Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Κινητοποίηση αποφάσισαν οι ανασφάλιστοι ΟΑΕΕ Βέροιας

Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της Ομάδας των Ανασφάλιστων του ΟΑΕΕ στη Βέροια, το Σάββατο το απόγευμα, στο καφέ ΕΛΙΑ. Η συμμετοχή των ανασφάλιστων ήταν μεγάλη και η συζήτηση που ακολούθησε ενδιαφέρουσα και
εστιάστηκε σε θέματα που αφορούν το μέλλον του ΟΑΕΕ, τις υπέρογκες εισφορές, στις οφειλές αλλά και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη η οποία ουσιαστικά δεν παρέχεται στους ασφαλισμένους-ανασφάλιστους του ταμείου.
Την συνάντηση άνοιξε η κα. Έλσα Παπαδοπούλου, συντονίστρια της ομάδας, η οποία αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει έως σήμερα.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι, έχει υπογραφεί από πολλούς και συνεχίζεται να υπογράφεται η συναίνεση για την προσφυγή των ανασφάλιστων κατά του ΟΑΕΕ, αλλά και η κατάθεση της επιστολής προς τον Οργανισμό, όπου ζητείται να απαντηθεί ο λόγος για τον οποίο χρεώνονται ιατροφαρμακευτικές εισφορές, ενώ δεν τις παρέχει σ΄αυτούς που οφείλουν εισφορές στον Οργανισμό Ασφάλισης.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο συντονιστής της ομάδας κ. Κωστόπουλος Αναστάσιος ο οποίος αναφέρθηκε και ανέλυσε τα κύρια αιτήματα που θέτει η ομάδα των ανασφάλιστων πανελλαδικά όπως:

- Η ελεύθερη επιλογή Ταμείου

- Ρύθμιση των οφειλών σε πολλές δόσεις, (100) για όλους ώστε να είναι ικανοί οι

ασφαλισμένοι να τις πληρώσουν

- Ασφάλιστρα ανάλογα με το εισόδημα και κρατήσεις που πρέπει να είναι 20% του

ποσού της ασφαλιστικής κατηγορίας που υπάγονται

- την κατάργηση της δίωξης των ασφαλισμένων και των κατασχέσεων

- την κατάργηση της απαίτησης ασφαλιστικής ενημερότητας για θεώρηση ΚΒΣ,

- τη διαγραφή του χρέους για τον κλάδο υγείας

- τη διαφάνεια στη διαχείριση του ταμείου.

Ο ομιλητής τόνισε ότι:`` αμφισβητούμε τις χρεώσεις που καταλογίζουν σε όλους τους ασφαλισμένους, οι οποίες θα έπρεπε με βάση και το καταστατικό του ΟΑΕΕ να ήταν πολύ χαμηλότερες΄΄.

Συνεχίζοντας ενημέρωσε τους ασφαλισμένους ότι για να τελειώσει η διαδικασία της προσφυγής και της ένστασης θα πρέπει να κατατεθεί στον τοπικό γραφείο αίτηση, με την οποία να ζητείται να ενημερωθεί ο καθένας για τις οφειλές του και να του δώσουν αντίγραφο του φακέλου του.

Μέχρι τώρα, συνέχισε, σ΄αυτή την διαδικασία ο τοπικός ΟΑΕΕ είναι αρνητικός και δεν δέχεται τις αιτήσεις κατά παράβαση του Ν. 2690/99. άρθρο5, ενώ σε άλλες περιοχές τα τοπικά γραφεία του Οργανισμού τις δέχονται.

Κλείνοντας ο κ. Κωστόπουλος επεσήμανε ότι κανείς ασφαλισμένος δεν θέλει να κλείσει ο ασφαλιστικός τους φορέας και δεν είναι εκείνοι που οδηγούν τον ΟΑΕΕ στο κλείσιμο, γιατί με μια μικρή μηνιαία δόση των 100 ευρώ το Ταμείο θα μπορούσε σε δύο χρόνια να αντιμετωπίσει το έλλειμμα του, των 5 δις ευρώ. Γι΄αυτή την κατάσταση στα οικονομικά οι μόνοι που φέρουν την ευθύνη, είπε, είναι οι διοικήσεις του και οι κυβερνήσεις, που όλα αυτά τα χρόνια ``εξαφάνισαν΄΄ τα αποθεματικά του είτε με το χρηματιστήριο είτε με το κόψιμο του PSI.

Επίσης ενημέρωσε, ότι θα δημιουργηθεί και μία ομάδα νομικής στήριξης από νομικούς για την υπεράσπιση των ασφαλισμένων που σύρονται στα δικαστήρια για τις οφειλές τους.

Στη συνέχεια πολλοί από τους συμμετέχοντες, πήραν το λόγο και κατέθεσαν την άποψή τους αλλά και τον προβληματισμό τους, για την κατάσταση που επικρατεί στο Ταμείο, θέτοντας ως προτεραιότητα την ρύθμιση των οφειλών σε πολλές δόσεις και με κριτήρια που δεν θα αποκλείουν κανένα, αλλά και την κατάργηση των κατασχέσεων και των προσωποκρατήσεων καθώς και τη μείωση των εισφορών.

Κλείνοντας τη συγκέντρωση, αποφασίστηκε η δημιουργία συντονιστικής επιτροπής από μέλη των φορέων αλλά και μαζική κατάθεση των αιτήσεων, με συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΕ, την Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί.