Πολλοί έσπευσαν να τους κατηγορήσουν για προπαγάνδα. Τους κόλλησαν την ταμπέλα του «ΣΥΡΙΖΑίου» και δεν ασχολήθηκαν με το περιεχόμενο του ντοκιμαντέρ «Στο Νήμα»,
που ακολούθησε για έναν ολόκληρο χρόνο τον Αλέξη Τσίπρα σε κάθε του βήμα.
Από τη μεριά τους, πάντως, ο Αλέξανδρος Παπανικολάου και η Έμιλυ Γιαννούκου, δεν ενοχλούνται. Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ είναι πεπεισμένοι πως έχουν καταγράψει με την κάμερά τους μία ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα περίοδο και φυσικά μία από τις σπουδαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις. Αυτή του Ιουνίου του 2012.
Ο Αλέξανδρος Παπανικολάου μιλάει στα «Υστερόγραφα» για την εμπειρία του ξέφρενου ρυθμού μίας προεκλογικής καμπάνιας και σημειώνει πως είναι κρίμα πως δεν υπάρχει ανάλογο υλικό για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου.
«Πρέπει να ασχοληθούμε με τους πολιτικούς μας. Να μάθουμε ποιοι είναι. Να δούμε πως δουλεύουν. Μόνο έτσι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο», υπογραμμίζει ο Αλέξανδρος.
Το ντοκιμαντέρ ξεκινάει ένα μήνα πριν τις εκλογές του 2012.
«Οι επαναληπτικές του Ιουνίου ήταν οι πιο κρίσιμες εκλογές. Πιστεύω πως μετά από μερικά χρόνια το ντοκιμαντέρ θα έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία, γιατί είμαστε οι μόνοι που καταγράψαμε αυτή την περίοδο», μας λέει ο Αλέξανδρος Παπανικολάου και παράλληλα απαντά στο ερώτημα, «γιατί Τσίπρας και όχι Σαμαράς;»
«Εκείνη τη στιγμή είχε αξία να ασχοληθείς με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τον Τσίπρα, γιατί εκείνος ξεπετάχθηκε και διεκδικούσε ξαφνικά την εξουσία. Κάποιοι λένε πως κάναμε προπαγάνδα και γιατί ασχολείσαι με τον Τσίπρα… Εκείνη η εποχή ήταν ο Τσίπρας. Όχι μόνο στην Ελλάδα».
Ας πάμε όμως «Στο Νήμα»…
«Η ιδέα μας ήρθε λίγο πριν τις πρώτες εκλογές, που βλέπαμε ότι κάτι θα συμβεί. Οι δημοσκοπήσεις δεν τον έφερναν πολύ ψηλά, αλλά φαινόταν πως θα γίνουν ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό. Φτιάξαμε ένα σενάριο και μάθαμε ότι ο Τσίπρας έρχεται στο Παρίσι στις 21 Μαϊου για να κάνει μία συνέντευξη Τύπου με τον Μελανσόν.
Ζητήσαμε 5 λεπτά να του μιλήσουμε, του είπαμε την ιδέα μας και δέχθηκε αμέσως. Έθεσε μόνο έναν όρο. Να μείνει έξω από την ταινία η οικογένειά του. Εμείς, ούτως ή άλλως το πολιτικό του πορτραίτο θέλαμε να κάνουμε και δώσαμε τα χέρια.
Ζητήσαμε 5 λεπτά να του μιλήσουμε, του είπαμε την ιδέα μας και δέχθηκε αμέσως. Έθεσε μόνο έναν όρο. Να μείνει έξω από την ταινία η οικογένειά του. Εμείς, ούτως ή άλλως το πολιτικό του πορτραίτο θέλαμε να κάνουμε και δώσαμε τα χέρια.
Το πρώτο γύρισμα έγινε επί τόπου και τρεις ημέρες μετά ήμασταν στην Αθήνα».
Κάπως έτσι ξεκίνησε το εγχείρημα και έφτασε μέχρι τον Ιούλιο του 2013, με το κλείσιμο της ΕΡΤ.
«Καταγράψαμε έναν χρόνο. Δεν σταματήσαμε στις εκλογές και είδαμε την εξέλιξή του ως αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς και το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που ουσιαστικά έγινε κόμμα.
Τον ακολουθούσαμε σε ομιλίες, στο γραφείο, ακόμη και στο αυτοκίνητο. Σε όλες τις πολιτικές του δράσεις», εξηγεί ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, που μαζί με την Έμιλυ έτρεχαν διαρκώς πίσω από τον Τσίπρα.
Έτσι καταγράφηκε και η προσπάθεια να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα «κανονικό» κόμμα: «Παρακολουθήσαμε πώς στήνεται μία καμπάνια ενός κόμματος που γεννιέται. Την εξέλιξή του από κόμμα του 4% σε κόμμα εξουσίας».
Το ντοκιμαντέρ πήγε στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, όπου είχε εξαιρετικά θετική ανταπόκριση. Πριν την πρώτη επίσημη προβολή το είδε κι ο Αλέξης Τσίπρας…
«Πριν πάει στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης δείξαμε το ντοκιμαντέρ στον Τσίπρα, αλλά ευτυχώς είχαμε απόλυτη ελευθερία. Δεν δεχθήκαμε παρεμβάσεις στο μοντάζ και αυτό είναι προς τιμήν τους.
Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά ούτε χρηματοδοτηθήκαμε από αυτούς. Και αυτό δεν το θέλαμε για να είμαστε ανεξάρτητοι.
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