Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Ανοιχτή επιστολή της ΕΣΗΕΑ προς διευθυντές των ΜΜΕ (για την τροπολογία για τα ΜΜΕ)

Η ΕΣΗΕΑ, διαπιστώνοντας την ομερτά του καρτέλ της Διαπλοκής, έδωσε χθες στη δημοσιότητα την ακόλουθη εμφανώς ειρωνική ανοιχτή επιστολή προς τους διευθυντές των ΜΜΕ
«Κύριοι Συνάδελφοι,

Η κατάθεση της τροπολογίας για τη διαφήμιση και τα Ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, είμαστε σίγουροι ότι εκτός από εμάς, αιφνιδίασε και εσάς. Κατανοούμε, συνεπώς ότι ήταν δυσχερής η αυθημερόν μετάδοση και ο σχολιασμός της σημαντικής αυτής είδησης. Εως την ψήφιση, όμως, της συγκεκριμένης τροπολογίας μεσολάβησαν τέσσερις (4) ολόκληρες ημέρες: Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη. Το συγκεκριμένο θέμα υποβαθμίστηκε, παρά τη σπουδαιότητά του και τη σφοδρότητα της κριτικής. Αλλωστε, για τον λόγο αυτό όλες οι Ενώσεις του Τύπου και των ΜΜΕ σε όλη την Ελλάδα απήργησαν την Τρίτη 5/8, καταγγέλλοντας τη μεθόδευση και το περιεχόμενο της συγκεκριμένης τροπολογίας. Το επιχείρημα περί ύπαρξης σημαντικότερων θεμάτων της επικαιρότητας, που επέβαλαν την υποβάθμιση του συγκεκριμένου θέματος, φανταζόμαστε ότι ως πολύπειροι συνάδελφοι συμφωνείτε μαζί μας, δεν είναι πειστικό.
Αγαπητοί συνάδελφοι, την παρούσα επιστολή μας σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε να εκλάβετε ως έκφραση δυσαρέσκειας ενός συλλογικού φορέα εργασιακών, επαγγελματικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, όπως είμαστε εμείς. Σας διαβεβαιώνουμε ότι ο σκοπός μας είναι τελείως διαφορετικός, επισημαίνοντας ιδιαίτερα ότι θέματα όπως η συγκέντρωση ελέγχου στα Ενημερωτικά Μέσα και οι συμπράξεις επιχειρήσεων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είναι θέματα ουσιαστικά που πρέπει να τύχουν της κατάλληλης προβολής προς την κοινωνία. Οχι για εμάς, αλλά για τους πολίτες και την Δημοκρατία…
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΥΓ. Πάντα στη διάθεσή σας για τυχόν διευκρινίσεις και δημοσιοποίηση των θέσεων και των απόψεων της ΕΣΗΕΑ στα «Μέσα» που διευθύνετε, στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Μέσα σε ένα βράδυ και σε μόλις 22 σελίδες μιας τροπολογίας, σε ένα άσχετο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση «σπέρνει» δομικές αλλαγές στον χώρο των ΜΜΕ, ανοίγοντας «πεδίο δόξης λαμπρό» στους μεγαλοεκδότες να… «θερίσουν» κατά βούληση ότι έχει απομείνει στα Μέσα Ενημέρωσης.
Η 22σέλιδη τροπολογία κατατέθηκε την Παρασκευή (1/8) το βράδυ στο νομοσχέδιο για τη κύρωση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ δυο ογκολογικών νοσοκομείων(!) και ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για την συγχώνευση ΔΟΛ και Πήγασου. Ακόμη, ανάβει το «πράσινο φως» για τσουνάμι απολύσεων και για εργαζομένους-σκλάβους στα ΜΜΕ, παρατείνει επ’ αόριστον προσωρινό καθεστώς νομιμότητας των ιδιωτικών καναλιών ενώ αλλάζει τη διαδικασία είσπραξης του αγγελιόσημου.
Την… πρεμούρα που έπιασε την κυβέρνηση να τα δώσει όλα στους μεγαλοεκδότες μέσα σε ένα βράδυ «καρφώνει» το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που στην προβλεπόμενη έκθεση του καταλήγει ως εξής:
«Τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια εντός των οποίων ζητήθηκε η σύνταξη της έκθεσης δεν επέτρεψαν την ολοκληρωμένη επεξεργασία της τροπολογίας και της εκτίμησης των οικονομικών αποτελεσμάτων».
Όπως αναφέρουν οι Τυπολογίεςμε τη τροπολογία η κυβέρνηση αλλάζει τη νομοθεσία για:
-συγχωνεύσεις, κάθετες και οριζόντιες επιτρέποντας τις συνέργειες
– την χρησιμοποίηση προσωπικού από συνδεδεμένες επιχειρήσεις στους ομίλους ΜΜΕ και το συνυπολογισμό του ελάχιστου προσωπικού για όλες τις κοινές εταιρείες των ιδιοκτητών
-την κατάργηση ορίων δεσπόζουσας θέσης ενημερωτικών Μέσων αν το θελήσουν όπως και την απόκτηση μη ενημερωτικών Μέσων
-την κατάργηση των επιστροφών στη διαφήμιση με τους ομίλους να καθορίζουν όπως θέλουν την πολιτική αυτή
-την απαλλαγή από το αγγελιόσημο των διαφημίσεων για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση
-Την παράταση του προσωρινού καθεστώτος λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης χωρίς όριο και των ραδιοφωνικών επίσης
-Την κατάργηση των ορίων στις χαρακτηριζόμενες ως διαφημίσεις αυτοπροβολής των ΜΜΕ
Διαβάστε ολόκληρη την τροπολογία ΕΔΩ
Η τροπολογία υπερψηφίστηκε αφού έχουν αφαιρεθεί οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 2 και στις οποίες σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι «παρέχεται η δυνατότητα συνυπολογισμού στο ελάχιστο προσωπικό που πρέπει να απασχολείται από τηλεοπτικούς σταθμούς, των εργαζόμενων, σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις (όμιλος) που αποτελούν έντυπο ή ηλεκτρονικό ΜΜΕ, ώστε να πραγματοποιούνται οικονομίες κλίμακος». Επίσης αποσύρθηκαν άρθρα που προέβλεπαν το πλαίσιο μετακίνησης των εργαζομένων και άλλες λειτουργίες.