Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Ψάχνουν λύσεις για το ρωσικό εμπάργκο

Διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Εξωτερικών προς τους αγρότες. «Θα καταβληθούν αποζημιώσεις σε περίπτωση που υπάρξουν απώλειες λόγω του ρωσικού εμπάργκο στις
εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ε.Ε.» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Έκτακτη σύσκεψη για το θέμα αναμένεται να πραγματοποιήσουν αύριο στις 5 το απόγευμα οι εξαγωγείς της Ημαθίας, της Πέλλας, της Πιερίας, της Κοζάνης και της Φλώρινας. 
Την Τρίτη παραγωγοί θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό γεωργίας για να του καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο χθεσινής τους σύσκεψης, οι παραγωγοί της Ημαθίας και της Κοζάνης αποφάσισαν τη διεκδίκηση αποζημιώσεων, αλλά και τη δημιουργία κοινού μετώπου με παραγωγούς χωρών του ευρωπαϊκού νότου ώστε να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση στις Βρυξέλλες. 

Συμφώνησαν επίσης να ζητήσουν τη λειτουργία δύο χωματερών σε Ημαθία και Πέλλα, ώστε να απογραφούν και να καταστραφούν οι αδιάθετες ποσότητες.

Μέτρα για τους πληγέντες αγρότες ζητούν από την Ε.Ε. οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ

Επιρρίπτουν ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία, όπως σημειώνουν, «στήριξε την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία»

Ενοχλημένο το ΥΠΕΞ από τις κινήσεις της Τουρκίας. Η Άγκυρα έσπευσε να καλύψει τα «ρωσικά κενά» στα ελληνικά προϊόντα. 

«Η ΕΕ και οι ευρωατλαντικοί εταίροι οφείλουν να αντιληφθούν τάχιστα ότι δεν είναι δυνατό να υπάρχουν υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες που είναι μάλιστα μέλη της Συμμαχίας, οι οποίες μετέχουν a la carte στην ευρωπαϊκή πολιτική και επωφελούνται από το κόστος που καταβάλλουν τα Κράτη Μέλη» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου. 

Σαπίζουν τα ροδάκινα λόγω του ρωσικού εμπάργκο

Να κσταστραφούν σε χωματερές προτείνουν οι παραγωγοί- Τί αποφάσισαν σε σύσκεψή τους στην Βέροια. Αναβρασμός επικρατεί στον αγροτικό κόσμο της Β. Ελλάδας, μετά το ρωσικό εμπάργκο στα φρούτα και στα λαχανικά για έναν ολόκληρο χρόνο. 

Χιλιάδες τόνοι αδιάθετων ροδάκινων στοιβιάζονται στις αποθήκες και τα ψυγεία των συνεταιρισμών. 

Να απογραφούν και να καταστραφούν βιολογικά σε χωματερές οι αδιάθετες ποσότητες, ζητούν οι παραγωγοί που διεκδικούν αποζημιώσεις. 

Προτείνουν για αυτόν τον σκοπό την δημιουργία μίας χωματερής στην Ημαθία και μίας ακόμη στην Πέλλα. 

Την Τρίτη στις 2 το μεσημέρι θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό γεωργίας για να του καταθέσουν τις προτάσεις τους. 
Από το ρωσικό εμπάργκο εξαιρέθηκαν μόνον το κρασί, το ελαιόλαδο, οι χυμοί και η κομπόστα. Ακυρώνονται παραγγελίες σε άλλα είδη. Επιστρέφουν φορτηγά με ελληνικά προιόντα από την Ρωσία. 

Ήδη έφτασε το πρώτο στην Βέροια, είπε στο ΡΘ ο Χρ. Γιαννακάκης, πρόεδρος της κοινοπραξίας συνεταιρισμών νομού Ημαθίας.



http://www.rthess.gr