Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Από φρέσκο γάλα σε γάλα ημέρας – Το νέο σενάριο του ΥΠΑΝ

Εντείνεται η διαμάχη για το φρέσκο γάλα μετά τις νέες προσπάθειες του ΥΠΑΝ για να αφαιρεθεί ο σχετικός όρος

Σύμφωνα με τα νέα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο θα καθιερωθεί το
γάλα ημέρας το οποίο θα συλλέγεται και θα συσκευάζεται εντός 24 ωρών με διάρκεια ζωής συνολικά δύο ημερών. 

Παράλληλα θα καταργηθεί το γάλα 5 ημερών, θα απαληφθεί ο χαρακτηρισμός φρέσκο ενώ οι καταναλωτές θα μπορούν να επιλέγουν ανάμεσα σε γάλα επτά, οκτώ και εννέα ημερών. 

Προσθετικά το υπουργείο σκέφτεται να θεσμοθετήσει και ειδικό σήμα για το ελληνικό γάλα που θα εμφανίζεται στις συσκευασίες. 

Θετικός στο ενδεχόμενο εμφανίζεται ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης. 
Παραμένει αρνητική η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Οχι στο γάλα 10 ημερών λέει μέσω του ΡΘ ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευρυπίδης Στυλιανίδης

«Όταν λέμε φρέσκο γάλα εννοούμε ορισμένων ημερών γάλα. Οτιδήποτε άλλο εξυπηρετεί συγκεκριμένες σκοπιμότητες πολυεθνικών συμφερόντων» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Το σενάριο του υπουργείου

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η πρόταση που φέρεται να βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση είναι η ακόλουθη:

- Καθιέρωση ειδικής κατηγορίας παστεριωμένου γάλακτος το οποίο θα συλλέγεται και θα συσκευάζεται εντός 24 ωρών με διάρκεια ζωής συνολικά δύο ημερών. Το γάλα αυτό εκτιμάται ότι θα ωφελήσει τις μικρές συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες, οι οποίες θα μπορούν να πωλούν στις τοπικές κοινωνίες με συγκριτικό πλεονέκτημα. Στην κατηγορία αυτή, πάντως, δεν αποκλείεται να δραστηριοποιηθούν και μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες, λανσάροντας το προϊόν αυτό ως υψηλής προστιθέμενης αξίας.

- Κατάργηση της διάρκειας ζωής των πέντε ημερών για το παστεριωμένο γάλα και απαλοιφή του χαρακτηρισμού «φρέσκο». Οι εγχώριες γαλακτοβιομηχανίες θα αυτοδεσμεύονται για τη διάρκεια ζωής του παραγόμενου προϊόντος γάλακτος, με βάση τη χρησιμοποιούμενη σε κάθε μονάδα τεχνολογία και μέθοδο παστερίωσης. Η Ελλάδα θα εναρμονισθεί με την πρακτική των ευρωπαϊκών χωρών και οι καταναλωτές θα έχουν πολλές επιλογές για την αγορά παστεριωμένου γάλακτος όχι μόνο πέντε, αλλά και επτά και οκτώ και εννέα ημερών. Η αλλαγή αυτή θα μειώσει το κόστος των επιστροφών για την εγχώρια γαλακτοβιομηχανία, ενώ από την άλλη θα επιτρέψει τις εισαγωγές γάλακτος, οδηγώντας σε μείωση των τιμών. Σήμερα στην ελληνική αγορά υπάρχουν 17 προϊόντα με διάρκεια ζωής τις 5 ημέρες, κανένα προϊόν με διάρκεια ζωής από 6 έως 15 ημέρες, έξι προϊόντα από 15-40 ημέρες και 17 προϊόντα με διάρκεια από 40 ημέρες και άνω.

- Απονομή του ελληνικού σήματος στις ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες που χρησιμοποιούν ελληνικό γάλα ως πρώτη ύλη και πληρούν μια σειρά επιπλέον προδιαγραφών. Η σχετική διαδικασία βρίσκεται στην τελική ευθεία.

http://www.rthess.gr