Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Βαγγέλης Λαγδάρης: «Δήμος συνεργάτης και αρωγός του τοπικού επιχειρείν»

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΠΙΕΡΙΑ
Ένας από τους βασικούς σκοπούς που έχει θέσει η Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών για τη Βόρεια Πιερία για την ερχόμενη 5ετία, είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε η
νέα γενιά να ριζώσει εδώ, να αναδειχθεί και να αναδείξει την περιοχή μας. Για να γίνει αυτό, πέρα από τις παρεμβάσεις στην καθημερινότητα και τις υποδομές του Δήμου, θα πρέπει να στηριχθεί η τοπική επιχειρηματικότητα, μέσα από μια ισότιμη και διαρκή σχέση.
Επίκεντρο της πολιτικής και των δράσεών μας είναι ο δημότης. Ως διοίκηση θα στηρίξουμε τους επαγγελματίες που αυτή την εποχή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, με αξιοποίηση κοινοτικών δράσεων και προγραμμάτων ΕΣΠΑ που στηρίζουν την  επιχειρηματικότητα αλλά και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σε συνεργασία και με τον ΟΑΕΔ. Ειδικότερα, θα γίνει προσπάθεια να προωθηθεί η πράσινη επιχειρηματικότητα.
Αυτό που πρέπει να γίνει από την αρχή είναι να συνδέσουμε την δημοτική αρχή με την τοπική μας παραγωγή και την τοπική οικονομία. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό θα έχουν το Γραφείο Αγροτικής και Αλιευτικής Ανάπτυξης, το Γραφείο Τουρισμού και το Γραφείο Απασχόλησης, τα οποία θα ιδρυθούν και θα λειτουργήσουν σε συνεργασία με τους ανθρώπους της Βόρειας Πιερίας, τους φορείς του τόπου και με επιστημονική υποστήριξη από το ΑΠΘ και άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Οφείλουμε να εργαστούμε βάσει στοχευμένης έρευνας αγοράς ώστε να αναδείξουμε την τοπική ταυτότητα. Ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα που αφορά άμεσα και το επιχειρείν είναι αυτό των διοδίων, όπου θα ασκηθεί πίεση για την εφαρμογή λύσεων που θα επιτρέπουν στην κοινωνία μας και την οικονομική της δραστηριότητα να «αναπνεύσουν». Στόχος της πολιτικής που σχεδιάζουμε είναι η αξιοποίηση όλων των υπαρχουσών δυνατοτήτων (χρηματοδοτήσεων, προγραμμάτων, κοινωνικών δικτύων, αναπτυξιακών πρωτοβουλιών κ.λπ.) για την μέγιστη ανάπτυξη του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού και της ευρύτερης περιοχής.
Σήμερα είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα διαφορετικό μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η δημιουργία δομών ανταγωνισμού και η προσέλκυση επενδύσεων, είναι ο στόχος και θα κινητοποιηθούμε για αυτό με όραμα, δυναμικές πρωτοβουλίες και οργανωμένο σχέδιο.
Οι προσπάθειες μας επικεντρώνονται κυρίως σε:
·        Δημιουργία ενός ιδιαίτερα ευνοϊκού περιβάλλοντος για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις και συνεχείς προσπάθειες για προσέλκυση και άλλων επιχειρήσεων.
·        Ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και των προς αξιοποίηση φυσικών πόρων, με σεβασμό στο περιβάλλον και την τοπική κοινωνία.
·        Πολιτικές για την ενίσχυση των καινοτομιών και των τεχνολογιών σε περιφερειακό επίπεδο, ώστε αυτές να αξιοποιηθούν από τις επιχειρήσεις και να προσελκυσθούν ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια.
Επίσης, πρέπει να δίνεται συνεχής έμφαση στην επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό. Με παρεμβάσεις για εξειδίκευση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, όπου χρειάζεται και είναι δυνατόν, ώστε να διασυνδεθεί με τις ανάγκες της τοπικής αγοράς εργασίας και να συμβάλει στην αφομοίωση των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών. Αυτός ο επιμέρους στρατηγικός στόχος μπορεί να επιτευχθεί μέσω της στενής συνεργασίας του Δήμου μας με πανεπιστήμια, Τ.Ε.Ι. και επιχειρήσεις με αμοιβαία οφέλη για όλες τις συμμετέχουσες πλευρές.
Καθορίζοντας πολιτικές που δίνουν επενδυτικά κίνητρα, θα σχεδιάσουμε ένα ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο, που θα ευνοεί τον υγιή ανταγωνισμό, θα βασίζεται στην τεχνολογική ετοιμότητα και θα προωθεί καινοτόμες δράσεις. Με βάση τον παραπάνω στρατηγικό σχεδιασμό, οι πρώτες ενέργειες της Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών για τη Βόρεια Πιερία στην κατεύθυνση σύνδεσης και στήριξης της τοπικής οικονομίας είναι οι εξής:
·        Ίδρυση και στελέχωση με επιστημονικό προσωπικό Γραφείων Αγροτικής και Αλιευτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού και Απασχόλησης.
·        Προώθηση του ζητήματος της σύνδεσης του δήμου μας με το δίκτυο φυσικού αερίου.
·        Δημιουργία του βιοτεχνικού πάρκου Αιγινίου που προβλέπεται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.
·        Προώθηση – κατασκευή Εμπορευματικού Σταθμού Μακρυγιάλου και Ίδρυση – λειτουργία σύγχρονου εκθεσιακού - συνεδριακού κέντρου καθώς και λειτουργία συμβουλευτικού κέντρου επιχειρηματικότητας.
·        Μελέτη και κατασκευή ιαματικού – θεραπευτικού κέντρου στις Αλυκές Κίτρους και Μεθώνης, σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο Πιερίας.
·        Διοργάνωση περιοδικών κλαδικών εκθέσεων προβολής και διάθεσης τοπικών προϊόντων του δήμου.
·        Αναβάθμιση Εμποροπανήγυρης Αιγινίου.
·        Ολοκλήρωση διαδικασιών κατασκευής και λειτουργίας του Κ.Α.Τ. Αιγινίου.
·        Ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος τόσο της παράκτιας όσο και της ορεινής ζώνης ιδίως στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Κολινδρού.
·        Κατασκευή μαρίνας ελλιμενισμού μικρών σκαφών στους παραλιακούς οικισμούς του δήμου.
·        Πρόγραμμα αισθητικής αναβάθμισης και καθαρισμού παραλιακών ακτών από την Αγαθούπολη ως το Κίτρος.

·       Τουριστική αξιοποίηση υγροβιότοπων.