Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

ΕΡΤ3 - Μια εστία αγώνων για την Ελλάδα και τη Δημοκρατία

Η «ΦΑΡΕΤΡΑ» συναντά τους ανθρώπους της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης
Κωστής Χαλάτσης

18 συναπτούς μήνες συμπληρώνει ο αγώνας των απολυμένων εργαζομένων της ΕΡΤ, που, από το πραξικοπηματικό βράδυ της 11ης Ιουνίου 2013, που η Κυβέρνηση έριξε το «μαύρο» δια διαγγέλματος Κεδίκογλου, αποφάσισαν με κυριολεκτική αυταπάρνηση, αψηφώντας τις δυσκολίες επιβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους, να κρατήσουν ζωντανή την υπόσταση και την αξιοπρέπεια του Δημοσίου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα Ενημέρωσης, με πενιχρά τεχνικά μέσα αλλά πλούσια την προσφορά αλληλέγγυων ανθρώπων κάθε επαγγελματικής και κοινωνικής τάξης, που συμπάσχουν και συμπράττουν σε έναν κοινό αγώνα για την ανάσταση της ...Ελεύθερης Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης.
2014-12-16-Reportaz-chalatsis-ert33

Δεκάδες εναπομείναντες Τεχνικοί και Δημοσιογράφοι, αλλά και εργαζόμενοι κάθε πόστου ευθύνης, κρατούν υπό κατάληψη τα κτίρια της ΕΡΤ3 τόσο στην Οδό Αγγελάκη, όσο και στη Λεωφόρο Στρατού, μετασχηματίζοντας τους συγκεκριμένους χώρους σε εστίες αγώνων και προσφυγής όλων των επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων που υφίστανται ενεργά ή εν δυνάμει την κρίση και τις συνέπειες των εξοντωτικών κυβερνητικών πολιτικών.
Αυτά και άλλα κατέθεσαν χθες βράδυ (15/12/14) στη «ΦΑΡΕΤΡΑ» η Τεχνικός Ελευθερία Φαραντάκη και ο Δημοσιογράφος Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, που μας ξενάγησαν στα γραφεία, στις αίθουσες, σύνταξης, κοντρόλ, μοντάζ αλλά και στα studios παραγωγής και εκπομπής της ανοιχτής ΕΤ3, στο κτίριο της Λ. Στρατού στη Θεσσαλονίκη.
43706738


ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΗΝ ΕΤ3 ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Πέρα από το www.ertopen.com, το διαδικτυακό τόπο της ελεύθερης ΕΡΤ, όπως και το ertsocialnetworks στο youtube, (τηλεοπτική βιβλιοθήκη -δελτία ειδήσεων, εκπομπές), η ΕΤ3 εκπέμπει σε πολλές περιοχές της χώρας ψηφιακά με ιδιοκατασκευές και αλληλέγγυους που στηρίζουν τεχνικά την αναμετάδοση του σήματος τοπικά, ώστε ο κόσμος με έναν επανασυντονισμό στον ψηφιακό του δέκτη, να μπορεί να ξαναδεί το πρόγραμμα της ΕΤ3.
Από την Βόρεια Ελλάδα, προς το παρόν, το κανάλι βλέπει η Θεσσαλονίκη, στο κέντρο και προς τα δυτικά, και κάποιες περιοχές από την Ημαθία (λόγω του δυτικού προσανατολισμού του σήματος).
Στη Λάρισα, στην Πάτρα, στο Καρπενήσι, στο Βόλο, στην Αθήνα, στην Πάρο, στην Κρήτη υπάρχει κανονική ψηφιακή αναμετάδοση.
2014-12-16-Reportaz-chalatsis-ert310
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΖΗΤΑ ΝΑ ΞΑΝΑΔΕΙ ΤΗΝ ΕΤ3
Όπως μαρτυρεί η Ελευθερία Φαραντάκη, η οποία διαχειρίζεται και το κομμάτι των social media που έγινε ο συνδετικός κρίκος επαφής των εργαζομένων της ΕΡΤ με τον κόσμο, από την πρώτη στιγμή που έπεσε το «μαύρο», οι τηλεθεατές που δεν βλέπουν το κανάλι ζητούν εναγωνίως τρόπους για να το ξαναδούν. Όσοι βλέπουν από την άλλη, στηρίζουν με τα δικά τους μηνύματα τον αγώνα των άμισθων εργαζόμενων.
2014-12-16-Reportaz-chalatsis-ert312
«Η ΕΡΤ ΔΕΝ ΕΚΛΕΙΣΕ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ – ΕΙΝΑΙ Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΑΓΩΝΙΣΤΗ»
«...Απαξίωσαν την ΕΡΤ για να την κλείσουν με μικρό κόστος, μη υπολογίζοντας την αντίδραση του κόσμου, γιατί δεν περίμεναν ότι ο κόσμος έχει ταυτίσει την ΕΡΤ και το μαύρο που έπεσε με ένα ζήτημα Δημοκρατίας. Γι αυτό κι εμείς, αποφασίσαμε από εκείνο το πραξικοπηματικό βράδυ, να κρατήσουμε χώρους της ΕΡΤ σε αυτοδιαχείριση, ως εστίες αγώνα.
2014-12-16-Reportaz-chalatsis-ert314
Ειδικότερα η ΕΤ3 αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη έχει γίνει κέντρο αγώνα και για άλλες ομάδες ανθρώπων που έχουν πληγεί από την κρίση και τις κυβερνητικές πολιτικές, όπως οι σχολικοί φύλακες, οι καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ, οι απεργοί της Coca Cola, οι καθηγητές σε διαθεσιμότητα κ.α... Θυμάμαι το σύνθημα που φώναξε η Δήμητρα Μανώλη, την ημέρα της απόλυσης των καθαριστριών, στη συγκέντρωση της πλ.Αριστοτέλους: Η ΕΡΤ δεν έκλεισε είναι ανοιχτή, είναι η φωνή του κάθε αγωνιστή», λέει χαρακτηριστικά η κ. Φαραντάκη.
2014-12-16-Reportaz-chalatsis-ert39

