Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Γραφειο Τυπου Ι.Μ. Κίτρους Κατερίνης
 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Γεώργιος, συνοδευόμενος από τον συνεργάτη της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωάννη Πουλατσίδη, βρέθηκε στη Βιέννη, προκειμένου να
συμμετάσχει στην τελετή Ενθρονίσεως του Σέρβου Επισκόπου Ρεμεζιανής κ. Ανδρέα, ο οποίος πρόσφατα εξελέγη ως Ποιμενάρχης των Σερβορθοδόξων που ζουν στις χώρες Αυστρία, Ελβετία, Ιταλία και Μάλτα.


Ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος το Σάββατο 19 Ιουλίου επισκέφθηκε και τον Μητροπολίτη Αυστρίας κ. Αρσένιο, με τον οποίο είχε πολύωρη και εγκάρδια συνεργασία και επικοινωνία. Την ίδια ημέρα το απόγευμα συναντήθηκε με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Ειρηναίο και πολλούς Αρχιερείς της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Την Κυριακή 20 Ιουλίου, στον Ιερό Ναό της Σερβικής Παροικίας, έλαβε χώρα Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Πατριάρχη Σερβίας. Μετά την απόλυση της Θ. Λειτουργίας έγινε η τελετή της Ενθρονίσεως του Επισκόπου κ. Ανδρέα, στην οποία παρέστησαν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου της Σερβίας, ανώτατοι αξιωματούχοι της Αυστρίας, Πρέσβεις Κρατών και μέλη του Διπλωματικού Σώματος.


Σε κατ’ ιδίαν συνάντησεις τόσο ο Πατριάρχης Σερβίας όσο και Σέρβοι Αρχιερείς συνεχάρησαν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Γεώργιο, για την ποιμαντική μέριμνα λειτουργικής εξυπηρετήσεως των Σλαυόφωνων Ορθοδόξων παραθεριστών της Πιερίας. Να σημειωθεί ότι από 1 Ιουλίου δύο Σέρβοι ιερείς έχουν εγκατασταθεί στις Ενορίες Παραλίας και Λεπτοκαρυάς, όπου τελούν τις ι. ακολουθίες στα σλαυονικά. Άλλωστε, όλοι οι Σλαυικοί λαοί χρησιμοποιούν κοινή λειτουργική γλώσσα, δηλ. την αρχαία κυριλλική διάλεκτο. Έτσι, με την παρουσία των Σέρβων ιερέων, εξυπηρετούνται όχι μόνον οι Σέρβοι, αλλά και οι Ρώσοι, Ουκρανοί κ.ά. Η πρωτοβουλία αυτή της τοπικής μας Εκκλησίας έγινε ευμενώς αποδεκτή από τις τοπικές Αρχές, την Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας και άλλους φορείς του τουρισμού.

Τέλος, να επισημάνουμε ότι ο Σέρβος Επίσκοπος στη Βιέννη κ. Ανδρέας είναι ελληνομαθής. Στις 29 Μαρτίου 2014 είχε λάβει μέρος στην Ενθρόνιση του Μητροπολίτη μας, με τον οποίο συνδέεται φιλικώς από 30ετίας, λόγω κοινών σπουδών τους στη Θεσσαλονίκη και το Εξωτερικό.