Επιμέλεια: Σοφία Κατσαρέλη, Μαρίνα Χατζηδημητρίου
Ζουν με τις οικογένειές τους, τα τελευταία 20 χρόνια στην Ελλάδα, όμως το ελληνικό κράτος κάνει πως δεν τους βλέπει, αφού κανείς τους δεν έχει αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια.
Κι όμως, η ζωή τους δεν διαφέρει στην καθημερινότητα, τις αγωνίες και τα ενδιαφέροντα από τη ζωή καθενός από εμάς. Πήγαν σχολείο στην Ελλάδα, σπούδασαν, έχουν φίλους, κοινωνική ζωή κι ονειρεύονται κι ελπίζουν για το καλύτερο.
Η Σέλμα Μάρκο και η Gertjana Dyle είναι δύο νέες γυναίκες, παιδιά μεταναστών, που μιλούν με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού στο NEWS 247 για τη ζωή στη χώρα μας, την αντιμετώπιση της Πολιτείας και τον ρατσισμό που υπέστησαν, κυρίως τα πρώτα χρόνια της διαμονής τους.
Σέλμα Μάρκο, 29 ετών: "Αναγνωρίστε τα δικαιώματα μας σαν Έλληνες Πολίτες Έτσι όπως πληρώ τις υποχρεώσεις μου, έτσι θα έπρεπε να μου αναγνωριστούν και τα δικαιώματα μου"
Η Σέλμα Μάρκο ήρθε στη χώρα μας το 1994 όταν ήταν εννέα ετών.
"Παρόλο που είμαστε 20 χρόνια στην Ελλάδα, κανείς στην οικογένειά μου δεν έχει ελληνική ιθαγένεια", μας λέει η 29χρονη, η οποία ήρθε από την Αλβανία με τους γονείς της και τις τρεις αδερφές της.
"Το να ζει κάποιος σε μια χώρα για 20 ολόκληρα χρόνια, να έχει έρθει από το δημοτικό και να έχει αποφοιτήσει σε αυτή τη χώρα και να μην έχει πάρει ακόμα την Ιθαγένεια, το λιγότερο που θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω είναι ότι είναι πραγματικά απαράδεκτο", τονίζει.
"Ταλαιπωρούμαστε με τα χαρτιά μας και τους νόμους που συνεχώς αλλάζουν ( όπου δεν μας ενημερώνει κανείς και είναι και τρομερά αγενής στις αρμόδιες υπηρεσίες όταν θέτεις ερωτήσεις πάνω σε αυτές τις αλλαγές) ενώ σε άλλες χώρες στην Ε.Ε παίρνουν Ιθαγένεια σε 5 χρόνια", προσθέτει, ενώ σημειώνει ότι "η εθνικότητα μας δεν αλλάζει αλλά η υπηκοότητα από την στιγμή που ζούμε στην Ελλάδα θα έπρεπε να μας χορηγείται".
Η 29χρονη που μένει στον Κολωνό, είναι απόφοιτη του University of Indianapolis, Athens Campus, του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομικών, και αυτή την στιγμή εργάζεται σε μια εταιρεία ταχυμεταφορών στο Οικονομικό – Λογιστικό τμήμα.
"Στον ελεύθερο χρόνο μου συνήθως διαβάζω, πηγαίνω σινεμά, βγαίνω με φίλους, και φυσικά μέρος της καθημερινότητας μου είναι και η γυμναστική".
Ερωτηθείσα για την συμπεριφορά των Ελλήνων απέναντί της, μας λέει πως τις περισσότερες φορές τουλάχιστον είναι πολύ ευγενικοί .
"Από την άλλη, οι γονείς μου έχουν αντιμετωπίσει σε τρομερό βαθμό τον ρατσισμό μόνο και μόνο επειδή δεν μιλάνε άψογα Ελληνικά, τους ήταν πιο δύσκολο να προσαρμοστούνε στην αρχή, και φυσικά επειδή είναι διαφορετικοί και οι άνθρωποι έχουμε την τάση να φοβόμαστε και να μας τρομάζει οτιδήποτε ξένο σε εμάς και την κουλτούρα μας", αναφέρει και προσθέτει πως "δύσκολα σεβόμαστε την διαφορετικότητα του άλλου".
Παράλληλα, αναφέρει πως αν και δεν έχει αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό τον ρατσισμό ως τώρα, δε ξέρει κατά πόσο θα μπορέσει να έχει ίσες ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης στον τομέα της, και πόσο μάλλον σε αυτές τις εποχές που διανύουμε.
