Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ - Πολιτισμός, κρίση και βιωσιμότητα

Πολιτισμός, κρίση και βιωσιμότητα
Συνάντηση στη Μονή Λαζαριστών

Ο πρόεδρος του ΟΡΦΕΟ κ. Γρηγόρης Παπαχρήστος, ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων
κ. Νίκος Πασχαλούδης και το μέλος της επιτροπής προβολής του Φεστιβάλ Ολύμπου κ. Βασίλης Δήμου, συμμετείχαν ως προσκεκλημένοι της διοίκησης του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών Θεσσαλονίκης στην ημερίδα «Πολιτισμός, κρίση και βιωσιμότητα. Δυνατότητες, προκλήσεις, κίνδυνοι για τους καλλιτεχνικούς οργανισμούς που βρίσκονται στο κεντρο της», η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Η  βασική σκέψη της ημερίδας ήταν να δοθεί απάντηση στην ανάγκη των πολιτιστικών φορέων να παραμείνουν ενεργοί στον καιρό της κρίσης και να διαμορφώσουν νέα μοντέλα ανάπτυξης.

Οι εισηγητές που ήταν πανεπιστημιακοί, διευθυντές καλλιτεχνικών οργανισμών, ειδικοί στην επικοινωνία και στην διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ανέπτυξαν με  σαφήνεια και τεκμηριωμένα τα θέματα που αναφέρονται στις σύγχρονες μορφές διοίκησης, στη δικτύωση, στη σύνδεση με την κοινωνία, τη δημιουργία ελκυστικού καλλιτεχνικού προϊόντος, στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων και στην χρηματοδότηση μέσω χορηγιών.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Νικος Πασχαλούδης αναφέρθηκε στην 43χρονη ιστορία του  Φεστιβάλ Όλυμπου και σημείωσε ότι ή αντοχή στον χρόνο οφείλεται στην ποιότητα των παραστάσεων και καλλιτεχνικών γεγονότων που παρουσιάζει, αλλά και στο αμείωτο ενδιαφέρον για εθελοντική προσφορά τόσον των μελών των Δ.Σ.,  όσο και των δεκάδων εθελοντών. Το Φεστιβάλ Ολύμπου βρίσκεται σε διαρκή οικονομική κρίση 43 χρόνια, αλλά και 43 χρόνια σε διαρκή  άνοιξη. Αποτελεί δημιούργημα των ανθρώπων της Πιερίας και είναι περήφανοι γι αυτό και το θεωρούν πολύτιμο χαρακτηριστικό του τόπου τους.

Έκανε επίσης αναφορά στις καινοτομίες των τελευταίων ετών,  στις εικαστικές εκθέσεις, στις τιμώμενες χώρες, στις αρχαιολογικές ομιλίες και στις προσπάθειες για την σύνδεση του Φεστιβάλ με τον Τουρισμό.

Ζήτησε να οργανωθεί φόρουμ των καλλιτεχνικών φορέων της Κεντρικής Μακεδονίας για την αλληλοπληροφόρηση, τη συμπαραγωγή καλλιτεχνικών παραστάσεων, την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και την μεγέθυνση της διαφημιστικής δυνατότητας για την άντληση χορηγιών. Η πρόταση έγινε δεκτή και το Φεστιβάλ Μονής Λακαριστών ανέλαβε τον συντονισμό.

Στο διάλειμμα ο πρόεδρος του ΟΡΦΕΟ κ. Γρήγορης Παπαχρήστος είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους εισηγητές θέματα που αφορούν τα ευρωπαϊκά προγράμματα, τις δυνατότητες χορηγιών και τα ζητήματα που αφορούν το μάνατζμεντ. Με έκδηλη ικανοποίηση διαπίστωσε ότι το Φεστιβάλ Ολύμπου είναι πλέον γνωστό τόσο μεταξύ των ειδικών, όσο και μεταξύ των πολιτών που παρακολούθησαν την ημερίδα και ότι το θεωρούν έναν από τους πλέον έγκυρους πολιτιστικούς οργανισμούς.