Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Πρόγραμμα “Νίκος Καζαντζάκης” για την αντιμετώπιση της ανεργίας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
‘’Μαζεύω τα σύνεργά μου: όραση, ακοή, γέψη, όσφρηση, αφή, μυαλό, βράδιασε πια, τελεύει το μεροκάματο, γυρίζω σαν τον τυφλοπόντικα σπίτι μου, στο χώμα. Όχι γιατί κουράστηκα να δουλεύω, δεν κουράστηκα, μα ο ήλιος βασίλεψε’’.
Το πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα είναι σύνθετο και η απλή λήψη αποσπασματικών μέτρων δεν είναι επαρκής.
Η πραγματική ανεργία υποεκτιμάται, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και στην Ε.Ε. Χρειάζεται συνολικό σχέδιο που να βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία, να αναγνωρίζει και να θεραπεύει τους πραγματικούς λόγους αύξησής της και αξιόπιστη εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου και πολυδιάστατου σχεδίου σε ένα επίμονο, συνεχή και πολυμέτωπο αγώνα. Η ανεργία οφείλεται σήμερα στους εξής λόγους:
  • Διαρθρωτική ανεργία, Δομικό πρόβλημα λόγω της διάρθρωσης της Οικονομίας, κυμαίνεται περίπου από 9-12 % . Λόγω των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομικής ζωής ενός τόπου, παρατηρείται να υπάρχουν άνεργοι ενώ υπάρχουν  κενές θέσεις εργασίας, αλλά οι  άνεργοι δεν μπορούν να απασχοληθούν στις υπάρχουσες κενές θέσεις, επειδή υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα  στα προσόντα και την εξειδίκευση των ανέργων και σε αυτά που απαιτούνται για την κάλυψη των κενών θέσεων. Οφείλεται επίσης σε τεχνολογικές μεταβολές, οι οποίες δημιουργούν νέα επαγγέλματα και αχρηστεύουν άλλα καθώς και σε αλλαγές στη διάρθρωση της ζήτησης, οι οποίες αυξάνουν τη ζήτηση ορισμένων προϊόντων και ταυτόχρονα μειώνουν τη ζήτηση άλλων. Όπως είναι φανερό, η διαρθρωτική ανεργία δημιουργείται από την δυσαναλογία που υπάρχει μεταξύ προσφοράς και ζήτησης των διαφόρων ειδικεύσεων. Η μείωσή της απαιτεί επανεκπαίδευση των ανέργων, ώστε να αποκτήσουν τις ειδικεύσεις στις οποίες υπάρχει έλλειψη. Διαφορετικά, η διαρθρωτική ανεργία μπορεί να είναι μεγάλης διάρκειας.
  • Ανεργία λόγω της ύφεσης της Οικονομίαςή γενικά ανεπαρκούς ζήτησης: Τα επίπεδα της ανεργία αυτής της μορφής αλλά και της ανεργία που μας επηρεάζει λόγω της ανόδου της ανόδου της σε όλη την Ευρώπη κυμάινεται περίπου στο 12-15%.  Η ανεργία λόγω ανεπαρκούς ζήτησης, η ονομαζόμενη και “κεϋνσιανή ανεργία”, είναι εκείνη που προέρχεται από την πτώση της οικονομικής δραστηριότητας στις φάσεις της καθόδου  και της ύφεσης του οικονομικού κύκλου. Πρόκειται, δηλαδή, για αδυναμία της συνολικής ζήτησης της οικονομίας να απορροφήσει τη συνολική προσφορά του εργατικού δυναμικού. Η ανεργία αυτή συνήθως έχει κυκλικό χαρακτήρα , δηλαδή επαναλαμβάνεται, και η διάρκειά της εξαρτάται από τη διάρκεια του οικονομικού κύκλου.
  • Ανεργία τριβής: λόγω αναφέρεται στην ανεργία λόγω της αλλαγής εργασιακού περιβάλλοντος και μέχρι να βρει ο εργαζόμενος δουλειά, και κυμαίνεται περίπου στο 3%-5%. Η ανεργία τριβής οφείλεται στην αδυναμία της αγοράς να απορροφήσει άμεσα ανέργους, παρότι υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας, για τις οποίες οι άνεργοι έχουν τα απαραίτητα προσόντα και την επαγγελματική εξειδίκευση. Εξαρτάται από την αδυναμία των εργατών  να εντοπίσουν αμέσως τις επιχειρήσεις με τις κενές θέσεις και από την αδυναμία των επιχειρήσεων  να εντοπίσουν τους άνεργους εργάτες που χρειάζονται. Επίσης , μπορεί να οφείλεται στη γεωγραφική απόσταση μεταξύ της περιοχής όπου υπάρχει ανεργία και της περιοχής όπου υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας. Γενικότερα οφείλεται στην έλλειψη ενός επαγγελματικού συστήματος πληροφοριών για ύπαρξη ανέργων και επιχειρήσεων με κενές θέσεις εργασίας.
  • Εποχιακή ανεργία: 3-4% οφείλεται στα εποχιακά επαγγέλματα, στη διάρκεια τους, αλλά και στις μεταβαλλόμενες ανάγκες εργατικού δυναμικού που δημιουργούνται εποχιακά και εμφανίζονται διαφορετικές σε κάθε περιοχή.
Τα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι δύο γενικών κατηγοριών,

 Διαβάστε τη συνέχεια εδώ