Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

"Θάνατος" του κατασκευαστικού κλάδου στη Θεσσαλονίκη - 1.770 "λουκέτα" σε 4 χρόνια!

Περισσότερες από 1770 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται γύρω από τον κλάδο των κατασκευών έβαλαν λουκέτο από το 2010 μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2014, ενώ πολύ λιγότερες 617 ξεκίνησαν σχετική δραστηριότητα: για κάθε μία
επιχείρηση του κλάδου, που έκανε την εγγραφή της στα μητρώα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου θεσσαλονίκης στο εν λόγω διάστημα, τρεις ήταν αυτές που έκλεισαν.


Αυτά προκύπτουν από στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα ο φορέας.

Όπως αναφέρει η διοίκηση του ΒΕΘ, η αγορά ακινήτων που έχει περιέλθει σε κατάσταση χειμέριας νάρκης λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν φαίνεται να ανακάμπτει παρά το γεγονός ότι οι τιμές των κατοικιών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, περιορίζονται συνεχώς. Ενδεικτικό είναι ότι στο διάστημα 2008-2014, οι τιμές των διαμερισμάτων στη Θεσσαλονίκη υποχώρησαν κατά 38,5%
225 επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών "αποχαιρέτησαν" κλάδο


Σύμφωνα με το ΒΕΘ, η παροχή υπηρεσιών στον κλάδο είναι ο μεγάλος χαμένος. Η απροθυμία εισόδου σε επαγγέλματα που σχετίζονται με το χώρο της οικοδομής, όπως αυτή καταγράφεται στα στοιχεία του ΒΕΘ για το διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2014, είναι πολύ έντονη. Μόλις 14 επιχειρήσεις ξεκίνησαν δραστηριότητα στον χώρο, έναντι 225, που αποχαιρέτισαν την ενεργό δράση.

Κατηγοριοποιώντας τους κλάδους που είναι εγγεγραμμένοι στο ΒΕΘ οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών αναφορικά με την οικοδομή (ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, υδραυλικές εργασίες, εργασίες εγκαταστάσεων αερίου, θέρμανσης, αερισμού, τοποθέτησης θερμοσιφώνων, περιφράξεων και κιγκλιδωμάτων, χρωματισμοί και τοποθέτηση υαλοπινάκων κ.α.) αποτελούν τους μεγάλους χαμένους της οικοδομικής ανομβρίας. Πιο συγκεκριμένα στην προαναφερθείσα κατηγορία, κατά το εννεάμηνο του 2014 έκαναν έναρξη τρεις, ενώ αποχώρησαν από την ενεργό δράση 138.

Πρόβλημα και στις αλουμινοκατασκευές αλλά και τα οικοδομικά υλικά



Την ίδια ώρα φυλλορροούν και οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με τις αλουμινοκατασκευές (κατασκευή προκατασκευασμένων κτιρίων από μέταλλο, πορτών, παραθύρων, κλειδαριών, χρηματοκιβωτίων, μεταλλικών τζακιών κ.α. ) καθώς ξεκίνησαν δραστηριότητα 11, ενώ αποχαιρέτησαν την επαγγελματική δράση 60. Καμία εγγραφή δεν καταγράφηκε στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τα οικοδομικά υλικά (παραγωγή γύψου, ασβέστη, κεραμικών πλίνθων, ειδών από γυαλί, κοπή, μορφοποίηση και τελική επεξεργασία μαρμάρου κ.α.) ενώ 19 επιχειρήσεις διαγράφηκαν.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με την κατασκευή κτιρίων (οικιστικών κτιρίων, κατασκευαστικές εργασίες (π.χ. προσθήκες), εργασίες διαμόρφωσης ή ανέγερσης). Στο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους δεν υπήρξε καμία εγγραφή, ενώ σε διαγραφή προχώρησαν 8.

"Χωρίς αύριο μοιάζει να είναι ο χώρος της οικοδομής, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα" σχολίασε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Είπε επίσης, ότι απαιτείται η κατάρτιση ενός νέου νόμου για τη φορολογία των ακινήτων, που θα βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία και δε θα καταστρέφει την κτηματαγορά.
"Η διαδικασία της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών που ισχύουν σήμερα θα πρέπει να προχωρήσει, καθώς υπερβαίνουν σημαντικά τις εμπορικές αξίες των ακινήτων, γεγονός που οδηγεί σε τεχνητή υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και σε περαιτέρω, μη ορθολογική πλέον, συμπίεση των πραγματικών αξιών τους» σημείωσε και συμπλήρωσε: «η φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας στη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης έχει επιτείνει την ύφεση στην αγορά ακινήτων".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.newsit.gr