Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Τροφές που σου αυξάνουν την … πείνα!

Τσέκαρε τις τροφές που αντί να σε χορταίνουν, σου ανοίγουν την όρεξη και αντικατάστησέ τες ή φρόντισε να καταναλώνεις πάντοτε τις υγιεινές εκδοχές του. Οι παρακάτω επιλογές σίγουρα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές.
1.Τσίπς/Αλμυρά σνακ
Τα αλμυρά σνακ είναι από τις πιο πιθανές τροφές που αντί να σου αποβάλλουν το αίσθημα της πείνας, το κάνουν ακόμα εντονότερο. Τα υψηλά ποσοστά αλατιού δημιουργούν στον οργανισμό σου αφυδάτωση, και κατ' επέκταση αίσθημα δίψας, που πολλές φορές ο οργανισμού σου το συγχέει με το αίσθημα της πείνας. Επιπλέον, οι συγκεκριμένες τροφές είναι κατά βάση φτωχές σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, συστατικά που σου δημιουργούν το αίσθημα κορεσμού για αρκετές ώρες. Αν λοιπόν, είσαι φανατική των σνακ αυτών, φρόντισε να δημιουργήσεις τα δικά σου σπιτικά τσιπς, που θα περιέχουν μικρότερες ποσότητες αλατιού, αλλά και να ενυδατώνεις αρκετά τον οργανισμό σου πίνοντας νερό.
2.Μπάρες δημητριακών
Πολλές φορές, οι μπάρες δημητριακών περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης, που αντί να σε χορταίνουν, πυροδοτούν ακόμα περισσότερο την πείνα σου. Φρόντισε λοιπόν, να επιλέγεις για σνακ, εκείνες που περιέχουν αρκετά γραμμάρια φυτικών ινών αλλά και πρωτεΐνης, ενώ έχουν ως βασικό συστατικό τους, βρώμη ολικής αλέσεως ή ξηρούς καρπούς.
3.Μακαρόνια
Ειδικά τα λευκά μακαρόνια, όντας μια επεξεργασμένη και απογυμνωμένη από κάθε θρεπτικό συστατικό τροφή, σε οδηγούν απλά σε μεγαλύτερη κατανάλωση χωρίς να χορταίνεις, ενώ η πέψη τους είναι αρκετά γρήγορη, με αποτέλεσμα να πεινάς και πάλι. Σε αντίθεση με αυτά, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που θα σε βοηθήσουν να χορτάσεις, αλλά και να διατηρήσεις το αίσθημα αυτό για περισσότερο.
4.Δημητριακά
Τα δημητριακά είναι... παραπλανητικά για δύο λόγους: Από τη μία, πολλά από αυτά κρύβουν στα συστατικά τους μεγάλες ποσότητες ζάχαρης ενώ από την άλλη, κάποιες φορές περιέχουν πολύ χαμηλές ποσότητες φυτικών ινών. Το αποτέλεσμα είναι, καταναλώνοντάς τα ως πρωινό, τα επίπεδα του σακχάρου σου να μην βρίσκονται στο επιθυμητό επίπεδο και ύστερα από λίγη ώρα, να πεινάς ξανά. Επομένως, φρόντισε τα δημητριακά που καταναλώνεις να είναι πάντοτε φτωχά σε ζάχαρη και πλούσια σε φυτικές ίνες, ενώ πρόσθεσε σε αυτά φρέσκα φρούτα για έξτρα γεύση, αλλά και βιταμίνες.
5.Αναψυκτικά διαίτης/χυμοί
Τα αναψυκτικά διαίτης όπως και οι χυμοί, ακόμα και όσοι αναγράφουν πως είναι φυσικοί, περιέχουν γλυκαντικές ουσίες αλλά και υποκατάστατα ζάχαρης. Επομένως, μπορεί να γλιτώνεις τις έξτρα θερμίδες, όμως, τα ποτά αυτά καταφέρνουν να ενεργοποιήσουν το αίσθημα της πείνας ύστερα από λίγο, αλλά και την επιθυμία σου για γλυκές και λιπαρές τροφές. Οπότε, ειδικά αν βρίσκεσαι σε περίοδο δίαιτας, είναι προτιμότερο να τα αποφεύγεις.