Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

59 χρόνια από την «νύχτα των κρυστάλλων» του ελληνισμού

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... pinakio.blogspot.gr
Υπάρχουν ακόμα 3.000 Έλληνες στην Πόλη, που φοβούνται ότι θα γίνουν μάρτυρες, αφού συχνά τα σπίτια τους σημαδεύονται με έναν σταυρό, με κόκκινη μπογιά και απειλούνται. Οι Γκρίζοι Λύκοι παραμονεύουν…

Μία από τις πιο εφιαλτικές μέρες για τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης «ζωντάνεψε» πριν λίγες ημέρες, με την επέτειο των πενήντα εννέα χρόνων από το πογκρόμ της 6ης Σεπτεμβρίου του 1955. Όταν Τούρκοι εθνικιστές κατέστρεψαν, λεηλάτησαν και βεβήλωσαν τα σπίτια, τους ναούς, τα σχολεία των Ελλήνων της Πόλης. Και άφησαν πίσω τους καμένα όνειρα, κατεστραμμένες ελπίδες και 100.000  Έλληνες χριστιανούς να ρωτούν «γιατί τόσο μίσος»;
Σήμερα, στην Τουρκία υπάρχουν 11.900 δεσμευμένα ελληνικά ακίνητα ενώ στο  Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκκρεμούν υποθέσεις Ελλήνων αξίας 2-3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και υπάρχουν ακόμα 3.000  Έλληνες στην Πόλη, που φοβούνται ότι θα γίνουν μάρτυρες ενός νέου πογκρόμ, αφού συχνά τα σπίτια τους σημαδεύονται με έναν σταυρό, με κόκκινη μπογιά. Οι Γκρίζοι Λύκοι παραμονεύουν…

Το δρόμο για την «επιστροφή» των Ελλήνων που εκδιώχθηκαν από την Πόλη κατά τη διάρκεια του Πογκρόμ, το Σεπτέμβρη του ’55, ανοίγει η υπόθεση της αμύθητης περιουσίας της Πολυξένης Πιστικά. Η εξέλιξη της υπόθεσης των αδελφών Φωκά θα αποτελέσει τη «βάση» για την απαρχή καταβολής των αποζημιώσεων για τα 11.900 ελληνικά ακίνητα της Πόλης, που η αξία τους προσεγγίζει τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως εκτιμά και η τουρκική εφημερίδα RADIKAL.
Η Τουρκία, με νόμο που ψήφισε το 1987 απαγορεύει στους Έλληνες να διατηρούν περιουσία στην Κωνσταντινούπολη, επειδή είναι συνοριακή περιοχή. Η άρνηση της Τουρκίας να αποδώσει στα αδέρφια της Πιστικά τα ακίνητα που τους κληροδότησε, με το σκεπτικό ότι είναι… Έλληνες, οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο να αρχίσει έρευνα για την υπόθεση. Σύντομα, αναμένεται η δημοσιοποίηση έκθεσης- «φωτιά» για το θέμα, που θα κάνει την Τουρκία να το… ξανασκεφτεί.

Το πογκρόμ
Τη «σπίθα» της άγριας επίθεσης εναντίον των μειονοτήτων της Κωνσταντινούπολης την άναψε η βόμβα που εξερράγη τα μεσάνυχτα της 5ης Σεπτεμβρίου στο Τουρκικό προξενείο στην Θεσσαλονίκη ( που φιλοξενείται ακόμα και σήμερα στο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ).
Μία βόμβα, που όπως δήλωσε το 1961, κατά τη διάρκεια της δίκης του για εσχάτη προδοσία ο Τούρκος πρωθυπουργός Αντνάν Μεντερές την είχαν προσχεδιάσει ο ίδιος και τα στελέχη του Κεμαλικού Κόμματος που είχε την εξουσία, με έναν μόνο σκοπό: Την εξόντωση όλων των μη μουσουλμανικών εθνοτικών ομάδων που κατοικούσαν στην Τουρκία, την διάλυση του «εσωτερικού εχθρού» που δεν ήταν άλλος από τους Έλληνες χριστιανούς.  Η είδηση της έκρηξης έγινε την επόμενη μέρα πρωτοσέλιδο σε όλες τις τουρκικές εφημερίδες. Το παρακράτος της Τουρκίας, είχε φροντίσει και είχε αλλοιώσει τις φωτογραφίες έτσι ώστε το προξενείο ( που δεν είχε υποστεί καμία ζημιά) να φαίνεται κατεστραμμένο. Το σύνθημα είχε δοθεί, η νύχτα του τρόμου και του πανικού που θα ακολουθούσε για τους Έλληνες μόλις είχε αρχίσει.
Υπό την φαινομενική καθοδήγηση της οργάνωσης «Η Κύπρος είναι τουρκική» και την πραγματική καθοδήγηση του τουρκικού κράτους, τουλάχιστον 100.000 εξαγριωμένοι Τούρκοι ξεχύθηκαν στους δρόμους της Πόλης και λεηλάτησαν καταστήματα, κατέστρεψαν ναούς, οικίες και νεκροταφεία, βίασαν γυναίκες, κακοποίησαν ιερείς και σκότωσαν 16 ανθρώπους.


Εκείνη την νύχτα οι Έλληνες της Πόλης έζησαν μία δεύτερη Άλωση. Μη μπορώντας να προστατεύσουν ούτε τις οικογένειες τους αλλά ούτε και τις περιουσίες τους, έμειναν να κοιτούν τη ζωή τους να γίνεται «στάχτη» μέσα σε λίγα λεπτά.



Ακούστε το παρακάτω κομμάτι...

Στην Πόλη στην Αγιά Σοφιά, δακρύζει πάντα η Παναγιά
γι’ αυτούς που έφυγαν διωγμένοι μες στα πλοία.
Στην Πόλη στην Αγιά Σοφιά, ακόμα καίει μια φωτιά
γιατί μεμέτηδες δανείζονται τα θεία.