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΧΕΙ... ΣΗΜΑ!
«...Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι 18 ολόκληρους μήνες, σ΄ ένα τέτοιο κτίριο, όπως αυτό της Λ. Στρατού, είναι τρομερά δύσκολο, αμισθί, και βάζοντας κι από την τσέπη μας, να λειτουργήσει η ΕΤ3, σαν να μην πέρασε μια μέρα. Αντιλαμβάνεται δηλαδή την ηθική σημασία και αξία μιας εξαιρετικής πράξης , όχι φλύαρων λόγων, αλλά ενός αγώνα 540 ημερών και νυχτών, για να κρατήσουμε ψηλά μια διαδικασία για το δημόσιο αγαθό που λέγεται δημόσια ενημέρωση, κάτι που επιλέξαμε ως μορφή αντίστασης στο μαύρο της 11ης Ιουνίου, ξεσκεπάζοντας εμπράκτως απέναντι στην κοινή γνώμη τις αλητείες που ξεστόμισε ο Σίμος Κεδίκογλου το βράδυ που έκλεινε την ΕΡΤ, κάνοντας λόγο για... ιερές αγελάδες, διεφθαρμένους, τεμπελόσκυλα...», καταθέτει με έμφαση ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και συμπληρώνει: «... Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα αγώνα, δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις, εωσότου υλοποιηθεί το αίτημά μας για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, όχι αυτής που αφήσαμε πίσω μας, αλλά της νέας η οποία θα λειτουργεί ως κοινωνικός παλμογράφος, ταυτισμένη απόλυτα με τα ζητήματα που αφορούν την κοινωνία, στην οποία ήδη απευθυνόμαστε με το: Είστε η δύναμή μας, είμαστε η φωνή σας. Ο αγώνας μας νοηματοδοτείται κι από το γεγονός ότι εδώ φιλοξενούμε συλλογικότητες. Το βράδυ που κάναμε ολονυκτία και συνδεθήκαμε με τους απεργούς της ΔΕΗ στα ορυχεία, και οι φωτογραφίες της ertopen.com, έβγαιναν σε όλο το διαδίκτυο, κι ήμασταν μόνο εμείς εκεί, με πενιχρότατα τεχνικά μέσα, δώσαμε στη δημοσιότητα εικόνες από τη συσπείρωση του κόσμου για τη διεκδίκηση του Δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ...».
2014-12-16-Reportaz-chalatsis-ert313
Η ΕΡΤ ΕΚΛΕΙΣΕ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΞΑΝΑΝΟΙΞΕΙ
Σε ερώτησή μας για το κατά πόσο ρεαλιστική μπορεί να είναι η δικαίωση των αγώνων των ανθρώπων της ΕΡΤ, που προσδοκούν να ξανανοίξει, η απάντηση της Ελευθερίας Φαραντάκη είναι απόλυτη: «Η ΕΡΤ έκλεισε με πολιτική απόφαση και με πολιτική απόφαση θα ξανανοίξει», ενώ ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης συμπληρώνει: «...Η... πλειοψηφία του ενός δικαστή μας απογοήτευσε γιατί το Συμβούλιο της Επικρατείας δε στάθηκε στο ύψος του. Υπήρχε μια ισχυρότατη αντιπολίτευση που είπε: Αυτά δε γίνονται πουθενά.
