Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Φλέγεται η Γάζα - Χερσαία επιχείρηση μετά από εντολή Νετανιάχου

Αναφορές ότι ήδη υπάρχουν έξι νεκροί - 247 συνολικά οι νεκροί κατά το δεκαήμερο των βομβαρδισμών - Άρματα μάχης και ελικόπτερα Απάτσι ισοπεδώνουν την πόλη - Προειδοποιεί για τις συνέπειες της εισβολής η Χαμάς

«Μεγάλη» χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας ξεκίνησαν το βράδυ της Πέμπτης οι Ισραηλινές δυνάμεις, έπειτα από 10 ημέρες βομβαρδισμών και αεροπορικών επιδρομών με τα ρεπορτάζ να κάνουν λόγο για έξι νεκρούς μέχρι τώρα. Η ανταποκρίτρια του Αλ Τζαζίρα στη Γάζα, Νικόλ Τζόνσον ανέφερε ότι ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Beit Lahiya και άλλοι τρεις στη Rafah που βρίσκεται στα δυτικά. «Στρατιώτες επιχειρούν βόρεια κοντά στην Beit Lahiya, ενώ τανκς βρίσκονται στα ισραηλινά σύνορα και στην Shajayia στα ανατολικά. Βάλλονται από παντού αυτή τη στιγμή οι Παλαιστίνιοι όχι μόνο από το πεζικό αλλά και από τα τανκς, τα οποία έχουν εισβάλλει ήδη στη Γάζα», ανέφερε.

Παράλληλα, ο Φαρές Ακράμ, ρεπόρτερ του Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ότι ισραηλινά ελικόπτερα Απάτσι βρίσκονται πάνω από το λιμάνι της πόλης της Γάζας και έχουν ανοίξει πυρ κατά πάντων. «Ακούμε τον ήχο των πυραύλων που εξαπολύουν», αποκαλύπτει ο Ακράμ.

Όπως ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σκοπός της επιχείρησης είναι να καταστρέψει τα κρησφύγετα των τρομοκρατών και κυρίως τα τούνελ που χρησιμοποιεί η οργάνωση.

«Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας διέταξαν τις ένοπλες δυνάμεις να ξεκινήσουν τις χερσαίες επιχειρήσεις απόψε», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση και προστίθεται: «Στόχος των IDF είναι να εγκαθιδρύσουν μία πραγματικότητα στην οποία οι κάτοικοι του Ισραήλ μπορούν να ζουν με ασφάλεια χωρίς τη συνεχή και αδιάκριτη τρομοκρατία, και παράλληλα να επιφέρουν ένα σημαντικό πλήγμα στις υποδομές της Χαμάς».

Η χερσαία επιχείρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος του θύλακα αυτού «δεν τρομάζει τους ηγέτες της Χαμάς ή τον παλαιστινιακό λαό» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι.

«Προειδοποιούμε τον Νετανιάχου για τις φοβερές συνέπειες αυτής της τόσο ανόητης ενέργειας» την οποία διέταξε, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ισλαμιστικής Χαμάς.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν περισσότεροι από 8000 στρατιώτες: δυνάμεις του πεζικού, τεθωρακισμένα, σώμα του μηχανικού, το πυροβολικό, ενώ θα υπάρχει συνδρομή από την αεροπορία και το ναυτικό. Παράλληλα εγκρίθηκε η στρατολόγηση 18 χιλιάδων εφέδρων που σύντομα αναμένεται να προωθηθούν και αυτοί στη Γάζα.

Αυτή την ώρα το ισραηλινό ναυτικό βομβαρδίζει το λιμάνι της Γάζας, ενώ τεθωρακισμένα κινούνται προς τα νότια της πόλης.

Στη Γάζα έχει διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για βαρύ βομβαρδισμό από ξηράς και από θαλάσσης.

«Το ρεύμα έχει κοπεί για αυτό και δεν μπορούμε να δούμε πολλά αλλά όσα ακούμε είναι τρομαχτικά», είπε ανταποκριτής του Sky News που βρίσκεται στη Λωρίδα της Γάζας, τονίζοντας επίσης ότι υπάρχουν πληροφορίες για πολλές απώλειες και θύματα που μεταφέρονται σε νοσοκομεία.

Μάλιστα, το Ισραήλ κάλεσε τους δημοσιογράφους που βρίσκονται στη Γάζα να εκκενώσουν τα ξενοδοχεία στα οποία έχουν καταλύσει.

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών, στις 10 ημέρες που δέχεται βομβαρδισμούς η πόλη, έχει φτάσει τους 247, ενώ 1910 άτομα έχουν τραυματιστεί. Οι αριθμοί αυτοί φυσικά αναμένεται να αυξηθούν δραματικά μετά τη χθεσινοβραδινή εισβολή του ισραηλινού στρατού.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη χερσαία επέμβαση του Ισραήλ στη Γάζα από το 2009.






http://www.protothema.gr