Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Για Νοέμβριο πάει η πρώτη δόση της Ενιαίας Ενίσχυσης αγροτών

Το γεγονός ότι το μεσημέρι της Παρασκευής, 17 Οκτωβρίου, δόθηκε η εντολή πληρωμής μιας ακόμη δόσης για την εξισωτική αποζημίωση επιβεβαίωσε στον ΑγροΤύπο υψηλόβαθμο
στέλεχος του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν οι συνολικές πιστώσεις αγγίζουν τα 30 εκατ. ευρώ ενώ μένουν ακόμα 20 εκατ. ευρώ (για το 1013 αλλά και υπόλοιπα προηγουμένων ετών) που πληρωθούν το επόμενο διάστημα (το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου). Σε ερώτησή μας σχετικά με το πότε θα είναι διαθέσιμα τα χρηματικά ποσά που αντιστοιχούν στους δικαιούχους μας ανέφεραν ότι αυτό θα συμβεί λογικά από τη Δευτέρα ενώ δεν αποκλείεται κάποιοι να τα «βλέπουν» και από το Σάββατο, 18/10, στους λογαριασμούς τους. 

Όσον αφορά τις δύο επίσης πολυαναμενόμενες πληρωμές της Ενιαίας Ενίσχυσης που αφορά το σύνολο σχεδόν των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών καθώς και της επιστροφής του ειδικό φόρου κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου (δεύτερη δόση) τα νέα δεν είναι και τόσο ευχάριστα. Αφενός μεν για την πρώτη δόση της Ενιαίας Ενίσχυσης πληροφορίες αναφέρουν ότι λόγω διορθώσεων στα βοσκοτόπια τελικά θα πραγματοποιηθεί μετά την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου (μέχρι προχθές ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε τέλη Οκτωβρίου με αρχές Ιανουαρίου). Αφετέρου για την δεύτερη δόση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου λόγω του προβλήματος με τον ΗΔΙΚΑ ακόμα κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πότε θα πληρωθεί. Ωστόσο, γίνεται προσπάθεια για εξόφλησή του μέσα στον Νοέμβριο.


http://www.agrotypos.gr