Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Σε δύο φάσεις η υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος

Ξεκινά το απόγευμα (19:00) της Κυριακής η συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, η οποία κορυφώνεται τα μεσάνυχτα της Τρίτης με την
ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλ.Τσίπρα, με δεδομένες τις πιέσεις που ασκούνται από τις Βρυξέλλες, την έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το Βερολίνο.
Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων και η τακτική του κόμματος στη Bουλή, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις εν όψει Eurogroup και Συνόδου Κορυφής απασχόλησαν την πολύωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, οι βουλευτές ενημερώθηκαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων από τον αντιπρόεδρο, Γιάννη Δραγασάκη, και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και στην συνέχεια έγινε εκτενής ανταλλαγή απόψεων με τοποθετήσεις πολλών βουλευτών.
Για τις προγραμματικές δηλώσεις, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να τηρήσει σκληρή στάση έναντι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ εκτενής θα είναι η παρουσίαση της κατάστασης που παρέλαβε η κυβέρνηση στα υπουργεία και τη δημόσια διοίκηση.
Σε δύο φάσεις οι υλοποίηση των εξαγγελιών
H κυβέρνηση σκοπεύει να κινηθεί σε δύο φάσεις στο θέμα των εξαγγελιών, «παγώνοντας» μέρος αυτών.
Σε πρώτη φάση θα δοθεί έμφαση στο πεντάμηνο (μέχρι τέλος Ιουνίου) που θα αφορά στο πρόγραμμα- γέφυρα με προτεραιότητα την η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, στο χτύπημα της φοροδιαφυγής και στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.
Όπως μετέδωσε το Mega, στα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός είναι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του με νέο Φόρο, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, η επαναπρόσληψη 3.800 στο Δημόσιο, μια νέα ρύθμιση για τις 100 δόσεις (σύνδεση της δόσης με το εισόδημα του οφειλέτη), η 13η σύνταξη σε δικαιούχους κάτω των 700 ευρώ και η επαναφορά του επιδόματος των 360 ευρώ για τους ανασφάλιστους υπερήλικες του ΟΓΑ.
Eπίσης, θα προχωρήσει η επιδότηση ενοικίου και το δωρεάν ρεύμα σε άπορους, όπως και η έκδοση κάρτας απεριορίστων διαδρομών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε ανέργους.
Ενδιαφέρον έχει δήλωση του υπουργού Οικονομικών, την οποία μετέδωσε το Σάββατο το Reuters.
Θα παρουσιάσουμε ολοκληρωμένη πρόταση για το χρέος την Τετάρτη, δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο υπουργός αναφερόταν στη συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία παρόντες θα είναι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
»» Στο Eurogroup με ολοκληρωμένη πρόταση για το χρέος
Συνάντηση με πολυμελές κλιμάκιο του Οίκου Lazard είχε το μεσημέρι του Σαββάτου ο υπουργός Οικονομικών. Η Lazard αναλαμβάνει την υποστήριξη της διαπραγματευτικής γραμμής της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές για τα θέματα χρέους και της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.
Και νέο ταξίδι-αστραπή
Ένα ακόμα ταξίδι-αστραπή θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Δευτέρα ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στην Αυστρία για συνομιλίες με τον καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν.
Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε και με τον βέλγο ομόλογό του Σαρλ Μισέλ.
πηγη in.gr

http://www.dikaiologitika.gr/