Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Συμψηφισμοί χρεών - οφειλών για δημόσιο και ιδιώτες

Τι δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης για τις ελαφρύνσεις από το 2015 σε μισθωτούς, συνταξιούχους και επιχειρήσεις
Παράλληλα, αποκαλύπτει ότι σύντομα θα προωθηθούν για ψήφιση στη Βουλή νέες ρυθμίσεις που θα προβλέπουν τη δυνατότητα συμψηφισμού απαιτήσεων των πολιτών από όλο το δημόσιο τομέα με οφειλές τους προς όλο το δημόσιο τομέα (Γενική Κυβέρνηση). Αυτό σημαίνει ότι θα είναι δυνατό να συμψηφίζονται πάσης φύσεως απαιτήσεις φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων από υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και δήμους με οφειλές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών!
Σύντομα, εξάλλου, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο υφυπουργός, θα τεθούν σε ισχύ οι νέες ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για την αύξηση του ακατάσχετου ορίου των μισθών και των συντάξεων από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ το μήνα και την κατάργηση του μέτρου των κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων για οφειλές προς το Δημόσιο μέχρι 500 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα θα αναμορφωθούν οι ποινικές διατάξεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, "έτσι ώστε να αντιμετωπίζεται η ουσιαστική φοροδιαφυγή".
Πρόσφατα, υιοθετήθηκε ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος με τον οποίο άλλαξαν φορολογικές πρακτικές δεκαετιών. Ποιες είναι όμως οι ουσιαστικότερες αλλαγές που φέρνει στη ζωή εκατομμυρίων φορολογουμένων;
Ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος επιχειρεί να προστατεύσει τον πολίτη από φορολογικές παγίδες, στρεβλώσεις και παρερμηνείες και ταυτόχρονα να θωρακίσει το φορολογικό σύστημα από τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή. Παράλληλα, στο διάστημα που μεσολάβησε από την ψήφιση μέχρι την εφαρμογή του, συμπληρώσαμε τα όποια κενά εντοπίσθηκαν και βελτιώθηκαν ορισμένες διατάξεις.
Για παράδειγμα, διευκρινίσθηκε ρητά, για την άρση παρερμηνειών και την προσέλκυση επενδύσεων, ότι ο κανόνας σύμφωνα με τον οποίο τρεις ομοειδείς συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα εντός εξαμήνου θεωρούνται επιχειρηματική συναλλαγή δεν εφαρμόζεται για τους τίτλους που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε οργανωμένη αγορά, συμπεριλαμβανομένης και της Εναλλακτικής Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ή που εκδίδονται από εισηγμένες εταιρίες, καθώς και για τα κρατικά ομόλογα, εκτός από τις περιπτώσεις όπου ο φορολογούμενος ασχολείται κατ’ επάγγελμα με τις ανωτέρω συναλλαγές.
Την ίδια στιγμή, για να αποφευχθούν υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση και άδικες καταστάσεις κατά την εφαρμογή των διατάξεων για το φόρο υπεραξίας από τη μεταβίβαση τίτλων, ελήφθη μέριμνα για τον καθορισμό του τρόπου υπολογισμού της τιμής κτήσης, στις περιπτώσεις που οι μεταβιβαζόμενοι τίτλοι έχουν αποκτηθεί πριν από την 29η Σεπτεμβρίου 1999 με αναγωγή στην ημερομηνία αυτή. Για την προσέλκυση αλλοδαπών επενδυτών προβλέφθηκε επίσης ρητά απαλλαγή από το φόρο του εισοδήματος που αποκτούν φυσικά πρόσωπα που είναι φορολογικοί κάτοικοι σε κράτη με τα οποία η Ελλάδα έχει συνάψει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας και που προκύπτει από υπεραξία μεταβίβασης των τίτλων. Τροποποιήθηκαν ακόμη οι διατάξεις για την αναγνώριση των δαπανών τόκων ως εκπιπτόμενων επιχειρηματικών δαπανών, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαίτερων συνθηκών της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων και των μεγάλων επιτοκίων δανεισμού.
Παράλληλα, επί των ημερών σας, θεσπίστηκε και ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας. Ποιες στρεβλώσεις έρχεται να καλύψει το συγκεκριμένο νομοθέτημα;

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