ο ΦΝΘ, με 63 ελληνικές ταινίες οι οποίες αποτυπώνουν με τόλμη μια πραγματικότητα που αναδιαμορφώνεται στη δίνη κοινωνικών ζυμώσεων. Τα ελληνικά ντοκιμαντέρ, κατατάσσονται στα τμήματα του Επίσημου Προγράμματος και στο Ελληνικό Πανόραμα. 

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 
Το τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με τίτλο «Ανθρώπινα Δικαιώματα», το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Διεθνή Αμνηστία, συστάθηκε με σκοπό να ρίξει φως στην βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία θα απονείμει για ένατη χρονιά ένα ειδικό βραβείο στην καλύτερη ταινία του τμήματος. Η επιτροπή αποτελείται από τους: Κατερίνα Καλογερά (Πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας – Ελληνικό Τμήμα), Μαριάννα Λεονταρίδου (μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας – Ομάδα Θεσσαλονίκης, υπεύθυνη για το ετήσιο Κινηματογραφικό Αφιέρωμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα), Ζωή Μαυρουδή (σκηνοθέτιδα, δημιουργός του ντοκιμαντέρ Ruins / Ερείπια), Γιώργος Ρούσσος (δημοσιογράφος, υπεύθυνος της κινηματογραφικής στήλης του www.tvxs.gr) και Παναγιώτης Δενδραμής (μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας, κινηματογραφιστής).

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 
Αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ που αποτυπώνουν τις τραγικές επιπτώσεις της ανθρώπινης επέμβασης στο περιβάλλον και το αντίτιμο που «πληρώνει» η ανθρωπότητα, συγκλονίζουν και ευαισθητοποιούν τον θεατή επάνω σε ένα ζήτημα που επιτάσσει άμεση δράση και αφορά στην ίδια μας την επιβίωση. Στο πλαίσιο του τμήματος «Περιβάλλον» έχει καθιερωθεί ένα βραβείο το οποίο απονέμει επιτροπή της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, στην καλύτερη ταινία της ενότητας. Φέτος την επιτροπή WWF Ελλάς απαρτίζουν οι Γιώργος Βελλίδης (Επικεφαλής τμήματος μάρκετινγκ WWF Ελλάς), Ιάσων Κάντας (Υπεύθυνος Τύπου WWF Ελλάς) και Αλέξανδρος Κανδαράκης (συνεργάτης επικοινωνίας WWF Ελλάς).

Ο βασικός κορμός του προγράμματος του Φεστιβάλ αποτελείται επίσης από τις ενότητες «Όψεις του κόσμου», «Μικρές Αφηγήσεις», «Καταγραφή της Μνήμης», «Πορτρέτα-Ανθρώπινες Διαδρομές», «Κοινωνία» και «Μουσική και Χορός».

ΗΜΕΡΑ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ 

Το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης φιλοξενεί την Τρίτη 17 Μαρτίου 2014 την καθιερωμένη Ημέρα Γαλλοφωνίας – TV5 MONDE, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και το TV5 MONDE. Στο πλαίσιο της φετινής Ημέρας Γαλλοφωνίας εντάσσονται οι προβολές των γαλλόφωνων ταινιών Μόνες με τις ιστορίες μας του Χούμπερτ Ζάουπερ, στο έργο του οποίου πραγματοποιεί αφιέρωμα η φετινή διοργάνωση, Το καταφύγιο του Φερνάν Μελγκάρ, Η Ελλάδα των Χρήστου Χρυσόπουλου, Πέτρου Μάρκαρη και Έρσης Σωτηροπούλου του Νικολά Oτεμάν και Η αυτοκρατορία των οσμών του Κιμ Νουέν.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Live Cinema «Μέτρο πάντων / The Measure of All Things»
Μια ξεχωριστή κινηματογραφική εμπειρία θα ζήσουν οι θεατές του 17ου Φεστιβάλ, μέσα από την εκδήλωση «Μέτρο Πάντων / The Measure of All Things», που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Μαρτίου 2015 στις 20:30, στο Ολύμπιον, σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ. Σελίδες από το περίφημο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες ζωντανεύουν στο ντοκιμαντέρ Μέτρο πάντων / The Measure of All Things του Σαμ Γκριν. Ταυτόχρονα με την προβολή της ταινίας, ο ίδιος ο σκηνοθέτης, ο οποίος ήταν υποψήφιος το 2004 για Όσκαρ με το ντοκιμαντέρ του The Weather Underground, αφηγείται επί σκηνής, ενώ το σάουντρακ του ντοκιμαντέρ ερμηνεύει ζωντανά η εξαμελής ορχήστρα yMusic, σχήμα αναγνωρισμένο για την εξαιρετική μίξη κλασικής και ποπ μουσικής.

