Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Τι είδαν 4 ανταποκριτές που ήρθαν στην Ελλάδα για την προεδρία: Επιτυχίες, αλλά και μια κοινωνία σε κατάθλιψη

Στο πλαίσιο της ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα, ήρθαν στην Αθήνα 64 ξένοι ανταποκριτές που καλύπτουν θέματα της ΕΕ.
Ήταν όλοι παρόντες στην τελετή συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο και τον
υπουργό Οικονομικών και παραθέτουν τις απόψεις τους στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».
Κέρστιν Γκαμέλιν φωτογράφος της Süddeutsche zeitung: Η απόλυτη προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας πρέπει να είναι η επίλυση των ελληνικών προβλημάτων. Η κοινωνία σας είναι σε κατάθλιψη. Τα πρόσωπα στους δρόμους δεν είναι τα ίδια με αυτά που έβλεπε κανείς στην Αθήνα πριν από έξι χρόνια. Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα δείχνουν θλιμμένοι και σκυθρωποί.Ο κυρίαρχος φόβος στη Γερμανία είναι ότι σε περίπτωση που όντως επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης δεν θα έχουν πλέον τρόπους να ασκήσουν πραγματική πίεση στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτό είναι κάτι που πραγματικά τρομάζει τους αρμόδιους γερμανούς πολιτικούς. Προσωπικά επιφυλάσσομαι για το κατά πόσον το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πραγματικό ή αποτέλεσμα λογιστικού τρικ. Γενικότερα, για τη γερμανική ηγεσία το θέμα της παραμονής ή όχι της Ελλάδας στην ευρωζώνη σφραγίστηκε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της Ανγκελα Μέρκελ στην Κίνα τον Αύγουστο του 2012. Εκεί, οι κινέζοι αξιωματούχοι κατέστησαν σαφές πως αν η ευρωζώνη δεν μπορεί να διασώσει μία, αναλογικά, τόσο μικρή οικονομία όπως είναι η ελληνική, η Κίνα θα αναγκαστεί να πάρει πίσω όλες τις επενδύσεις της εντός ευρωζώνης.
Ζαν-Ζακ Μεβέλ δημοσιογράφος της Le figaro: Ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν υπήρξε ποτέ πραγματικά. Ολα τα εφιαλτικά σενάρια που ακούστηκαν από το 2010 και μετά, για έξοδο από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελούν εξαιρετικά ακραίες εκδοχές ακόμη και για τους πιο συντηρητικούς Γερμανούς πολιτικούς. Ταξιδεύουμε όλοι μαζί στο ίδιο πλοίο, ακόμη και αν κάποιες χώρες έχουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από άλλες.
Αν Μποέρ φωτογράφος της «Les Echos»:Θα χρειαζόταν οπωσδήποτε κάποια εξαιρετικά ακραία κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης για να μείνει η Ελλάδα εκτός Ενωσης. Σε αντίθετη περίπτωση, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, θα βρεθεί σίγουρα η αναγκαία μέθοδος για περαιτέρω βοήθεια ή ελάφρυνση του χρέους. Αλλωστε η απίστευτη ηλιοφάνεια που συναντήσαμε στις λίγες ημέρες μας εδώ αποτελεί ακόμη μία σαφή απόδειξη της αναγκαιότητας της Ελλάδας για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η μεγαλύτερη επιτυχία της κυβέρνησης Σαμαρά είναι ότι έπεισε τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες πως έχει την πολιτική βούληση να αλλάξει τη χώρα και την ευφυΐα να εστιάσει την επικοινωνία του σε διεθνές επίπεδο στις δημοσιονομικές προσπάθειες και τις λογιστικές προόδους της χώρας. Η σταθερότητα της κυβέρνησής του είναι αυτό που προβληματίζει.
Πίτερ Σπίγκελ (φωτογράφος) των Financial Times: Ενα από τα κύρια θέματα για την ελληνική προεδρία είναι το κατά πόσον η Eurostat θα πιστοποιήσει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013. Σε περίπτωση που γίνει αυτό, το επόμενο ερώτημα είναι κατά πόσον η Γερμανία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012 για περαιτέρω βοήθεια σχετικά με το χρέος. Μέχρι στιγμής οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τους Γερμανούς έχει αποβεί εξαιρετικά δύσκολη και κατά περιπτώσεις, όπως στην ανακεφαλαιοποίηση των ιρλανδικών τραπεζών, έχουν αθετήσει κατάφωρα τις δεσμεύσεις τους. Η γενικότερη στάση στις Βρυξέλλες σχετικά με την ελληνική προεδρία είναι ο σκεπτικισμός. Θα μπορέσει να βγάλει το εξάμηνο αν χάσει η ΝΔ τις ευρωεκλογές και το ΠΑΣΟΚ συρρικνωθεί όσο δείχνουν οι δημοσκοπήσεις; Λογικά θα αναγκαστεί να πάει σε πρόωρες εκλογές. Ο κ. Τσίπρας δεν αποτελεί πλέον το φόβητρο που αποτελούσε. Τον τελευταίο χρόνο έχει καταφέρει σε διεθνές επίπεδο να χτίσει το προφίλ ενός λογικού και ώριμου ηγέτη. Αυτό που πραγματικά τρομάζει τις Βρυξέλλες και τις διεθνείς αγορές είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Η σύμπραξη πολιτικών ομάδων με σαφώς διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις που πηγαίνουν από την Ακρα Αριστερά μέχρι το Κέντρο του πολιτικού φάσματος θέτει εύλογα ερωτήματα σχετικά με την κυρίαρχη ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος και τον τρόπο με τον οποίο θα ασκούσε την εξουσία.
Φωτογραφίες Eurokinissi


Πηγή: Τι είδαν 4 ανταποκριτές που ήρθαν στην Ελλάδα για την προεδρία: Επιτυχίες, αλλά και μια κοινωνία σε κατάθλιψη | iefimerida.gr  http://www.iefimerida.gr/node/138468#ixzz2q8LgfC8j