Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Η Πιερία βασικός τροφοδότης ελληνικού ακτινιδίου στις ΗΠΑ

 Η Πιερία βασικός τροφοδότης ελληνικού ακτινιδίου στις ΗΠΑ,
όπου το ελληνικό ακτινίδιο έχει γίνει συνώνυμο με το Πιερικό.


            Το Ακτινίδιο Πιερίας (Π.Γ.Ε.), που παράγεται στον κάμπο της Πιερίας και είναι γνωστό ως «φρούτο του Ολύμπου», κατακτά ιδιαίτερα απαιτητικές
αγορές, όπως αυτές των ΗΠΑ, όπου η παρουσία του Πιερικού Ακτινιδίου
(Π.Γ.Ε.) στην αγορά είναι ισχυρή. Μέσα σε τρία χρόνια από την έναρξη των
εξαγωγών ελληνικού ακτινιδίου στις ΗΠΑ, η Πιερία έγινε ο βασικός
τροφοδότης ελληνικού ακτινιδίου, όπως δείχνουν τα στοιχεία του τμήματος
Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής
Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας. Τα
ακτινίδια αποτελούν σχεδόν το μοναδικό ελληνικό νωπό προϊόν στις ΗΠΑ και η Πιερία κατάφερε το ελληνικό ακτινίδιο να είναι συνώνυμο με το Πιερικό.
            Η Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Πιερίας κ Σοφία Μαυρίδου τόνισε πως “τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Πιερία κάνουμε με επιτυχία όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, μια συντονισμένη προσπάθεια για την ανάδειξη και προώθηση των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων μας και μάλιστα φέτος εντάξαμε στον προγραμματισμό μας έργα που θα δώσουν ακόμα περισσότερο την δυνατότητα στα Πιερικά ποιοτικά αγροτικά προϊόντα να ταξιδεύσουν τόσο σε εκθέσεις του εσωτερικού όσο και σε εκθέσεις του εξωτερικού για την καλύτερη ανάδειξη τους. Όλη αυτή η προσπάθεια δεν θα είχε τόσο μεγάλη επιτυχία χωρίς την αρωγή της καθ' ύλην αρμόδιας Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας”.
            Όσο αφορά την καλλιέργειά του ακτινιδίου στην Πιερία, αυτή στηρίζει το εισόδημα των αγροτών μας αλλά και συνεισφέρει σημαντικά στα έσοδα της χώρας καθώς η παραγωγή του ακτινιδίου στο μεγαλύτερό της μέρος εξάγεται γι΄ αυτό το λόγο και το τμήμα του Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Πιερίας είναι σε εγρήγορση για διασφαλίζει τα υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά του ακτινιδίου.
            Τα Πιερικά ακτινίδια πληρούν τις αυξημένες φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις των χωρών εισαγωγής, όπου εφαρμόζονται ιδιαίτερα αυστηροί κανονισμοί και πρότυπα, όπως επιβεβαιώνει το αρμόδιο τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και
Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

            Τα Πιερικά Ακτινίδια (Π.Γ.Ε.) "ταξίδεψαν" σε 18 τρίτες χώρες. Αναλυτικά, ακτινίδια Πιερίας εξάγονται σε ΗΠΑ, Κίνα, Καναδά, Αίγυπτο, Ιορδανία, Συρία, Σαουδική Αραβία, Λίβανο, Καζακστάν, Λευκορωσία, Ουκρανία, Μολδαβία, Γεωργία, Αρμενία, Αλβανία, Βοσνία, Σερβία, ΠΓΔΜ και σε όλη σχεδόν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικότερα, η αγορά των ΗΠΑ έχει απορροφήσει 257.235 κιλά και σε ποσοστό 14,5% των εξαγωγών προς τρίτες χώρες, ενώ σχεδόν το σύνολο των εξαγωγών στις ΗΠΑ πραγματοποίησε η ομάδα παραγωγών «Ο.Π. ΖΕΥΣ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ Α.Ε.». Πιο συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, έχουν πραγματοποιηθεί εξαγωγές 173 φορτίων ακτινιδίων (συγκομιδής έτους 2014) συνολικής ποσότητας 3.241.145 κιλών, εκ των οποίων τα 1.904.261 κιλά αφορούν εξαγωγές προς τρίτες χώρες, ενώ τα 1.336.884 κιλά αφορούν αποστολές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το Φεβρουάριο και μετά αναμένεται αύξηση των εξαγωγών λόγω υψηλότερων τιμών πώλησης.
            Οι εξαγωγές γίνονται υπό την επίβλεψη του τμήματος Ποιοτικού και
Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Π.Ε. Πιερίας του οποίου οι γεωπόνοι
πραγματοποιούν ενδελεχή ποιοτικό και φυτοϋγειονομικό έλεγχο στα φορτία
προκειμένου να εκπληρώνονται οι απαιτήσεις των χωρών εισαγωγής.
Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός αφού όπως είναι γνωστό οι
Αμερικάνικες αρχές εφαρμόζουν ιδιαίτερα αυστηρούς κανόνες και πρότυπα
για την εισαγωγή γεωργικών προϊόντων στην επικράτειά τους.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Εντεταλμένος σε θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Τσιμήτρης, οι άριστες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής μας, το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσία που διαθέτουν οι παραγωγοί μας καθώς η έντονη εξωστρεφείς δραστηριότητα των οργανώσεων των παραγωγών μας έχουν πετύχει να βάλουν το Ακτινίδιο της Πιερίας στην παγκόσμια αγορά.
            Οι εξαγωγές ακτινιδίων συγκομιδής έτους 2014 πραγματοποιήθηκαν από τις ομάδες παραγωγών Ο.Π. ΖΕΥΣ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ Α.Ε., Α.Σ. ΠΙΕΡΙΑΣ και Α.Σ. ΡΑΧΗΣ και τις εταιρίες ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, VALIDITY, MED FRUIT. Ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας κ. Δημήτρης Ρουκάς ανέφερε πως οι κύρια παράγοντες της διείσδυση του Ακτινιδίου Πιερίας (Π..Γ.Ε.) στις αγορές του εξωτερικού είναι χωρίς αμφιβολία η υψηλή ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος που ανταποκρίνεται στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που ζητούν οι αγορές, καθώς και η πληρότητα των φυτοϋγειονομικών απαιτήσεων στους χώρους παραγωγής, τυποποίησης, συσκευασίας και ελέγχου του ακτινιδίου.