Στ. Τζουμάκας: Θα δοθεί πανευρωπαϊκή λύση στο χρέος, έχει αποφασιστεί.
"Η λύση για το χρέος έχει βρεθεί, αλλά θέλουν να σηκώσουν ένα θέατρο από τον Σεπτέμβριο ότι αρχίζει δήθεν η μεγάλη τιτανομαχία του αιώνα" υποστηρίζει σε
συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρώην υπουργός, Στέφανος Τζουμάκας: "Θα δοθεί πανευρωπαϊκή λύση στο χρέος. Έχει αποφασιστεί το βασικό πακέτο και η συνολική λύση θα δοθεί μέχρι το τέλος του χρόνου για να καταστεί το χρέος σχετικά βιώσιμο. Στήνουν όμως ένα πολιτικό παιγνίδι πάνω στο χρέος. Η νεοφιλελεύθερη παράταξη Σαμαρά-Βενιζέλου θέλει να σηκώσει έναν "καυγά" για το χρέος για να φτάσουν μέχρι την εκλογή για την Προεδρία της Δημοκρατίας".Σύμφωνα με τον κ. Τζουμάκα η μνημονιακή πολιτική που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα "ήταν οργανωμένη από τα πριν από το 2009. Όσοι έχουμε εργαστεί στις Βρυξέλλες και σε άλλα δημόσια φόρα γνωρίζαμε πάρα πολύ καλά ότι εδώ και πάρα πολύ καιρό προετοίμαζαν τα πακέτα αυτής της κρίσης. Το αντιλήφθηκα αμέσως όταν πήγα στο πρώτο συμβούλιο των υπουργών Εργασίας στις Βρυξέλλες το 1995. Ερχόντουσαν οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών και επιχειρηματικών οργανώσεων -μάλιστα τότε υπουργός Εργασίας από το Λουξεμβούργο ήταν ο σημερινός πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ- και μας έθεταν το ζήτημα ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν είναι ανταγωνιστική. Εμείς τους λέγαμε να εφαρμόσουν καινοτομίες, να φτιάξουν ανταγωνιστικά προϊόντα και αυτοί μας έλεγαν να μειώσουμε τους μισθούς στο μισό"!
Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και την κεντροαριστερά, ο κ. Τζουμάκας υποστηρίζει ότι "εξεμέτρησε τω ζην το ΠΑΣΟΚ. Υπό την ηγεσία του Γ. Παπανδρέου και του Ευ. Βενιζέλου το ΠΑΣΟΚ οδηγήθηκε στο αντίθετο στρατόπεδο, στη σκληρή δεξιά και στα νεοφιλελεύθερα προγράμματα. Έκαναν ακραίες νεοφιλελεύθερες επιλογές. Το ΠΑΣΟΚ έχει τελειώσει, δεν ασχολείται κανένας. Πρόκειται για το πτώμα της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα. Τυμπανιαίο πτώμα. Αυτό ήταν το ιδεολογικό και πολιτικό τέλος του ΠΑΣΟΚ. Έπαψε να είναι σοσιαλιστικό κόμμα. Ήταν φυσιολογική αυτή η εξέλιξη γιατί είχε εξελιχθεί σε ένα μέτωπο ετερόκλητων δυνάμεων, δεν ήταν κόμμα. Έτσι θα συμβαίνει στις κρίσεις στα μέτωπα δυνάμεων και αυτό το έχω πει πολλές φορές και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν γίνει κόμμα θα έχει την ίδια εξέλιξη".
Αναφερόμενος στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού κόμματος τονίζει: "Ορισμένες φορές ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πολιτική μετώπου. Εμείς είμαστε αντίθετοι με την πολιτική του μετώπου. Είναι μια θεωρία της παραδοσιακής αριστεράς από τον προηγούμενο αιώνα που έχει κλείσει τον κύκλο της προ πολλών ετών. Δεν υπάρχουν πια πολιτικές δυνάμεις εκτός από τους ηττημένους, που να θέλουν να γίνουν μέτωπο άλλων δυνάμεων. Ότι δηλαδή υπάρχει μια πιο ισχυρή δύναμη που καλεί τις άλλες, μικρότερης ισχύος δυνάμεις να τις καθοδηγήσει. Υπάρχει μια κουλτούρα της αλαζονείας, που λέει ότι είμαστε εμείς εδώ και όποιος θέλει έρχεται".
