Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

1η Γιορτή Παραδοσιακού Τραχανά από τον Σύλλογο Κοκκινοπλιτών Ν.Πιερίας "Ο ΟΛΥΜΠΟΣ

 Γιορτή αφιερωμένη στο παραδοσιακό φαγητό των Βλάχων, τον Τραχανά, διοργάνωσε για πρώτηχρονιά ο Σύλλογός μας την Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014. Ήταν μια γιορτή, αφορμή για να ξανανταμωθούν οι Κοκκινοπλίτες, να αναβιώσουν στιγμές του παρελθόντος όπου
συγκεντρωμένοι γύρω από τον παραδοσιακό σοφρά (χαμηλό στρογγυλό τραπέζι), απολάμβαναν το βλάχικο φαγητό, περνώντας ώρες ξενοιασιάς.


Από νωρίς το πρωί της Κυριακής στην Πολιτιστικήμας Στέγη, γυναίκες του Συλλόγου ντυμένες με την παραδοσιακή βλάχικη φορεσιά, προετοίμασαν τα καζάνια και με τον παραδοσιακό τρόπο παρασκεύασαν με περίσειο ζήλο και μεράκι το βλάχικο φαγητό, καθώς επίσης φρόντισαν και για έναν συμπληρωματικό μπουφέ με παραδοσιακά εδέσματα όπως η μπομπότα και η μπατζάρα.


Ιδιαίτερη νότα στην εκδήλωσή μας χάρισε η χορωδία ενηλίκων του Συλλόγου μας , όπου άνδρες και γυναίκες τραγούδησαν παραδοσιακά, ενώ τη γιορτή μας πλαισίωσαν μουσικά τρία μέλη των χορευτικών μας τμημάτων με τα μουσικά τους όργανα, ο Γιάννης Νταμπώσης με το κλαρίνο, η Κωνσταντίνα Λέγκα με την κιθάρα και ο Χρήστος Σιαμάτρας με το τουμπερλέκι.


Στη γιορτή μας παρέστησαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών , Πρόεδροι Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού καθώς και μέλη και φίλοι του Συλλόγου. Πιο συγκεκριμένα βρέθηκε κοντά μας ο εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας κ. Ρουκάς Δημήτριος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μίγκος Βασίλειος, η δημοτική σύμβουλος κ. Γνωσούλα Χαϊλαζίδου, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Φάκας Ιωάννης, ο πρόεδρος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Σβορώνου "Ο ΣΒΟΡΩΝΟΣ" κ. Χρηστακίδης Ιωάννης, ο πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Άνω Αγίου Ιωάννη "ΑΡΓΟΣ" κ. Παυλίδης Χρήστος.


Μέλη, φίλοι και επίσημοι προσκεκλημένοι του Συλλόγου μας απόλαυσαν τον τραχανά και γλέντησαν με χορό και τραγούδι μέχρι αργά το απόγευμα.


Ευχαριστούμε θερμά τους Κοκκινοπλίτες, τα μέλη, τους φίλους του Συλλόγου μας, τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών και των Πολιτιστικών Συλλόγων για την θετική τους ανταπόκριση στο κάλεσμά μας για συμμετοχή σε αυτή την πρώτη γιορτή. Ευχαριστούμε θερμά τις γυναίκες που ανέλαβαν την προετοιμασία του βλάχικου φαγητού καθώς και εκείνες που προσέφεραν τα παραδοσιακά εδέσματα στους παρευρισκόμενους. Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε προσωπικά τους τρεις νέους του Συλλόγου μας που μας χάρισαν στιγμές παραδοσιακού γλεντιού με τη μουσική τους . Τέλος, ευχαριστούμε από καρδιάς όλους όσους συνεχίζουν να στηρίζουν ηθικά και υλικά τις πολιτιστικές μας δράσεις.
Και του χρόνου με υγεία!

Με εκτίμηση,
το ΔΣ του Συλλόγου Κοκκινοπλιτών Ν.Πιερίας "Ο ΟΛΥΜΠΟΣ"