Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Τα στημένα παιχνίδια υπήρχαν και στην Αρχαία Ελλάδα!

Στην αποκρυπτογράφηση ενός λεπτεπίλεπτου ελληνικού παπύρου που ανακαλύφθηκε πριν από έναν περίπου αιώνα προχώρησαν Βρετανοί ιστορικοί στο King’s College του Λονδίνου και δείχνει πως η έκβαση ενός αγώνα πάλης μεταξύ δύο εφήβων ήταν
προκαθορισμένη.
Το αρχαίο ελληνικό συμβόλαιο, που ανακαλύφθηκε στην Αιγυπτιακή πόλη Oxyrynchus, πατρίδα ενός μεγάλου ελληνικού πληθυσμού στην αρχαιότητα και πηγή αυτών των παπύρων, χρονολογείται από το 267 μ.Χ. και έγινε μεταξύ του πατέρα ενός παλαιστή με το όνομα Νικάντινους και του προπονητή του αντιπάλου του, Δημητρίου. Οι δύο άνδρες θα πάλευαν στον τελικό των 138ων «Μεγάλων Αντίνειων» οι οποίοι ήταν πολύ σημαντικοί αγώνες κατά τη διάρκεια θρησκευτικού φεστιβάλ στην αρχαία Αίγυπτο.
Το συμβόλαιο ανέφερε πως ο παλαιστής του Δημητρίου θα έπρεπε «κατά τη διάρκεια του αγώνα να πέσει τρεις φορές και να παραδοθεί» ενώ σε αντάλλαγμα θα λάμβανε «τρεις χιλιάδες δραχμές σε ασημένια νομίσματα».
Η αρχαία δωροδοκία περιείχε επίσης μία ρήτρα με την οποία ο Δημήτριος θα έπαιρνε πίσω τα χρήματά του αν οι δικαστές ανακάλυπταν πως ο αγώνας ήταν στημένος και αρνούνταν να δώσουν τη νίκη στον Νικάντινους, ενώ ο πατέρας του είχε επίσης κανονίσει ώστε αν ο Δημήτριος έκανε πίσω στη συμφωνία και κέρδιζε ο αθλητής του, τότε οι εκπαιδευτές του θα έπρεπε να αποζημιώσουν το γιό του με ένα μεγαλύτερο ποσό.
«Αν κάποιος ήταν σίγουρος πως θα κέρδιζε, κανονικά θα το έκανε. Αν δεν ήταν σίγουρος θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο λέγοντας απλά: ‘Τουλάχιστον θα κερδίσω κάτι από τη δωροδοκία’», δήλωσε ο καθηγητής Ντομινίκ Ράθμπον, που μετέφρασε τον αρχαίο πάπυρο στο Live Science. «Οι αρχαίοι έκαναν τέτοιες δωροδοκίες προκειμένου να μειώσουν τη χασούρα καθώς η εκπαίδευση των αθλητών στοίχιζε πολύ και δεν υπήρχαν βραβεία για τους δεύτερους» πρόσθεσε ο καθηγητής.

Δικό μας σχόλιο
Αναρτήσαμε τη παραπάνω είδηση με πολύ μεγάλη επιφύλαξη ως προς την αληθινή της υπόσταση.Κάποιες αναφορές μας κάνουν να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί