Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Μια (διαφορετική) απάντηση από τις Βρυξέλλες

13/11/2014
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Υπάρχουν στην Ελλάδα κάποιοι – για την ακρίβεια επιφανή και προβεβλημένα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης – που υποστηρίζουν ότι… είμαστε τυχεροί επειδή τα χρέη μας βρίσκονται συγκεντρωμένα σε χέρια κρατών (δηλαδή κυβερνήσεων, δηλαδή λαών).
Και επομένως, λένε, θα σταθεί ευκολότερο να μας κουρέψουν το χρέος, να δοθεί (ξανα)λένε μια… πολιτική λύση!
Υποστηρίζουν δηλαδή ότι εμείς (οι έξυπνοι) θα πάμε και θα απαιτήσουμε από τους άλλους (τους χαζούς) να μας κουρέψουν τα χρέη μας – στην ουσία να τα πληρώσουν οι ίδιοι – και αυτοί θα σπεύσουν να μας απαντήσουν «παρακαλώ, βεβαίως, δεν γεννάται θέμα».
Και μάλιστα, χωρίς να θέσουν κανέναν όρο – έτσι, επειδή είμαστε… ωραίοι!
Ουδέν ψευδέστερον και γελοιωδέστερον.
Η αλήθεια είναι πως οι κυβερνήσεις αυτών των ευρωπαϊκών κρατών δεν διανοούνται να εμφανιστούν ενώπιον των κοινοβουλίων τους ζητώντας κάτι τέτοιο.

Διότι, όπως έχουμε ξαναπεί, υπάρχουν και εκεί λαοί, κυβερνήσεις, εκλογές και τα λοιπά και τα λοιπά.
Για του λόγου το αληθές, επισημαίνω κάτι που μάλλον έχει διαφύγει της προσοχής αυτών που εννοούν να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό.
Μόλις πρόσφατα, στις 6 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες ξέσπασαν διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια, στη διάρκεια μιας μεγάλης διαδήλωσης κατά των μέτρων λιτότητας που πρότεινε η νέα κυβέρνηση – όπως βλέπετε και εκεί λαμβάνουν μέτρα.
Υπήρξαν τραυματίες, τόσο μεταξύ των αστυνομικών όσο και μεταξύ των διαδηλωτών, οι διαδηλωτές έριξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών οι οποίοι απάντησαν χρησιμοποιώντας αντλίες νερού, ενώ πυρπολήθηκαν πολλά αυτοκίνητα.
Στην πραγματικότητα, ήταν τέτοια η βιαιότητα των επεισοδίων, που από τύχη δεν θρηνήθηκαν θύματα στην καρδιά της Ευρώπης, εκεί ακριβώς όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις και για μας.
Στη διαδήλωση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικάτων, έλαβαν μέρος 130.000 Βέλγοι, με τη συμμετοχή να σπάει τα ρεκόρ ανάλογων εκδηλώσεων του 2011 και του 2013.
Οι διαδηλωτές, ντυμένοι με κόκκινα, πράσινα και μπλε πανωφόρια, στα χρώματα των τριών μεγαλύτερων βελγικών συνδικάτων, διαδήλωσαν στις λεωφόρους του κέντρου των Βρυξελλών υπό τον ήχο σφυριχτρών και κροτίδων, διαμαρτυρόμενοι για τη μείωση μισθών και συντάξεων και την υποχώρηση του κοινωνικού κράτους.
Η κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Σαπέν έχει ανακοινώσει περικοπές ύψους 11 δις ευρώ και μέχρι το τέλος του χρόνου έχουν προγραμματιστεί απεργίες διαφόρων κλάδων με αποκορύφωμα την γενική
απεργία της 15ης Δεκεμβρίου.
Στο επίκεντρο των διαμαρτυριών βρίσκεται η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το 2015 τον νόμο βάσει του οποίου οι μισθοί και τα κοινωνικά επιδόματα ακολουθούν αυτόματα την αύξηση του κόστους ζωής, αλλά και η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 έτη στα 67.
Και ρωτάει ο κάθε λογικός άνθρωπος: Είναι δυνατόν η βελγική κυβέρνηση να πάει στον διαμαρτυρόμενο λαό της και να του ζητήσει να σβήσει τα χρέη των άλλων;
Προφανώς, όχι.
Αλλά αυτοί που υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατόν, επιμένουν να επαναλαμβάνουν μια υπόσχεση που δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί, κοροϊδεύοντας τον ελληνικό λαό.
Και μια λεπτομέρεια: Στη διάρκεια των επεισοδίων, καταστράφηκε ολοσχερώς και το μικρό αυτοκίνητο του ηλεκτρολόγου Αμπντεσαλάμ Γκαραφί.
Αμέσως, ένα κύμα αλληλεγγύης ξέσπασε ανάμεσα στους χρήστες του διαδικτύου, μετά από το μήνυμα ενός νεαρού από την Αμβέρσα:
«Ο Γκαραφί είναι ηλεκτρολόγος και χρειάζεται το αυτοκίνητό του για να δουλέψει. Ας φροντίσουμε να συγκεντρώσουμε αρκετά χρήματα ώστε ο Αμπντεσαλάμ και η οικογένειά του να συνεχίσουν να συμβάλουν στην κοινωνία. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι μια μειονότητα θα καταστρέφει ζωές και θα ωθεί την πόλωση στα άκρα».
Μέσα σε επτά ώρες ανταποκρίθηκαν στην έκκληση περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι που μάζεψαν πάνω από 14.500 ευρώ.
Αυτά και καλό είναι να κάνουν δεύτερες σκέψεις όσοι εμφανίζονται έτοιμοι να πιστέψουν σε ένα ακόμη μεγάλο ψέμα!