Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

ΕΝΑ Πιερίας: Όχι στην άδικη φορολόγηση των αγροτών

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος....ΕΝΑ Πιερίας

Η Ένωση Νέων Αγροτών (ΕΝΑ) Πιερίας ενώνει τη φωνή της με όλους τους φορείς των αγροτών και διαμαρτύρεται έντονα για την άδικη φορολόγηση καθώς και με τον τρόπο που εφαρμόζεται. Με επιστολή που έστειλε στον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών, αλλά και
στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης διαμαρτύρεται για τον τρόπο και το μέγεθος της φορολόγησης των αγροτών κάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις. 
Όπως επισημαίνουν οι Νέοι Αγρότες της Πιερίας στην επιστολή τους «διανύουμε τη δυσκολότερη οικονομική περίοδο των τελευταίων δεκαετιών και, παρά τα όσα λέγονται, δεν μπορεί να προσδιοριστεί πότε η χώρα θα επανακάμψει. Άλλωστε ένας τομέας άμεσης απόδοσης και συνεισφοράς στην ανάπτυξη όπως είναι ο αγροτικός δεν ενισχύθηκε ούτε καν θεσμικά ώστε να αποδώσει όσα μπορεί στην εθνική οικονομία. Αντίθετα αγκυλώσεις και πρακτικές που καθηλώνουν τον αγρότη και την παραγωγή του δεν τις άγγιξε καμιά «μεταρρύθμιση». Δεν διαφωνούμε  με την φορολόγηση μας, αλλά είμαστε απόλυτα αντίθετοι στο μέγεθος και στον τρόπο που αποφασίστηκε να εφαρμοστεί»

Οι προτάσεις των Νέων Αγροτών

·       Λόγω της ιδιαιτερότητας και των απρόσμενων κινδύνων του γεωργικής παραγωγής, άρα και του γεωργικού εισοδήματος είναι αναγκαία η καθιέρωση αφορολόγητου ποσού τουλάχιστον 12.000 ευρώ η οποία να αυξάνεται ανάλογα με τα μέλη της αγροτικής οικογένειας.

·       Φορολόγηση 6% του καθαρού εισοδήματος και όχι 13% τουλάχιστον έως του ποσού των 40.000 ανά γεωργική εκμετάλλευση

·       Καθορισμός ΦΠΑ 6% στα μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα που οι πρώτες ύλες παράγονται από τον ίδιο παραγωγό. Έτσι ενισχύεται η μικρής κλίμακας αγροτική εκμετάλλευση και δίνονται κίνητρα τον μικρό κυρίως παραγωγό να συσκευάσει και να μεταποιήσει την αγροτική του παραγωγή προωθώντας την προς πώληση και όχι απλά προς παράδοση στον έμπορο χωρίς συγκεκριμένη τιμή και αβέβαιη πληρωμή και εξόφληση. 

·       Για την φορολόγηση των χωραφιών, αν πραγματικά υπάρχει πρόθεση να ενισχυθεί η αγροτική παραγωγή θα πρέπει να φορολογηθούν με μειωμένη τιμή οι καλλιεργούμενες εκτάσεις και με μεγαλύτερο συντελεστή οι ακαλλιέργητες αγροτικές εκτάσεις.

·       Απλοποίηση και μείωση όσο το δυνατόν των παραμέτρων και των συντελεστών φορολόγησης ώστε να είναι κατανοητοί από τους αγρότες. Να οριστεί το 2014 ως έτος προσαρμογής χωρίς πρόστιμα για λάθη και παραλήψεις τουλάχιστον για όσους έχουν εισοδήματα μόνο από αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

·       Η ευνοϊκότερη μεταχείριση και φορολόγηση των αγροτών σε σχέση με όσους έχουν εισοδήματα και από άλλες πηγές θα αποτελέσει κίνητρο για την είσοδο στον αγροτικό τομέα νέων.  Η παράμετρος αυτή είναι πολύ σημαντική για το μέλλον του αγροτικού χώρου αν ληφθεί υπόψιν ότι μόνο το 6% των αγροτών είναι κάτω των 40 ετών.


Τέλος οι ΕΝΑ Πιερίας τονίζει πως «Η κυβέρνηση καλείται να θέσει την αγροτική ανάπτυξη στην πρώτη γραμμή των πολιτικών, που δύνανται να δώσουν μία βιώσιμη διέξοδο ανάπτυξης για την ελληνική ύπαιθρο, με πολλαπλασιαστική προστιθέμενη αξία, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην εθνική προσπάθεια εξόδου της Ελλάδος από την κρίση. Η εφαρμογή της φορολογίας των αγροτών συνιστά μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να φανεί αν αυτή η κυβέρνηση έχει την διάθεση και τη δυνατότητα να διαμορφώσει συγκροτημένη και μακρόπνοη εθνική στρατηγική στον πρωτογενή τομέα».