Αισιόδοξοι εμφανίζονται στην κυβέρνηση για τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, επιμένοντας πως αυτό που θέλουν να επιτύχουν μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου είναι το πρόγραμμα - γέφυρα μέχρι τον Αύγουστο.
Μιλώντας για το θέμα του χρέους, ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής δήλωσε πως η απομείωση του είναι μια πολιτική απόφαση και μόνο. "Λέμε τέλος στη λιτότητα, γιατί επιθυμούμε να καταστεί το χρέος βιώσιμο", πρόσθεσε και εξήγησε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την πρόταση της κυβέρνησης. "Ζητάμε χώρο και χρόνο. Είναι μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία", συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Όπως τονίζουν, πήγες από το Μέγαρο Μαξίμου, αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι τι θα περίεχει, "η ουσία του προγράμματος" και όχι το όνομα που τυχόν θα έχει το πρόγραμμα -γέφυρα προκειμένου να αποφευχθεί να περάσει από τα Κοινοβούλια των άλλων χωρών.
Οι προτάσεις της κυβέρνησης για το πρόγραμμα - γέφυρα, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, συνοψίζονται σε 4 βασικά σημεία:
-Να υπάρχει χρηματοδοτική κάλυψη από την ΕΚΤ
-Να δοθούν τα 1,9 δις. ευρώ που οφείλονται (κέρδη ευρωπαϊκών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα)
-Θα ζητηθεί δημοσιονομικός χώρος με χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα
- Να υπάρξει συμφωνία για ένα πρώτο κύμα μεταρρυθμίσεων και το κρίσιμο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων να μετακυλιστεί μετά το πρόγραμμα γέφυρα.
Στο πλαίσιο των συμμαχιών που χτίζει η νέα κυβέρνηση χθες ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Gianni Pittella, επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, τον οποίο και ευχαρίστησε για τη στήριξή του που εκφράστηκε και μέσα από άρθρο του στην εφημερίδα "Τα Νέα" με τίτλο «Όχι στην τρόικα, ναι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς».
Ο κ. Pittella ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ότι είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Ζ. Κλ. Γιουνκέρ, τον ευρωπαίο επίτροπο επί των Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι , τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, και τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν. Ο κ. Pittella σύμφωνα με πληροφορίες, στις τηλεφωνικές του επικοινωνίες τόνισε την ανάγκη για αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη –και την Ελλάδα- προκειμένου η λιτότητα να αποτελέσει παρελθόν.
Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει το «παρών» στη Σύνοδο κορυφής αύριο Πέμπτη και θα βρεθεί για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι με την Άνγκελα Μέρκελ και τους υπόλοιπους αρχηγούς-κρατών. Ήδη στο περιθώριο της συνάντησης έχει καθοριστεί το πρώτο ραντεβού και θα έχει συνάντηση με τον Βέλγο πρωθυπουργό Charle Michel.
Το «μενού» του ΟΟΣΑ θα βρεθεί επί τάπητος στη σημερινή συνάντηση που θα έχουν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, Άνχελ Γκουρία.