Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Μαθήματα Ασφαλούς Οδήγησης του Μ.Ο.Θ μια όμορφη ιστορία και πρακτική εξάσκηση στην πίστα Αιγινίου

ΜΑΘΗΜΑΤΑ    ΑΣΦΑΛΟΥΣ    ΟΔΗΓΗΣΗΣ    Μ.Ο.Θ

    Ο μοτοσυκλετιστικός όμιλος Θεσσαλονίκης πριν από δέκα χρόνια είχε κάνει μια σειρά μαθημάτων ασφαλούς οδήγησης με θεωρητικά  μαθήματα στο εντευκτήριο  το Μ.Ο.Θ  και με πρακτικά  στην εγκαταλειμμένη πίστα  του Αιγινίου.

    Μετά από τόσα χρόνια το Δ.Σ του ομίλου αποφάσισε πως πήγε καιρό από την απουσία από την πίστα.  Έτσι κάλεσε  τρεις σημαντικούς  ανθρώπους  της πόλης μας με τις κατάλληλες  εμπειρίες στον  τομέα της αγωνιστικής οδήγησης , αλλά και στον τομέα της οδηγικής ασφάλειας.
Στον τομέα της ασφάλειας ανέλαβε ο Δημήτρης Μαργαρίτης από το υπουργείο μεταφορών με ειδίκευση στην Ολλανδία για λογαριασμό της Ε.Ε στον τομέα της οδικής ασφάλειας και πρόληψης ατυχημάτων.
    Στον τομέα της πίστας και της οδικής συμπεριφοράς  ανέλαβαν δράση ο πρωταθλητής  το 96’ στηνSS400 και κυπελλούχος  Β.Ελλάδος 99’ & 00’ Χρήστος Μακρής , και ο υπογράφων και αγωνιζόμενος από το 99’ στο κύπελλο Β. Ελλάδος  και στο Παν/νιο  Πρωτ/μα Ταχύτητας καιTestman  του περιοδικού.
     Τα μαθήματα είχαν δυο ημερίδες μια με θεωρητικά , και μια με πρακτικά. Τα θεωρητικά εισήγαγαν τους μαθητές στον σκοπό των σωστών γραμμών της πίστας αλλά και του δρόμου. Στην ασφάλεια των ειδών προστασίας όπως κράνη, στολές, μπότες, τι κάνουν , πως προστατεύουν, πότε και τι πρέπει να προσέχουμε σε κάθε αγορά αλλά και μετά από μια πτώση στην φθορά και στις προδιαγραφές  ασφαλείας. Για τα φαινόμενα της οδήγησης και τις δυνάμεις που επεμβαίνουν στην μοτοσικλέτα σε κάθε μας κίνηση , όπως γυροσκοπικό φαινόμενο, στροφορμή κ.α. στη θεωρητικά που έγιναν στην αίθουσα που μας παραχώρησαν το Ωδείο του Δήμου Θες/νίκης, είχαν την ευκαιρία οι μαθητές να παρακολουθήσουν με οπτικοακουστικά μέσα την θεωρεία και τα θέματα της. Στην προβολή των θεμάτων αναλύθηκε  η σωστή γραμμή και οι διαφορετικές επιλογές της και οι συνέπειες που μπορεί να έχει μια λάθος γραμμή . σχεδιαγράμματα  με τις παραμέτρους γκάζι-φρένο-επιτάχυνση. Εικόνες από αγώνες με σχολιασμό και συζητήσεις  στην θέση του σώματος  (Body Lanquage )  την θέση και το σημείο ορατότητας και την επικέντρωση του βλέμματος στα σημεία των δρόμων.
    Το ραντεβού  στην εγκαταλελειμμένη πίστα του Αιγινίου δόθηκε  μια καθαρή Κυριακή(αλλά και παγωμένη). Ανά χείρας  οι σκούπες  και καθάρισμα στα επικίνδυνα σημεία  όπως και κόψιμο από μερικά χόρτα  και κλαδιά που έκλειναν το ορατό μας πεδίο. Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη.
Κάποια στιγμή έφθασαν τις 60 μηχανές με ένα μεγάλο βαθμό ανομοιομορφίας  από πλευράς τύπου μοτοσικλέτας αλλά και εμπειρίας.
    Το Vespa Club  Θες/νικης έδωσε δυναμικό παρόν και μάλιστα –παρά τις δικές μου ανησυχίες- τα πήγαν περίφημα αναγκάζοντας με να βγάλω σε πολλούς το καπέλο…… Τα μαθήματα παρακολούθησαν και δυο κοπέλες μέλη του Μ.Ο.Θ με  Fazer 600 2004’ & 06’  όπως επίσης και αρκετός κόσμος που δεν έμαθες για τα μαθήματα αλλά είδε και έκατσε τελικά και μάλιστα ενδιαφέρθηκαν για τα επόμενα με ανυπομονησία.
    Μέχρι  σχεδόν την δύση του ηλίου γυρνούσαν ασταμάτητα με πλοηγούς από τον Μ.Ο.Θ και με εκπαιδευτές τον Χ. Μακρή και εμένα Θ.Τουμπίδη  να παρατηρούμε, να δείχνουμε και να επιδεικνύουμε τα λάθη την συγκεκριμένη στιγμή ή και μετά το  τέλος του κάθε σκέλους στον καθένα.
Τα μέλη του Μ.Ο.Θ (και ιδιαίτερα οι κοπέλες΅΅)μα ετοίμασαν ένα ωραίο μπουφέ με πιττάκια, νερά και καφέδες για όλο τον κόσμο μιας που για να πάρεις  να φας ή να πιεις έπρεπε να τρέχεις μέχρι το Αιγίνιο.
   Την Τετάρτη βρεθήκαμε στον όμιλο και συνέχισαν τα μαθήματα , αυτή την φορά με απαντήσει σε ερωτήματα που δημιουργήθηκαν  μετά από αυτή την εμπειρία.
Το επόμενο ραντεβού στις 14- 15 Απριλίου στην πίστα των Σερρών  για τα πρακτικά και κάποιες μέρες νωρίτερα στον όμιλο. Για όσους ενδιαφέρονται  μπορούν να  επικοινωνήσουν στο τηλ του Μ.Ο.Θ (2310-208 240) ή μπορούν να πάνε καθημερινά από τις 21:00  έως τις 24:00  στην Γρηγορίου Λαμπράκη δίπλα στο παλιό 424 ΓΣΝ.


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

edomilamemixanokinita.blogspot.gr