Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΟΛΙΝΔΡΙΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΑΝΟΙΚΤΟ ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
Στη πόλη των Γιαννιτσών από το 1996 λειτουργεί Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο με πρωτοβουλία και ευθύνη της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ» υπό την αιγίδα του Δήμου Πέλλας.
   Ως ομιλητές επιλέγονται ως επι το πλείστον Πανεπιστημιακοί από τον
Βορειοελλαδικό χώρο, ικανοί επιστήμονες, λόγιοι δάσκαλοι και  βαθείς γνώστες των θεμάτων και των προβλημάτων, που απασχολούν την κοινή γνώμη κ.ά.
 Αναλύονται θέματα διαχρονικά αλλά και θέματα επίκαιρα. Οι εισηγητές-ομιλητές με απλό τρόπο χωρίς όμως να μειώνει την αρτιότητα και την επιστημονικότητα της ανάλυσης, υπό μορφή εκλαϊκευμένων διαλέξεων που συνοδεύονται στη συνέχεια  από γόνιμο διάλογο, μεταδίδουν γνώσεις και εμπειρίες, που απευθύνεται ο’όλες τις ηλικίες ανεξάρτητα από το επίπεδο γνώσεων, ενός θεσμού αυθεντικά λαϊκού
 Με πρωτοβουλία του συγχωριανού μας κ. ΤΡΑΟΥΔΑ Βασιλείου που τα τελευταία δύο χρόνια είναι υπεύθυνος στο Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο, συμμετείχαν σ’αυτό οι καταγόμενοι από τον Κολινδρό Πιερίας παρακάτω επιστήμονες, παρουσιάζοντας  ανάλογα θέματα της ειδικότητάς τους:
α. Την 25-2-2013  ο κ. ΒΟΥΔΡΙΑΣ Ευάγγελος, καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και θέμα: «Διαχείριση απορριμάτων και ο ρόλος της υγειονομικής ταφής.»


β. Την 11-3-2013 ο κ.ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙΝΟΣ Ηλίας, καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ. με θέμα: «Γεωργικά Φάρμακα.- Οφέλη - Επιπτώσεις.»


γ. Την 18-11-2013 η κ. ΚΑΡΑΜΠΟΥΤΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΟΠΟΥΛΟΥ Ειρήνη, Καθηγήτρια Α.Π.Θ. με θέμα: «Η Υγεία του Στόματος, σύμμαχος της σωματικής υγείας.»


δ. Την 20-1-2014 ο κ ΧΑΡΑΝΤΩΝΗΣ Θεαγένης, Μαθηματικός-Μετεωρολόγος, Αναπλ. Διοικητής της ΕΜΥ, καθηγητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων


ε. Την 24-2-2014 ο κ. ΜΠΙΛΙΑΔΕΡΗΣ Κωνσταντίνος, Kαθηγητής Χημείας Τροφίμων, Δ/ντής Εργαστηρίου Χημείας και Βιοχημείας  Τροφίμων του Τμήματος της  Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ. με θέμα: «Τα Λειτουργικά - ευεργετικά τρόφημα  ως μέσον πρόληψης και διαχείρησης χρονίων νοσημάτων.Μύθοι ή Αλήθειες.»


  Επίσης για την νέα περίοδο έχει προγραμματισθεί να συμμετάσχει και ο Καθηγητής Χημείας του Α.Π.Θ. κ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ Aχιλλέας με θέμα της επιστήμης του.


 Έτσι αφ’ενός μεν οι κάτοικοι των Γιαννιτσών είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν στα παραπάνω θέματα, από καταξιωμένους επιστήμονες βαθείς γνώστες του  αντικειμένου ερευνάς των, αφ’ετέρου με την συμμετοχή και παρουσία τους στις εκδηλώσεις του Α.Λ.Π. έκαναν γνωστό σ’αυτούς, τους  πανεπιστημιακούς δασκάλους διαθέτει η γεννέτηρά τους, ο Κολινδρός Πιερίας, που ως γνωστό ακόμη και κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας συντηρούσε με χορηγίες ευεργετών τέκνων του, Αστική Σχολή.

Όλοι τους εξέφρασαν την επιθυμία να συμμετάσχουν σε ανάλογες εκδηλώσεις στην πατρίδα τους τον  Κολινδρό, εκδηλώνοντας μ’αυτό τον τρόπο για άλλη μια φορά την αγάπη προς την γεννέτηρά τους.