Μια περιβαλλοντολογική πρωτοβουλία στην καρδιά της δυτικής Αθήνας η οποία αναμένεται να προσεγγίσει πλήθος κόσμου θα λάβει χώρα την Κυριακή στις 12:00 στο πάρκο Αντώνης Τρίτσης.
Πιο συγκεκριμένα το δίκτυο εθελοντών του Πάρκου διοργανώνει καθαρισμό στον οποίο όλοι είναι ευπρόσδεκτοι.
Στο Πινάκιο μιλάει η Στέλλα Ιωάννου η οποία είναι υπεύθυνη στο πρόγραμμα της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο «ΕΔΡΑ» "Στο βάθος... κήπος!""
Η ίδια επισημαίνει πως η ύπαρξη του συγκεκριμένου πάρκου είναι τεράστια όχι μόνο για την δυτική αλλά για ολόκληρη την Αττική καθώς διαθέτει μια έκταση 1200 στρεμμάτων…
Η κα. Ιωάννου προσκαλεί και τα παιδιά να συμμετάσχουν στην συγκεκριμένη δράση έτσι ώστε να αποκτήσουν μια οικειότητα με την χλωρίδα αλλά και την οικολογία γενικότερα…
Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου
Την Κυριακή θα γίνει ο καθαρισμός στο πάρκο Αντώνης Τρίτσης. Θα μας πείτε δύο λόγια για την δράση αυτή;
«Το Δίκτυο εθελοντών του Πάρκου Τρίτση διοργανώνει δράση καθαρισμού στο πάρκο την Κυριακή 9 Μαρτίου.
Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας δεν έγινε τυχαία, αλλά με σκοπό να καθαριστεί το πάρκο από τα σκουπίδια που έχουν μείνει από την μαζική παρουσία του κόσμου στο πάρκο το τριήμερο της Καθαρά Δευτέρας».
Ποιοι φορείς θα συμμετέχουν;
«Οι φορείς που αποτελούν το Δίκτυο Εθελοντών του Πάρκου Τρίτση:
Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ, ΚΕΑΝ, Eλληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Οργάνωση Γη - Κέντρο της Γης, Φίλοι του Πάρκου».
Τι ώρα θα λάβει χώρα η συγκεκριμένη δράση;
«Θα ξεκινήσει στις 12.00 το πρωί».
Τι χρειάζεται να κάνουν οι γονείς προκειμένου τα παιδιά τους να συμμετάσχουν στην καθαρισμό του πάρκου;
«Να έρθουν με τα παιδιά τους στο πάρκο… Εμείς παρέχουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό και φροντίζουμε για την ασφάλεια τους».
Ποια είναι η σημασία του Αντώνης Τρίτσης για την δυτική Αττική;
«Η σημασία του πάρκου είναι τεράστια όχι μόνο για την δυτική Αττική αλλά γενικότερα την Αττική. Το πάρκο είναι ο μεγαλύτερος οργανωμένος πνεύμονας πρασίνου στην Αττική, με έκταση 1200 στρεμμάτων. Περιλαμβάνει 6 λίμνες, δασικό τμήμα, καλλιεργήσιμες εκτάσεις με βιολογικές μεθόδους, πάνω από 150 είδη πουλιών, ερπετών και μικροθηλαστικών. Είναι ίσως το τελευταίο καταφύγιο άγριας ζωής στην πόλη. Παρόλο που είναι μοναδικό, έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί από την Πολιτεία και εθελοντικές δράσεις όπως της Κυριακής είναι ακόμη πιο πολύτιμες για την φροντίδα και διατήρηση του».
Τελικά οι νέες γενιές έχουν οικολογική συνείδηση;
«Νομίζω ότι ναι, οι νέες γενιές έχουν οικολογική συνείδηση. Ίσως αυτό που λείπει είναι η σωστή ενημέρωση.
Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι τα παιδιά στις δράσεις καθαρισμού περνάνε καταπληκτικά γιατί τις βλέπουν σαν παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού! Πρέπει να δεις τον ενθουσιασμό μόλις "ανακαλύψουν" το επόμενο σκουπίδι»!