Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Για τα δημόσια μέσα μαζικής ενημέρωσης

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
Η «Σοσιαλιστική Προοπτική» υπογραμμίζει τον προβληματικό χαρακτήρα του
συστήματος πληροφόρησης, δημοσίου και εμπορικού, της χώρας μας και υπενθυμίζει τη σημασία του για την ικανοποιητική λειτουργία ενός οποιουδήποτε δημοκρατικού πολιτεύματος.
Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξουμε ότι το ελληνικό σύστημα πληροφόρησης φέρει τριτοκοσμικά χαρακτηριστικά και αποτελεί ανάχωμα σε κάθε προσπάθεια εκδημοκρατισμού και προόδου της χώρας.

Η αυταρχική συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ με τη απόφασή της να κλείσει πραξικοπηματικά την ΕΡΤ έριξε το δημοκρατικό προσωπείο και άφησε να φανερωθεί το πραγματικό της πρόσωπο, εκείνο του αυταρχισμού, των αντιδημοκρατικών αντιλήψεων και της απροκάλυπτης χειραγώγησης των πολιτών.
Στέρησε τη χώρα από τα δημόσια μέσα ενημέρωσης, τα οποία, παρά τα τεράστια προβλήματά τους που οφείλονταν αποκλειστικά και μόνο στις ανεπαρκείς διορισμένες διοικήσεις των προηγούμενων ετών και την αυταρχική και αντιδημοκρατική αντίληψη των λεγόμενων κομμάτων εξουσίας, διασφάλιζαν τη στοιχειώδη αντιπροσωπευτική δημοσιότητα, τον ευπρεπή δημόσιο λόγο και ένα σχετικά ικανοποιητικό πολιτιστικό και μορφωτικό πρόγραμμα.

Σήμερα με τις ευλογίες της κυβέρνησης των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου, η στοιχειώδης ανεξαρτησία της ενημέρωσης, απαραίτητο στοιχείο για κάθε δημοκρατικό πολίτευμα, έχει παραδοθεί άνευ όρων στα διάφορα συμφέροντα και τους σκοπούς τους. Από την άλλη  η κοινωνική συνείδηση των Ελλήνων έχει δοθεί βορά στην αδηφαγία των εμπορικών μέσων ενημέρωσης και στον κοινωνικό και πολιτιστικό ευτελισμό που συνοδεύει την ανεξέλεγκτη λειτουργία τους.
Η «Σοσιαλιστική Προοπτική» με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη δημοκρατία και στον πολιτισμό της χώρας, θεωρεί ότι μια νέα κυβέρνηση οφείλει σε πρώτη φάση να αποκαταστήσει άμεσα τη λειτουργία των δημοσίων μέσων ενημέρωσης που καταργήθηκαν πραξικοπηματικά από τη συγκυβέρνηση του «Μνημονίου» και σε μια δεύτερη φάση να προχωρήσει στην ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας των δημόσιων και ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης, τη βελτίωση των προγραμμάτων τους και την ένταξή τους στη γενικότερη προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας σε όλους τους τομείς.
Τα δημόσια μέσα ενημέρωσης ειδικότερα οφείλουν, πρέπει και μπορούν να συμβάλλουν στην ανύψωση της πολιτικής και πολιτιστικής κουλτούρας του ελληνικού λαού και να ενισχύσουν το δημοκρατικό φρόνημά του, κινούμενα σε ένα πνεύμα πολιτικής και πολιτιστικής πολυμορφίας που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και όλων των κατοίκων της χώρας, Ελλήνων και ξένων.

Με αυτό το πνεύμα εκφράζουμε τη συμπαράστασή και την αλληλεγγύη μας προς  τους απολυμένους εργαζόμενους της ΕΡΤ και θεωρούμε ότι μια οποιαδήποτε νέα αρχή μπορεί να γίνει μόνο με την αποκατάσταση των αδικιών που διέπραξε το καθεστώς της «μνημονιακής» κυβέρνησης, με πρώτη και καλύτερη την επαναλειτουργία  της ΕΡΤ και την επιστροφή των απολυμένων στην εργασία τους.