Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Οι όποιες επαγγελλόμενες μειώσεις φόρων της Ν.Δ. αφορούν μόνο τους έχοντες

Επειδή ο προεκλογικός διάλογος πρέπει να γίνεται επωνύμως και με επιχειρήματα!
Βλέπω τα προεκλογικά σποτ της Ν.Δ. για το φορολογικό.

Ο  καθένας μπορεί να δει το πιο απλό ότι δηλαδή η Ν.Δ. ενδιαφέρεται μόνο για το πως δεν θα πληρώσουν φόρο οι πλούσιοι ή οι επιχειρήσεις ρίχνοντας τα βάρη της φορολογίας στους πιο αδυνάτους. Συγκεκριμένα:
Μιλά για μείωση του ανώτερου συντελεστή φόρου εισοδήματος στο 33%.
και για μείωση του φόρου των επιχειρήσεων.  Δεν μιλά ούτε για μείωση των συντελεστών στα κατώτερα εισοδήματα ούτε αφορολόγητο 12. χιλιάδων ευρώ σε όλους ( οι επαγγελματίες και οι αγρότες πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ.
Μιλά για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 7%;
Γενική μείωση ( αν και πότε) χωρίς να εξαιρεί από τον ΕΝΦΙΑ έστω την πρώτη κατοικία και τα χωράφια.
Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για αφορολόγητο όλων στις 12.000 ευρώ για κατάργηση του ΕΝΦΙΑεπιβολή φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας με υπολογισμό του στις νέες εμπορικές αξίες.
Είναι αυτό που έλεγε ο Σουλτς ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ότι δηλαδή η Τρόικα ζητούσε αύξηση δημοσίων εσόδων και η συγκυβέρνηση επέβαλε φόρους δυσβάστακτους στα χαμηλά εισοδήματα, ενώ επέτρεπε την φοροαποφυγή την φοροαπαλλαγή ή το φοροδιαφυγή στα υψηλά εισοδήματα. Και έχει το θράσος η Ν.Δ. να τα έχει και στο προεκλογικό της πρόγραμμα.
Φυσικά την φοροεπιδρομή της Ν.Δ. την είδαμε. Όμως καλό είναι να αντιληφθούμε ότι οι όποιεςεπαγγελλόμενες μειώσεις φόρων αφορούν τους πλουσίους και σε αντιστάθμισμα τους  θα βρουν άλλους φόρους για την πλειοψηφία των φορολογουμένων.
Αντώνης Δ. Μάντζιος, οικονομολόγος