Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ: Συντονιστικό Τοπικό Όργανο αντιμετώπισης έκτακτων καιρικών φαινομένων

Στο επίκεντρο σύσκεψης μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας ΠΙΕΡΙΑΣ του Δήμου Δίου – Ολύμπου και των τοπικών φορέων,
η αντιμετώπιση των κινδύνων από την εκδήλωση έκτακτων καιρικών φαινομένων


Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα η αντιμετώπιση των έκτακτων καιρικών φαινομένων που οφείλονται σε βροχοπτώσεις, χιονοπτώσεις και παγετούς.

          Στην έδρα του Δήμου Δίου – Ολύμπου, το πρωί της Δευτέρας 2 Φεβρουαρίου 2015, συνήλθε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) αντιμετώπισης έκτακτων καιρικών φαινομένων που οφείλονται σε πλημμύρες, χιονοπτώσεις και παγετούς.
          Το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας με συντονιστή την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου, συνέδραμε το Δήμο Δίου – Ολύμπου στη διοργάνωση, συντονισμό και διεξαγωγή του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου, όπου αφενός έγινε ένας απολογισμός από την αρχή της χειμερινής περιόδου αφετέρου να επικαιροποιήσουν ένα πλάνο δράσεων και συνεργασιών για την αντιμετώπιση κινδύνων που προέρχονται από έντονα καιρικά φαινόμενα με πρωταρχικό σκοπό την ασφάλεια των πολιτών.
          Στη σύσκεψη του Σ.Τ.Ο. του Δήμου Δίου – Ολύμπου, ο Δήμαρχος κος Κων/νος Δημόπουλος, μέσω του Γενικού Γραμματέα του Δήμου απηύθυνε χαιρετισμό για την ευόδωση των εργασιών της συνάντησης τονίζοντας ότι ο Δήμος αντεπεξήλθε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση των έκτακτων καιρικών φαινομένων που έλαβαν χώρα τους τελευταίους μήνες.
          Ο εντεταλμένος Αντιδήμαρχος σε θέματα Πολιτικής Προστασίας και Τεχνικών Υπηρεσιών κος Αθ. Καλαϊτζής, συντόνισε τη σύσκεψη και ανέφερε την καταλυτική συμβολή της Περιφερειακής Ενότητας στην διεξαγωγή της. Ανέλυσε διεξοδικά την επιχειρησιακή ετοιμότητα, το συντονισμό μεταξύ των υπηρεσιών του Δήμου αλλά και των Προέδρων των τοπικών Κοινοτικών και Δημοτικών Διαμερισμάτων αλλά και τη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.
          Επισήμανε, πως με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, το Νοέμβριο του 2014 έγινε η πρώτη συνάντηση για την τεχνική στήριξη του Δήμου, όπου έλαβαν μέρος όλοι οι Πρόεδροι των Δημοτικών και Κοινοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Πιερίας, για τις ενέργειες που πρέπει να δρομολογηθούν σε τοπικό επίπεδο, ώστε να συνταχθεί το επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου για την αντιμετώπιση των έκτακτων καιρικών φαινομένων.
          Παρότι, δεν είχε προηγηθεί η σύγκλιση του Σ.Τ.Ο. στο Δήμο Δίου – Ολύμπου, όπως είθισται τυπικά να γίνεται στην αρχή της χειμερινής περιόδου, ο Δήμος και οι εμπλεκόμενοι τοπικοί φορείς (αστυνομία, πυροσβεστική, ταξιαρχία, κέντρο υγείας, εθελοντές, κλπ) ήταν σε άμεση και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ τους αλλά και με την Περιφερειακή Ενότητα.
          Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Μακεδονίας – Θράκης, εκπροσωπήθηκε από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης, κο Χρήστο Μαμαρίκα, ο οποίος έθεσε τους άξονες στους οποίους πρέπει κινηθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα του κάθε φορέα, δίνοντας έμφαση σε αυτή των δήμων – των οποίων αποτελεί προϊσταμένη διοικητική αρχή.
          Από πλευράς Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο προϊστάμενος του οικείου τμήματος, τόνισε πως τα Συντονιστικά Τοπικά Όργανα στους τρεις Δήμους της Πιερίας, καθώς και το Περιφερειακό Συντονιστικό Όργανο, δεν είχαν τον τυπικό και υποχρεωτικό ρόλο σύγκλισής τους, αλλά απόλυτα ουσιαστικό και εποικοδομητικό. Κατέγραψαν τις αδυναμίες και ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, την επιχειρησιακή ετοιμότητα κάθε φορέα κατά τη χρονική στιγμή διεξαγωγής της σύσκεψης, τρόποι για την αντιμετώπισή τους, την επικαιροποίηση των ανθρώπων – συνδέσμων ανά φορέα. Το σημαντικότερο αποτέλεσμα των συσκέψεων ήταν η κοινή παραδοχή ότι κάθε σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων καιρικών φαινομένων για την προστασία του πληθυσμού, αποτελεί ένα δυναμικό, ευέλικτο και διαδραστικό σχέδιο δράσης το οποίο εκτελείται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με τους διαθέσιμους πόρους (ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή) με γνώμονα τη συνεργασία και την ιεράρχηση των καταστάσεων που πρέπει να διαχειριστούν.
Με στόχο την κατάλληλη προετοιμασία και συντονισμό των φορέων για την αντιμετώπιση έκτακτων καιρικών φαινομένων, έγινε από όλους τους παρευρισκομένους (Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα ΠΙΕΡΙΑΣ, Δήμο Δίου – Ολύμπου, Πυροσβεστική Υπηρεσία Λιτοχώρου, Αστυνομικό Τμήμα Λιτοχώρου, XXIV ΤΘ Ταξιαρχία, Κέντρο Υγείας Λιτοχώρου, Πρόεδροι τοπικών διαμερισμάτων, εθελοντές και ραδιοερασιτέχνες) μνεία για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση του πληθυσμού τόσο πριν την εκδήλωση των έκτακτων καιρικών φαινομένων όσο και για την αυτοπροστασία του κατά τη διάρκεια εκδήλωσής τους.


Τόσο η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κα Σοφία Μαυρίδου, όσο και ο Δήμαρχος Δίου – Ολύμπου κος Κωνσταντίνος Δημόπουλος, διαμηνύουν μέσω των αιρετών εκπροσώπων τους αλλά και των υπηρεσιακών παραγόντων, την αγαστή συνεργασία των φορέων της αυτοδιοίκησης αλλά και των λοιπών τοπικών φορέων για την από κοινού αντιμετώπιση των κινδύνων που ελλοχεύουν από την επικράτηση έκτακτων καιρικών φαινομένων με σκοπό την προστασία του πληθυσμού της Πιερίας.