Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Iκανοποίηση ΣΕΒΕ και του προέδρου του κ. Δ.Λακασά για τον συμψηφισμό ΦΠΑ Δημοσίου και Επιχειρήσεων

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΣΕΒΕ
Την ικανοποίησή του για τη σημερινή ανακοίνωση του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά για το συμψηφισμό του ΦΠΑ που οφείλουν επιχειρήσεις στο Δημόσιο με τον ΦΠΑ που δικαιούνται να εισπράξουν εκφράζει με σημερινή ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων

Βορείου Ελλάδος κ. Δημήτρης Λακασάς. Κινήσεις όπως αυτή του συμψηφισμού ΦΠΑ και της μείωσης των επιτοκίων αποτελούν εργαλεία, τα οποία μπορούν να επαναφέρουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας σε θετικό πρόσημο.
Σύμφωνα και με τη σχετική εξαγγελία, ο συμψηφισμός  θα οδηγήσει σε σημαντική εξομάλυνση της αγοράς, θα εφαρμόζεται τόσο μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου, όσο και μεταξύ ιδιωτών, ενώ η ένταξη στο σύστημα θα είναι προαιρετική και θα αφορά τις «συνεπείς» επιχειρήσεις.

Γενικότερα ο συμψηφισμός βεβαιωμένων αλλά μη ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων Δημοσίου και επιχειρήσεων που συνιστά πρακτική σε πολλές χώρες, σε συνδυασμό με την αποπληρωμή συσσωρευμένων υποχρεώσεων του Δημοσίου στις επιχειρήσεις αποτελεί διαχρονικό αίτημα του ΣΕΒΕ, το οποίο κατατίθεται πλέον επιτακτικά λόγω των δραματικών προβλημάτων ρευστότητας των  επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι η δυνατότητα συμψηφισμού απαιτήσεων των πολιτών από όλο τον δημόσιο τομέα με οφειλές τους προς όλο τον δημόσιο τομέα είχε προβλεφθεί στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο, αλλά τελικώς αποσύρθηκε πριν την ψήφισή του (Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του ν. 4046/2012 και άλλες διατάξεις).

Ως προς τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία συμψηφισμού ο ΣΕΒΕ θα επανέλθει με βάση το επικείμενο νομοσχέδιο καθώς ο συμψηφισμός ΦΠΑ θα νομοθετηθεί σύντομα και θα εφαρμοσθεί από το φθινόπωρο. Άποψη όμως του ΣΕΒΕ είναι ότι θα πρέπει oσυμψηφισμός:
α) να εφαρμοσθεί το συντομότερο δυνατό (και όχι από το φθινόπωρο του 2014), μέσω ηλεκτρονικού συστήματος βάσει του οποίου θα γίνονται αυτομάτως συμψηφισμοί και οι επιτηδευματίες ή οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν μόνον τον ΦΠΑ που θα υπολείπεται. Η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται πράγματι ηλεκτρονικά, καθώς διαπιστώνουμε στην πράξη ότι αρκετές διαδικασίες, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως ηλεκτρονικές, στην πράξη διατηρούν στοιχεία χειρόγραφης/έντυπης διαδικασίας, όπως αυτή της επιστροφής του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ όπου οι ΔΟΥ υποβάλλουν μεν ηλεκτρονικά μέσω TAXISnet το αίτημα για τον έλεγχο ανάλυσης κινδύνου, οι επιχειρήσεις όμως συνεχίζουν να καταθέτουν ιδιοχείρως και σε έντυπα τις αιτήσεις και τα συνημμένα δικαιολογητικά αυτών, αναμένοντας αρκετό καιρό για την απάντηση περί διενέργειας ή μη του σχετικού ελέγχου για την επιστροφή.
β) να αφορά τις συνεπείς επιχειρήσεις ανεξαρτήτως όμως ύψους κύκλου εργασιών, ώστε να αξιοποιηθεί και από μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις. 
Θετική επίσης για το ΣΕΒΕ είναι η εξαγγελία για κατάργηση των προστίμων που επιβλήθηκαν σε επιχειρήσεις λόγω μη καταβολής ΦΠΑπου δεν τους είχε πληρώσει το ίδιο το Δημόσιο.
Το μέτρο αυτό, επισημαίνει κλείνοντας ο ΣΕΒΕ, θα πρέπει να ανοίξει το δρόμο και για την ευρύτερη ικανοποίηση του αιτήματος του Συνδέσμου και όλης της επιχειρηματικής κοινότητας για τον συνολικό συμψηφισμό οφειλών μεταξύ ιδιωτικού τομέα και Δημοσίου.