Ημερίδα «Εδώ έξω»
Το 17ο Φεστιβάλ παρουσιάζει την ημερίδα «Εδώ έξω», που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015, στις 12.00 το μεσημέρι, στο Ολύμπιον, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ Εδώ έξω, σε σκηνοθεσία Θωμά Κιάου, το οποίο δημιουργήθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος «Πρωτοβουλία ενάντια στην Κρίση» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα την κρίση στην ελληνική και τη διεθνή πραγματικότητα. 
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Το 17ο ΦΝΘ συνεχίζει και φέτος - από τις 15 έως τις 22 Μαρτίου 2014 - το εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα «Κουβεντιάζοντας», ένα φόρουμ επικοινωνίας και συζήτησης, το οποίο προσφέρει την ευκαιρία σε επαγγελματίες του ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα και το εξωτερικό να γνωριστούν σε προσωπικό επίπεδο, να ανταλλάξουν απόψεις και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους. To «Κουβεντιάζοντας» θα διεξάγεται 16.00 – 17.30, στην αίθουσα Excelsior, στο ισόγειο του ξενοδοχείου Electra Palace και οι συζητήσεις θα γίνονται στα αγγλικά.

ΑΓΟΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 
Η Αγορά Ντοκιμαντέρ / Doc Market του 17ου ΦΝΘ πραγματοποιείται από τις 15 έως 21 Μαρτίου 2015, καθημερινά 10:00-20:00, στο ξενoδοχείο Electra Palace (αίθουσα Bυζάντιον). Φέτος, η Αγορά, η οποία υποστηρίζεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Creative Europe MEDIA, συγκεντρώνει ρεκόρ συμμετοχών, καθώς σε αυτή λαμβάνουν μέρος πάνω από 450 ντοκιμαντέρ, ενώ οι επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου που θα την επισκεφτούν ξεπερνούν τους 60. Ειδικότερα, την Αγορά Ντοκιμαντέρ θα παρακολουθήσουν αγοραστές από 55 κανάλια και εταιρείες, ανάμεσα στους οποίους εκπρόσωποι των Films Transit (Καναδάς), Al Jazeera (Μεγάλη Βρετανία), ZDF (Γερμανία), ARTE (Γαλλία), Canal+ (Γαλλία), YLE (Φινλανδία), HBO Europe (Ουγγαρία), ΡΙΚ (Κύπρος), OTE TV (Ελλάδα), AL ARABIYA (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), κ.ά. Για τρίτη συνεχή χρονιά, η Αγορά Ντοκιμαντέρ θα παρέχει συμβουλές σε έλληνες και ξένους σκηνοθέτες και παραγωγούς όσον αφορά στα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ συνεχίζονται και τα Market Talks, η επιτυχημένη σειρά συζητήσεων όπου διακεκριμένοι επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου, θα δώσουν χρηστικές πληροφορίες και πρακτικές συμβουλές στους έλληνες και ξένους ντοκιμαντερίστες.

DOCS IN PROGRESS
Για τέταρτη συνεχή χρονιά, η Αγορά Ντοκιμαντέρ του 17ου ΦΝΘ παρουσιάζει τα Docs in Progress, σε παρόμοια λογική με το τμήμα Works in Progress της Αγοράς του ΦΚΘ. Πρόκειται για 7 ταινίες από τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, οι οποίες παρουσιάζονται στους παραγωγούς, εκπροσώπους πωλήσεων (sales agents), διανομείς και εκπροσώπους φεστιβάλ που θα είναι παρόντες στη φετινή διοργάνωση. Φέτος, για πρώτη χρονιά στα Docs in Progress η ελληνική εταιρία post-production 2|35 Inc προσφέρει βραβείο σε υπηρεσίες post-production αξίας 15.000 ευρώ.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ - EDN
EDN Docs in Thessaloniki MASTERCLASS και PITCHING FORUM 2015 
Στο πλαίσιο του EDN Docs in Thessaloniki, θα πραγματοποιηθεί το masterclass «Η τηλεοπτική αγορά ντοκιμαντέρ στη Βόρεια Αμερική» (Πέμπτη 19/3, 16:00 – 18:00, αίθουσα Παύλος Ζάννας) με εισηγητή τον Πίτερ Χάμιλτον, υπεύθυνο της συμβουλευτικής εταιρείας «Peter Hamilton Consultants, Inc.». Ο κ. Χάμιλτον θα αναφερθεί εκτενώς στους βασικούς παίκτες της αγοράς ντοκιμαντέρ στη Βόρεια Αμερική (HBO, POV, PBS, TVO, Knowledge, Smithsonian Channel, Netflix), εστιάζοντας στο προφίλ και τη λειτουργία τους. Παράλληλα, το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015 (10:00-14:30) και την Κυριακή 22 Μαρτίου 2015 (10:00-13:00) στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, διοργανώνεται το Docs in Τhessaloniki / Pitching Forum 2015 (από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ντοκιμαντέρ EDN, σε συνεργασία με το 17ο ΦΝΘ και με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Creative Europe ΜEDIA). To ετήσιο αυτό «διεθνές ραντεβού» περιλαμβάνει συζητήσεις για την παραγωγή και pitching επιλεγμένων σχεδίων ντοκιμαντέρ απ? όλο τον κόσμο, μέσω εντατικών εκπαιδευτικών συναντήσεων και ανοιχτών στο κοινό συναντήσεων pitching.



http://www.rthess.gr/