Η συνέντευξη του προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρώην υπουργού, Στέφανου Τζουμάκα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:
-Κύριε Τζουμάκα είστε πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, έχετε αποχωρήσει χρόνια βέβαια από το κίνημα και είστε σήμερα πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ο κ. Βενιζέλος διαμορφώνει τις συνθήκες για τη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ σε Δημοκρατική Παράταξη με ιδρυτικό συνέδριο το φθινόπωρο. Θα μετάσχετε;
-Δεν έχω καμία σχέση με αυτό το χώρο, που ιδεολογικά, πολιτικά και προγραμματικά έχει κλείσει τον κύκλο του. Εξεμέτρησε τω ζην το ΠΑΣΟΚ. Ήταν μια ιστορική περίοδος για τη χώρα που το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε και αναπτύχθηκε, δώσαμε αγώνες για τη χώρα μαζί με το ΠΑΣΟΚ, αλλά μετά μπήκε σε έναν δρόμο εκφυλισμού και παρακμής από τους ανθρώπους που το πλαισίωσαν και το στελέχωσαν. Τελικά υπό την ηγεσία του Γ. Παπανδρέου και του Εθ. Βενιζέλου το ΠΑΣΟΚ οδηγήθηκε στο αντίθετο στρατόπεδο, στη σκληρή δεξιά και στα νεοφιλελεύθερα προγράμματα. Αυτό ήταν το ιδεολογικό και πολιτικό τέλος του ΠΑΣΟΚ. Έπαψε να είναι σοσιαλιστικό κόμμα. Ήταν φυσιολογική αυτή η εξέλιξη γιατί είχε εξελιχθεί σε ένα μέτωπο ετερόκλητων δυνάμεων, δεν ήταν κόμμα. Έτσι θα συμβαίνει στις κρίσεις στα μέτωπα δυνάμεων και αυτό το έχω πει πολλές φορές και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν γίνει κόμμα θα έχει την ίδια εξέλιξη.
-Ο κ. Βενιζέλος υποστηρίζει πάντως ότι συνεργάζεται με τη ΝΔ για την σωτηρία της χώρας;
-Αυτά είναι μετά. Είναι οι δικαιολογίες, οι απολογίες. Έκαναν ακραίες νεοφιλελεύθερες επιλογές. Το ΠΑΣΟΚ έχει τελειώσει, δεν ασχολείται κανένας. Πρόκειται για το πτώμα της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα. Τυμπανιαίο πτώμα...
-Ποιός έχει κατά τη γνώμη σας την ευθύνη γι αυτή την εξέλιξη; Ο Γιώργος Παπανδρέου; Η πολιτική των μνημονίων;
-Το ΠΑΣΟΚ είχε παρακμάσει και είχε στελέχη σαν έτοιμα από καιρό για να περάσουν στην ακραία δεξιά πολιτική και στον νεοφιλελευθερισμό. Στην αρχή τους έλεγαν σοσιαλφιλελεύθερους και μετά έγιναν κανονικοί νεοφιλελεύθεροι. Η ηγεσία και του Γ. Παπανδρέου και του Ευ. Βενιζέλου, αλλά και άλλα στελέχη, υπουργοί, δεν είχαν ιδεολογικές και πολιτικές αρχές. Να κυβερνάνε ήθελαν με οποιαδήποτε πολιτική.