2014-12-16-Reportaz-chalatsis-ert38Η ιστορία της ΕΡΤ και του κλεισίματος του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα δεν πέρασε ποτέ από τη βουλή. Ήταν πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που αμφισβητήθηκε την επόμενη μέρα από τα δύο εκ των τριών κομμάτων της τότε συγκυβέρνησης (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) τα οποία κατέθεσαν νόμο ακύρωσης της πράξης που δεν υπέγραψαν οι Υπουργοί τους την πράξη που υπέγραψε ο Παπούλιας.
Αυτό θα έπρεπε σε διάστημα δύο μηνών να περάσει στη Βουλή. Οι δύο μήνες πέρασαν και οι συνέπειες της πράξης, ίσχυσαν και χτύπησαν εμάς που είμαστε έκτοτε απολυμένοι. Γι αυτό θέλουμε το μαύρο της ΕΡΤ να περάσει στην κοινωνία και να πάρει θέση. Και θα πάρει θέση η κοινωνία στο πλαίσιο ίσως της διενέργειας εθνικών εκλογών...».
2014-12-16-Reportaz-chalatsis-ert36
ΤΟ ΜΟΡΦΩΜΑ ΤΗΣ ΝΕΡΙΤ ΚΑΙ ΤΟ... «ΤΥΡΑΚΙ» ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΙΑΣ
«... Η ΝΕΡΙΤ είναι ένα μόρφωμα που δε συνιστά σε καμιά περίπτωση Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, άσχετα αν εξαπατήθηκε ο κόσμος από την αλλαγή του λογότυπου. Έχει ενοικιαζόμενους εργαζόμενους με δίμηνες συμβάσεις που πήρε το ΥΠΟΙΚ τους οποίους παίρνει η ΝΕΡΙΤ από τη ΔΤ και με αυτούς δουλεύει. Δεν έχει ούτε προσωπικό, ούτε καταστατικό λειτουργίας, ούτε οργανόγραμμα. Μια επιχείρηση... φάντασμα.
Και ήταν πολύ θλιβερή η στιγμή, που αντιλήφθηκα ότι πάρα πολλοί συνάδελφοί μας, έκαναν αίτηση στη ΔΤ τον Αύγουστο του 2013, τρώγοντας το... τυράκι των προκηρύξεων της διάσπασής μας.
Γιατί ήμασταν όλοι μαζί και είχαμε μια ημερομηνία – στόχο. Την ολομέλεια του ΣτΕ στις 27 Σεπτεμβρίου και ξέραμε ότι αν μέχρι τότε είχαμε κρατήσει και γινόταν η ολομέλεια με την ΕΡΤ κλειστή, χωρίς ενδιάμεσο μόρφωμα, τα πράγματα θα ήταν αλλιώς. Και δεν μπορείς από τη μια να κάνεις αγωγή, καταγγέλλοντας το παράνομο της απόλυσής σου και να κάνεις παράλληλα αίτηση να πας για δυο μήνες στη ΝΕΡΙΤ, αποδεχόμενος το κλείσιμο της ΕΡΤ και την απόλυσή σου...
2014-12-16-Reportaz-chalatsis-ert37
Πέραν του ότι αυτό είναι αντιφατικό, εγώ το αισθάνομαι και ως προδοσία... Έτσι δε δουλεύουν μόνιμα ούτε αυτοί, ούτε κι εμείς.
Όσο για το πόσο θα αντέξουμε... Τον πρώτο χρόνο παίρναμε ταμείο ανεργίας. Τώρα δεν υπάρχει τίποτα πλην των απλών καθημερινών ανθρώπων της διπλανής πόρτας που έγιναν συνειδητά αλληλέγγυοι στον αγώνα και μας στηρίζουν παντοιοτρόπως στην κάλυψη στοιχειωδών και αυτονόητων αναγκών.
Αλλά είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε μέχρι τέλους, με όποιους τρόπους μπορούμε, μέχρι να ξανανοίξει η ΕΡΤ...», καταλήγει η Ελευθερία Φαραντάκη.


2014-12-16-Reportaz-chalatsis-ert34Δείτε το video, κάνοντας κλικ στη φωτο αριστερά


http://faretra.info/index.php/