Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Από σήμερα το ανταποδοτικό τέλος για τη ΝΕΡΙΤ- 3 ευρώ μέσω της ΔΕΗ

Από σήμερα ισχύει το ανταποδοτικό τέλος για τη ΝΕΡΙΤ, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του υφυπουργού Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελή Καψή.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Στο ποσό των 3 ευρώ μηνιαίως ανέρχεται το ανταποδοτικό τέλος που ορίζεται ως αντιστάθμισμα για την εκπλήρωση του στόχου της δημόσιας υπηρεσίας  της εταιρείας «ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ, ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.» (ΝΕΡΙΤ Α.Ε.) σύμφωνα με το νόμο 4173/2013.
Το ανταποδοτικό τέλος ισχύει από 1.1.2014 μετά από σχετική εισήγηση του Δ.Σ. της ΝΕΡΙΤ Α.Ε. και εισπράττεται μέσω του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος.
Το ανταποδοτικό τέλος είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο για την πρώην ΕΡΤ (4,24 ευρώ μηνιαίως).
Τα έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος για το 2014 έχουν προϋπολογιστεί στα 191 εκ. ευρώ από τα οποία τα 101 εκ. καλύπτουν το κόστος λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ. Η εταιρία θα συνεισφέρει 91,4 εκ. στο πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014. Να σημειωθεί ότι το 2012 το κόστος λειτουργίας της ΕΡΤ ήταν 245 εκ. ευρώ και τα συνολικά έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος περίπου 300 εκ».
Σας υπενθυμίζω ότι :
α) Η ΕΡΤ καταργήθηκε με υπουργική απόφαση που στηρίχτηκε σε αυθημερόν τροποποίηση νόμου με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 
β) Για τα 4.24 ευρώ που φέρεται ότι εισέπραττε, η ΕΡΤ προσέφερε : 
- 3 τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας  (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3).
- 1 τηλεοπτικό κανάλι παγκόσμιας εμβέλειας για τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό (ERTWorld).
- 6-7 Ραδιοφωνικοί Σταθμοί, συμπεριλαμβανομένου ενός με κλασική μουσική
- 3 Ορχήστρες που έδιναν πολλές δωρεάν συναυλίες. Μια από αυτές ήταν η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ.
- 1 εξαιρετική χορωδία, ίσως η καλύτερη στην Ελλάδα 
- WebTV
- Ανεκτίμητης άξιας Οπτικοακουστικό αρχείο της ΕΡΤυπό ψηφιακή μορφή Ψηφιακό αρχείο ΕΡΤ – Κοινωνία της Πληροφορίας διαθέσιμο σε όλους τους Έλληνες και οχι μόνο  
( λέω φέρεται, επειδή το  25% του ανταποδοτικού τέλους  πήγαινε στη ΛΑΓΕ Α.Ε. και επειδή η ΔΕΗ παίρνει ποσοστά για την κάθε είσπραξη που κάνει για λογαριασμό τρίτων. Δείτε ΕΔΩ και πως φουσκώνουν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ λόγω λειτουργίας της ως εισπρακτική εταιρία )
http://justiceforgreece.wordpress.com