Ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης πέρασε τις «εξετάσεις» του Eurogroup της Δευτέρας χάρη στην αποφασιστικότητα που επέδειξε η κυβέρνηση στο ζήτημα της «μικρής ΔΕΗ» – που, υπενθυμίζουμε, αποτελεί το βασικότερο από τα 6 νέα προαπαιτούμενα του Ιουλίου για να
εκταμιευτεί το υπολειπόμενο 1 δισ. ευρώ από την προηγούμενη δόση.
Ωστόσο, ο επικεφαλής του Eurogroup, κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, έστειλε στην κυβέρνηση ένα σαφές και σκληρό «μήνυμα». Αυτό το «μήνυμα» ελάχιστα αποκωδικοποιήθηκε από τα μίντια της χώρας μας, που κόλλησαν στα ρηχά νερά μιας επιφανειακής ερμηνείας – ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ έκανε απλώς τις γνωστές και πάγιες συστάσεις για επιμονή στις μεταρρυθμίσεις.
Τι είπε ο κ. Ντάιλσμπλουμ; Ότι «Δεν είναι η τελευταία δόση του προγράμματος (…) Έχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε (…) το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους (…)». Και προσέθεσε κάτι ακόμη πιο καίριο: Ότι η αρμόδια για την τήρησή τους Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιδείξει ευελιξία στην «εφαρμογή των κανόνων δημοσιονομικής σταθερότητας», δίνοντας «μεγαλύτερη πίστωση χρόνου για να διορθώσουν τυχόν ανισορροπίες», μόνο στις χώρες που κινούνται εντός των κριτηρίων του Συμφώνου, μόνο αν υλοποιούν μεταρρυθμίσεις που έχουν θετικό αντίκτυπο στον κρατικό προϋπολογισμό…
Πώς ερμηνεύονται όλα αυτά;
- Ότι η τρόικα προειδοποιεί πως υπάρχει ακόμη μία αξιολόγηση για την τελευταία δόση από ευρωπαϊκής πλευράς, στο πλαίσιο του δεύτερου χρηματοδοτικού προγράμματος, αυτή που θα αρχίσει από το Σεπτέμβριο. Στην οποία θα τεθούν όλα τα εκκρεμή φλέγοντα θέματα του προγράμματος. Άρα, η τρόικα διαμηνύει: πάψτε να μιλάτε για «χαλάρωση» και συνεχίστε σταθερά τις μεταρρυθμίσεις.
- Ότι η Ελλάδα, ανεξαρτήτως του τι θα γίνει με νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και νέο μνημόνιο- είναι δεσμευμένη με ένα κυλιόμενο τετραετές Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο, που πλέον εκτείνεται μέχρι το 2018 και επικαιροποιείται κάθε χρόνο επεκτεινόμενο κατά ένα έτος. Υπεύθυνη για τον έλεγχο της τήρησής των δεσμεύσεων του Μεσοπρόθεσμου είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η οποία μόνο υπό έναν όρο μπορεί να δώσει «πίστωση χρόνου» για την επίτευξη των στόχων του: να υλοποιούνται μεταρρυθμίσεις «που έχουν θετική επίπτωση στον κρατικό προϋπολογισμό».
Με λίγα λόγια, ο κ. Ντάισελμπλουμ, για λογαριασμό των δανειστών, προειδοποίησε πως όχι μόνο τώρα αλλά ούτε στο μέλλον υπάρχει «χαλάρωση» για την Ελλάδα. Πως είμαστε και θα παραμείνουμε για πολύ μεγάλο διάστημα σε καθεστώς ενισχυμένης ευρωπαϊκής εποπτείας, δηλαδή ευρωπαϊκού μνημονίου διαρκείας. Πώς οι νέοι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες -αυτό που έχουμε ονομάσει «ευρωπαϊκό υπερμνημόνιο»- είναι πολύ σκληροί για την Ελλάδα. Και, τέλος, πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει πίστωση χρόνου μόνο αν η Ελλάδα «συμμορφώνεται προς τα υποδείξεις»…