Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Αποκαλύφθηκαν ολόκληρες οι Καρυάτιδες στον τύμβο Καστά

Σε όλο τους το μεγαλείο αποκαλύφθηκαν οι Καρυάτιδες του μνημείου της Αμφίπολης όπως είχε προαναγγείλει το υπουργείο Πολιτισμού (Pics)
Σύμφωνα με την ανακοίνωση και τις φωτογραφίες που παραθέτει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι Καρυάτιδες στέκονται πάνω σε μαρμάρινα βάθρα μήκους 1,33μ. και πλάτους 0,68μ., τα οποία έχουν αποκαλυφθεί, προς το παρόν, σε ύψος περίπου 0,30μ. Η όψη των βάθρων είναι διαμορφωμένη με στέψεις και ορθοστάτες. Ακολουθούν δηλαδή, τον τύπο της μαρμάρινης επένδυσης των τοίχων όλων των θαλάμων. Η απόσταση μεταξύ των δύο βάθρων είναι 1,68μ., όσο και το θυραίο άνοιγμα του πρώτου διαφραγματικού τοίχου με τις Σφίγγες. Στην επιφάνεια του βάθρου της ανατολικής Καρυάτιδος, διακρίνεται κόκκινο χρώμα. Επίσης, κατά την αφαίρεση της αμμώδους επίχωσης δίπλα από τις Καρυάτιδες βρέθηκαν τμήματα των χεριών τους.
Παράλληλα, στον τρίτο χώρο πραγματοποιήθηκε γεωτρητικός δειγματοληπτικός έλεγχος, με χειροκίνητο γεωτρύπανο, σε προεπιλεγμένες θέσεις, που είχε ως αποτέλεσμα το εντοπισμό μαρμάρινου θυρώματος με άνοιγμα 0,96 μ. , στο βόρειο τοίχο του.
Στον ίδιο χώρο, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του υπουργείου, πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις ως προς την περιεκτικότητα του αέρα, στο εσωτερικό του και προέκυψε ότι η περιεκτικότητα σε στοιχεία οξυγόνου και μονοξειδίου του άνθρακα βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα. Αυξημένη είναι μόνο η σχετική υγρασία (87%), ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται από 21,5 - 22,70C.
Οι παραπάνω άλλωστε συνθήκες του μικροκλίματος του τρίτου χώρου δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα στους εργαζόμενους στο εσωτερικό του.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