"Στο παρελθόν είχα μεγάλο πρόβλημα με τα χαρτιά μου γιατί μου τα είχαν ακυρώσει, παρόλο που ζούσα ήδη 15 χρόνια στην Ελλάδα. Έπρεπε να περιμένω να βγει ένας συγκεκριμένος νόμος και να τα καταθέσω από το Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορώ να εργαστώ για 2 χρόνια, ενώ είχα αποφοιτήσει και μου είχε γίνει πρόταση για δουλειά δεν μπορούσα να ξεκινήσω γιατί δεν είχα την άδεια παραμονής", μας λέει, ενώ συνεχίζει: "Φυσικά αυτό με πήγε πολύ πίσω και οικονομικά αλλά και επαγγελματικά. Επίσης χωρίς την άδεια διαμονής μου (δηλαδή με την βεβαίωση) δεν μπορώ να ταξιδέψω πουθενά στο εξωτερικό εκτός της χώρας μου. Και οι άδειες παραμονής πολλές φορές αργούν πάρα πολύ να εκδοθούν".
Η Σέλμα αυτό που θα ήθελε να ζητήσει από την Πολιτεία είναι "να αναγνωρίσουν τα δικαιώματα μας σαν Έλληνες Πολίτες, είμαι μόνιμη κάτοικος της Ελλάδας και έτσι όπως πληρώ τις υποχρεώσεις μου για να μένω σε αυτή την χώρα έτσι θα έπρεπε να μου αναγνωριστούν και τα δικαιώματα μου".
"Δεν ζητάμε κάτι παράλογο και εξωπραγματικό. Όσο για τους Έλληνες που είναι καχύποπτοι με τους μετανάστες και γενικότερα τους ξένους, θα ήθελα να πω ότι καταλαβαίνω ότι η παγκοσμιοποίηση, η οικονομική κρίση, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα οδηγούν σε φόβο και ανασφάλεια για το μέλλον και πάντα η φτώχεια και η ανέχεια ενισχύει την βίαιη συμπεριφορά και τον ρατσισμό.
Παρόλα αυτά θα ήθελα να τονίσω ότι δεν ευθύνονται οι μετανάστες για όλη αυτή την κατάσταση και είναι άδικο να μεταφέρετε όλη αυτήν την ανησυχία και τον θυμό σας σε όλους εμάς", προσθέτει, και καταλήγει με ένα απόφθεγμα του Μαντέλα που της αρέσει πολύ: " Κανείς δεν γεννιέται μισώντας κάποιον για το χρώμα του δέρματος, την καταγωγή ή την θρησκεία του. Οι άνθρωποι μαθαίνουν να μισούν και αν μπορούν να διδαχτούν το μίσος, μπορούν να διδαχτούν και την αγάπη, γιατί η αγάπη έρχεται πιο φυσικά στην ανθρώπινη καρδιά, παρά το αντίθετο".
Gertjana Dyle, 26 ετών: "Όλοι οι άνθρωποι έχουμε την ίδια πατρίδα, τη γη"
Η Gertjana Dyle γεννήθηκε στην Αλβανία και ήρθε με τους γονείς της στην Ελλάδα, σε ηλικία 6 ετών. Από τότε έχουν περάσει 20 χρόνια. Η οικογένειά της αποτελείται από τέσσερα μέλη, τα οποία όλα ζουν στην Ελλάδα, στην περιοχή της Ηλιούπολης. Η Gertjana τελείωσε το σχολείο και σπούδασε γραφιστική ηλεκτρονικών μέσων, αλλά είναι άνεργη.
Όπως λέει στο NEWS 247, η ζωή της στη χώρα μας δεν αντιμετωπίζει προβλήματα, αφού και αρκετούς φίλους έχει και ενδιαφέροντα, για να γεμίζει τον ελεύθερό της χρόνο.
"Έχω αρκετούς φίλους.Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με το θέατρο,παρακολουθώ διάφορες εκδηλώσεις με καλλιτεχνικά δρώμενα,σινεμά,γυμναστήριο,ανάγνωση βιβλίων και μουσική", δηλώνει.
Τη συμπεριφορά των Ελλήνων απέναντι στην ίδια και την οικογένειά της, τη χαρακτηρίζει "φυσιολογική". "Δεν έχω διακρίνει ανάρμοστη συμπεριφορά, εκτός από σπάνιες εκδηλώσεις ρατσισμού προς εμάς. Μεγάλο ρατσισμό είχαμε αντιμετωπίσει όταν πρωτοήρθαμε στην Ελλάδα. Έχω υπάρξει αρκετές φορές αποδέκτης ρατσιστικής συμπεριφοράς, κυρίως στα πρώτα χρόνια διαμονής στην Ελλάδα".
Τόσο οι γονείς της όσο και η ίδια έχουν αλβανική ιθαγένεια. Αυτό όμως, δεν τους προκαλεί, όπως ξεκαθαρίζει, κανένα πρόβλημα στην καθημερινότητά τους και στα δικαιώματα που μπορούν να απολαμβάνουν, ζώντας στη χώρα μας.
Απαντώντας στην ερώτηση, "τι θα ήθελε να πει στην Πολιτεία και ποιο μήνυμα θα ήθελε να στείλει, σε όσους είναι καχύποπτοι απέναντι στους μετανάστες", τονίζει:
"Όλοι είμαστε άνθρωποι με προτερήματα και ελαττώματα ανεξάρτητα απ' την εθνικότητα και όλοι οι άνθρωποι έχουμε μια πατρίδα,τη γη".
news247.gr