-Έχετε ιδρύσει από τις αρχές του χρόνου το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Μετείχατε στις τελευταίες εκλογές καταγράφοντας πολύ μικρά ποσοστά. Έχετε επαφές με άλλα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ; Σε ποιόν χώρο απευθύνεστε;
-Είναι όλοι οι δημοκρατικοί, προοδευτικοί άνθρωποι, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Οι άνθρωποι που έχουν προοδευτικές αρχές για το δημόσιο βίο και τα κοινά. Μιλάμε για ανθρώπους-αγωνιστές. Αυτό είναι το βασικό. Γιατί βλέπουμε και σε μια μερίδα των πολιτών ότι είναι έτοιμοι να δικαιολογήσουν οτιδήποτε, να δεχτούν οτιδήποτε. Υπάρχει ένας Μιθριδατισμός που ξεκινά από τα ΜΜΕ που έχουν μια ανόητη, ανυπόληπτη προπαγάνδα.
-Μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ένας πολιτικός και κοινωνικός χώρος που σήμερα είναι κατακερματισμένος, αυτό που λέμε κεντροαριστερά. Δεν πιστεύετε ότι πρέπει να ανασυγκροτηθεί αυτός ο χώρος ;
-Έχουμε πολύ αρνητικές εμπειρίες από αυτό που λέγεται "κέντρο". Το "κέντρο" ήταν ένας χώρος που εκτός από τα ζητήματα της Δημοκρατίας, πάντα κοίταζε προς τα δεξιά. Πάντα ήταν το κόμμα του συστήματος. Πως εξελίχθηκε το ΠΑΣΟΚ σε ένα κόμμα του συστήματος; Τα κόμματα του συστήματος βασίζονται στις πολιτικές της ολιγαρχίας, των δικτύων, των διαπλοκών και των συμφερόντων που δεν έχουν σχέση με την κοινωνία.
-Από τα σημερινά κόμματα με ποια βλέπετε να έχετε περιθώρια συνεργασίας;
-Με όλες τις αντιμνημονιακές πολιτικές δυνάμεις. Σήμερα η κύρια αντίθεση στην ελληνική κοινωνία είναι από τη μία ο νεοφιλελευθερισμός και από την άλλη τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με πολιτικές δυνάμεις που εφαρμόζουν νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
-Με τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας;
-Σε ορισμένα θέματα ναι. Υπάρχει η θεωρία της συνεργασίας και η θεωρία των μετώπων. Ορισμένες φορές ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πολιτική μετώπου. Εμείς είμαστε αντίθετοι με την πολιτική του μετώπου. Είναι μια θεωρία της παραδοσιακής αριστεράς από τον προηγούμενο αιώνα που έχει κλείσει τον κύκλο της προ πολλών ετών. Δεν υπάρχουν πια πολιτικές δυνάμεις εκτός από τους ηττημένους, που να θέλουν να γίνουν μέτωπο άλλων δυνάμεων. Ότι δηλαδή υπάρχει μια πιο ισχυρή δύναμη που καλεί τις άλλες, μικρότερης ισχύος δυνάμεις να τις καθοδηγήσει. Υπάρχει μια κουλτούρα της αλαζονείας, που λέει ότι είμαστε εμείς εδώ και όποιος θέλει έρχεται.
-Έχετε διατελέσει στο παρελθόν υπουργός σε κρίσιμα υπουργεία, βλέπετε η χώρα να βγαίνει από την κρίση;
-Η χώρα είναι από πολύ καιρό σε αδιέξοδο. Η πολιτική αυτή ήταν οργανωμένη από τα πριν από το 2009. Όσοι έχουμε εργαστεί στις Βρυξέλλες και σε άλλα δημόσια φόρα γνωρίζαμε πάρα πολύ καλά ότι εδώ και πάρα πολύ καιρό προετοίμαζαν τα πακέτα αυτής της κρίσης. Το αντιλήφθηκα αμέσως όταν πήγα στο πρώτο συμβούλιο των υπουργών Εργασίας στις Βρυξέλλες το 1995. Ερχόντουσαν οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών και επιχειρηματικών οργανώσεων -μάλιστα τότε υπουργός Εργασίας από το Λουξεμβούργο ήταν ο σημερινός πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ- και μας έθεταν το ζήτημα ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν είναι ανταγωνιστική. Εμείς τους λέγαμε να εφαρμόσουν καινοτομίες, να φτιάξουν ανταγωνιστικά προϊόντα και αυτοί μας έλεγαν να μειώσουμε τους μισθούς στο μισό! Όλες οι δεξιές πτέρυγες στα συμβούλια αυτά έβαζαν αποκλειστικά τη λογική του δημοσιονομικού ζητήματος - το έλλειμμα και το χρέος. Μας καλούσαν να λάβουμε μέτρα για τους μη έχοντες και δεν ήθελαν να γίνει ουσιαστική συζήτηση για την οικονομία.
Από το 2010 που διαχώρισα τη θέση μου από το ΠΑΣΟΚ έλεγα ότι δεν πρόκειται να γίνει κανένα "λάθος", κανένα "ατύχημα", η χώρα δεν θα βγει από το ευρώ. Όλα αυτά που μας έλεγαν ήταν μια οργανωμένη προπαγάνδα, μια κινδυνολογία για να περάσουν τα μέτρα.
-Κύριε Τζουμάκα να κλείσουμε με το θέμα του χρέους. Σας έχω ακούσει να λέτε ότι η λύση έχει ήδη βρεθεί στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και την Ουάσιγκτον. Ποιά είναι αυτή η λύση;
-Το κεντρικό ζήτημα για την ΕΕ και το διευθυντήριό της είναι το ευρωπαϊκό χρέος που ανέρχεται σε 9,5 τρισεκατομμύρια ευρώ. Το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι το δημόσιο χρέος της Ιταλίας που είναι 2,2 τρισεκατομμύρια ευρώ. Η Ιταλία που έχει τώρα την ευρωπαϊκή προεδρία, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο Ολάντ στη Γαλλία, τραβάνε μια γραμμή τέλους στη στρατηγική της λιτότητας στην Ευρώπη. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ που ήρθε στην Αθήνα πριν τις ευρωεκλογές είπε ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα αντιμετωπιστεί τον Οκτώβριο. Από πάγια πρακτική, όταν ανακοινώνει ο επικεφαλής μία κατεύθυνση είναι προφανές ότι έχει γίνει προεργασία και έχουν προαποφασιστεί τα βασικά. Θα δοθεί πανευρωπαϊκή λύση στο χρέος, έχει αποφασιστεί το βασικό πακέτο και η συνολική λύση θα δοθεί μέχρι το τέλος του χρόνου για να καταστεί το χρέος σχετικά βιώσιμο. Θα δοθεί μια τιτλοποίηση των χρεών των κρατών μελών της ΕΕ, θα απομειωθεί το χρέος μέσω της διαγραφής επιτοκίων, που είναι αρκετά κεφάλαια για κάθε χώρα, έτσι ώστε να μην περάσει από τα κοινοβούλια. Θα συνεχίσουμε να είμαστε μια αποικία χρέους ή σε ομηρεία χρέους σε βάθος χρόνου. Υπάρχει βέβαια μια διένεξη με το ΔΝΤ που ζητά τη διαγραφή ενός μέρους του χρέους, αλλά αυτό θα το κλείσουν μέχρι τα Χριστούγεννα. Η λύση έχει βρεθεί λοιπόν, αλλά θέλουν να σηκώσουν ένα θέατρο από τον Σεπτέμβριο ότι αρχίζει δήθεν η μεγάλη τιτανομαχία του αιώνα για το χρέος. Θα φτιάξουν μετά ένα κλίμα ότι πέτυχαν επιτέλους τη ρύθμιση του χρέους. Στήνουν ένα πολιτικό παιγνίδι πάνω στο χρέος. Η νεοφιλελεύθερη παράταξη Σαμαρά-Βενιζέλου θέλει να σηκώσει έναν "καυγά" για το χρέος για να φτάσουν μέχρι την εκλογή για την προεδρία της δημοκρατίας.