Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Προσπάθεια υποκλοπής της ψήφου των βουλευτών το έκτακτο διάγγελμα του Σαμαρά

Προσπάθεια υποκλοπής της ψήφου των βουλευτών το έκτακτο διάγγελμα του Σαμαρά, με στόχο την συνέχιση της ίδιας καταστροφικής πολιτικής
                                                  του Αντώνη Δ. Μάντζιου, οικονομολόγου
                                                      μέλους  της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας

Προσπάθεια υποκλοπής της ψήφου των βουλευτών για τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής είναι το έκτακτο διάγγελμα του Αντώνη Σαμαρά, μετά την πρώτη ανεπιτυχή ψηφοφορία  για εκλογή Προέδρου και λίγο πριν την δεύτερη ψηφοφορία από ότι φαίνεται το ίδιο ανεπιτυχή.
Και αυτό γιατί θέλει συναίνεση στην εκλογή του Προέδρου όπως λέει ώστε:
1.να προχωρήσει η διαπραγμάτευση με την Τρόικα,
2. να ξεκινήσει η συνταγματική αναθεώρηση  
3. να υπάρξει εν συνεχεία ένα χρονοδιάγραμμα για εκλογές, οι οποίες, όπως είπε, μπορούν να γίνουν μέχρι και το τέλος 2015 και 
4. να διευρυνθεί και το κυβερνητικό σχήμα με όσους πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Ουσιαστικά ζητά την υποστήριξη των βουλευτών, πέραν των βουλευτών τα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ,  για να διαχειριστεί εν λευκώ την όποια διαπραγμάτευση με την Τρόικα και ουσιαστικά την αποδοχή των 19 σημείων απαιτήσεων της Τρόικα,(http://www.kathimerini.gr/791450/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/ta-19-proapaitoymena-poy-8etei-h-troika-gia-na-kleisei-h-a3iologhsh)
γι αυτό άλλωστε επιλέχτηκε η συμφωνία με την Τρόικα να γίνει μετά την εκλογή του Προέδρου, γιατί σε άλλη περίπτωση κανείς βουλευτής δεν θα μπορούσε να επικαλεστεί άγνοια για τα νέα μέτρα, ψηφίζοντας τον Πρόεδρο και επιτρέποντας την παραμονή της συγκυβέρνησης στην εξουσία. Παράλληλα προσπαθεί είτε ρίχνοντας στάχτη στα μάτια, είτε αξιοποιώντας την σημερινή σύνθεση της βουλής ( αναντίστοιχη με τη λαϊκή βούληση) να προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση προσπαθώντας το νέο σύνταγμα να είναι τοποτηρητής του ακραίου νεοφιλελευθερισμού της συγκυβέρνησης και των επιλογών της Τρόικας.
Στη συνέχεια οι όποιες «καθυστερήσεις» στις εργασίες της να δικαιολογούν καθυστέρηση των εκλογών φθάνοντας από τα τέλη του 2015 στις αρχές του 2016 λίγους μήνες δηλαδή πριν την συμπλήρωση της τετραετίας. Και αυτό γιατί δεν ορίζονται εκλογές αλλά διατυπώνονται υπό προϋποθέσεις ευχές για τα τέλη του 2015.
Και τέλος ρίχνει το δόλωμα της κυβερνητικής διεύρυνσης με όσους πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική, στην ουσία με κάποιους από όσους θα τσιμπήσουν το δόλωμα.
Το περίεργο είναι ότι στρέφεται στους ανεξάρτητους βουλευτές ζητώντας την στήριξη της ίδιας πολιτικής, δηλαδή σε αυτούς που στην  συντριπτική τους πλειοψηφία εγκατέλειψαν τα κυβερνητικά κόμματα, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ. και ΔΗΜΑΡ ακριβώς λόγω της μνημονιακής πολιτικής που ακολούθησαν. Από την άλλη ζητά την στήριξη βουλευτών από ΔΗΜΑΡ και Αν. Ελλ. Κομμάτων που στις θέσεις τους τάσσονται κατά της εκλογής Προέδρου και την διενέργεια εκλογών ώστε να προκύψει νέα Βουλή, νέα κυβέρνηση.
Και  η αδυναμία της συγκυβέρνησης να αντλήσει ψήφους από αυτές τις δεξαμενές για να φθάσει τους 180 που σημαίνει ότι εκτός των ανεξαρτήτων θα πρέπει να διασπάσει και τις Κ.Ο. Των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ , την οδηγεί να καλλιεργεί την πόλωση και τον διχασμό για να φθάσουμε στις καταγγελίες περί απόπειρας χρηματισμού θυμίζοντας τις παλιές εποχές της αποστασίας.
Ο  Σαμαράς και ο Βενιζέλος αρνήθηκαν την πρόταση του Τσίπρα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στον Πρόεδρο πρόταση με την οποία ζητούσε: «άμεση σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για να συμφωνήσουμε στην ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών πριν από την υπογραφή νέων δεσμευτικών συμφωνιών με τους εταίρους και προκειμένου να διερευνήσουμε την πιθανότητα να συμφωνήσουμε στο πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας που θα μπορούσε να εκλεγεί με ευρύτατη πλειοψηφία στη νέα Βουλή».
Προτίμησαν να μεταφέρουν λίγο πίσω χρονικά την συμφωνία με την Τρόικα και να κάνουν νωρίτερα τις Προεδρικές εκλογές. Η  επιλογή του αντιπροέδρου της Ν.Δ. ως υποψηφίου Προέδρου δείχνει ότι ο Σαμαράς δεν ενδιαφέρεται για την εκλογή Προέδρου. Προσπαθεί να αξιοποιήσει όλον αυτόν τον χρόνο μέχρι τις πρόωρες εκλογές πραγματοποιώντας  επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, να αξιοποιήσει την μη κατάληξη της συμφωνίας με την Τρόικα σαν ένα κενό χρηματοδότησης για τη χώρα και παράλληλα προσπαθώντας να συγκρατήσει τις δυνάμεις του ελπίζει σε μια παρένθεση του ΣΥΡΙΖΑ ή καλύτερα στην μη επίτευξη κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και για αυτό εξαπολύσει ύβρεις και λάσπη βοηθούντος και του ξένου παράγοντα,( διεθνής τύπος, δηλώσεις στελεχών Ε.Ε. ) και φυσικά την συντριπτική πλειοψηφία των ντόπιων Μ.Μ.Ε.
Όμως τον δρόμο που προτείνει ο Σαμαράς τον έχουμε περπατήσει 4 χρόνια τώρα με κακά αποτελέσματα για τον Ελληνικό λαό και την Πατρίδα μας και αδιέξοδο για το δημόσιο χρέος. Σήμερα μας δίνεται η ευκαιρία να αναζητήσουμε έναν άλλο δρόμο χωρίς μνημόνια και ανεργία, τον δρόμο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας, χωρίς πισωγυρίσματα, με μια ουσιαστική διαπραγμάτευση του χρέους με στόχο την εξαφάνιση του μεγαλύτερου μέρους και εξόφλησή του υπολοίπου  με ρήτρα ανάπτυξης.
Γι αυτό πρέπει να μην εκλεγεί Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή και  με ομαλό και συνταγμένο τρόπο να γίνουν εκλογές ώστε να προκύψει  ισχυρή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ισχυρή λαϊκή εντολή και ισχυρή στήριξη σε εθνικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης.
Αντώνης Δ. Μάντζιος, οικονομολόγος
μέλος της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας