Παρουσιάστηκε πρόταση για "Μακεδονικό Χωριό" στο Δ. Βέροιας...
Απρόσμενο ενδιαφέρον απέκτησε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας το μεσημέρι της Τετάρτης (4/12), καθώς πριν την συζήτηση των διαδικαστικών θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης, παρουσιάστηκε από στελέχη της δημοτικής επιχείρησης του Δήμου Τρικκαίων "e-trikkala Α.Ε.", σχετικά με την δημιουργία "Μακεδονικού Χωριού", στην περιοχή μεταξύ φράγματος Αλιάκμονα - Εγνατία Οδός.
Τα δύο στελέχη του e-trikala παρουσίασαν αρχικά μια αντίστοιχη δράση που γίνεται με μεγάλη επιτυχία στα Τρίκαλα, το "Πάρκο των Ξωτικών", ενώ ο ένας από αυτούς ήταν από τους συντελεστές της δημιουργίας της "Ονειρούπολης" στη Δράμα, γεγονός που δείχνει πως έχουν την σχετική τεχνογνωσία, αλλά και την "έξωθεν καλή μαρτυρία" για τη δράση τους.
Τι είναι το "Μακεδονικό χωριό"
Τα δύο στελέχη του e-trikala, όπως τόνισαν οι ίδιοι, αλλά και η Δήμαρχος, έκαναν μια πρώτη ενδεικτική πρόταση, προκειμένου το δημοτικό συμβούλιο να λάβει γνώση επί της ιδέας και από εκεί και πέρα να διαμορφωθούν από κοινό τα περαιτέρω.
Η πρόταση αφορά την δημιουργία ενός θεματικού πάρκου - χωριού, σχετικό με την αρχαία Μακεδονία, το οποίο θα λειτουργεί 210 μέρες τον χρόνο τουλάχιστον (πλην της χειμερινής περιόδου δηλαδή), όπου οι επισκέπτες του θα μπορούν να έρχονται σε επαφή με την λαμπρή ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας, με διαδραστικό, ευχάριστο και άκρως ψυχαγωγικό τρόπο.
Στην ουσία, θα είναι μια μικρογραφία μιας αρχαίας μακεδονικής πόλης, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να γνωρίζουν από κοντά την καθημερινότητα των Μακεδόνων, με επισκέψεις στην αγορά, στα εργαστήρια, στα σπίτια τους, ενώ θα ενημερώνεται για τις συνήθειες, τα έθιμά τους κλπ.
Τι θα κερδίσει η περιοχή
Μια τέτοια δράση, θα απασχολούσε τουλάχιστον 20 άτομα, ενώ σύμφωνα με τα πρότυπα του "Πάρκου των Ξωτικών" στα Τρίκαλα, οι επισκέψεις υπολογίζεται στα 66.000 άτομα περίπου το χρόνο.
Το κόστος κατασκευής υπολογίζεται στα 750.000 ευρώ, τα ετήσια έξοδα υπολογίζονται στα 170.000 ευρώ, ενώ τα ετήσια έσοδα υπολογίζεται αρχικά να είναι περίπου στα 383.000 ευρώ και μέχρι τον 5ο χρόνο λειτουργίας να φτάσει στα 466.000 ευρώ.
Από εκεί και πέρα, μεγάλο όφελος θα υπάρχει και στην τοπική αγορά. Όπως είπαν τα δύο στελέχη του e-trikala, στο "Πάρκο των Ξωτικών", μέσα σε μόλις 38 μέρες λειτουργίας, υπήρχαν 734.000 επισκέπτες και κυκλοφόρησαν στην αγορά 15 εκατ. ευρώ, οπότε - κάνοντας το συσχετισμό - και από την δράση της Βέροιας αναμένεται να υπάρξει σοβαρή τόνωση της αγοράς.
Από την άλλη, τα όποια προϊόντα πωλούνται στο "Χωριό" θα είναι - αν το επιθυμούν - από τοπικές επιχειρήσεις.
Πως άκουσε την πρόταση το Δημοτικό Συμβούλιο
Ο Αργύρης Γκαμπέσης παίρνοντας πρώτος το λόγο, υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της ιδέας, αλλά και άκρως καυστικός (και με αυτοκριτική διάθεση) για το τρόπο που τα τις τελευταίες δεκαετίες ασκείται η διοίκηση στη Βέροια, τονίζοντας πως πρέπει να σταματήσουμε να "βράζουμε στο ζουμί μας και να κοιτάμε πως να κάνουμε μισό έργο, το οποίο θα χαλάσει ο επόμενος δήμαρχος για να κάνει και αυτός μισό έργο", όπως είπε, ενώ πρόσθεσε πως ανάλογη πρόταση έχει υποβάλλει ο ίδιος εδώ και 15 χρόνια, χωρίς ωστόσο να γίνει κάτι.
Θετικά "είδαν" και οι υπόλοιποι που έλαβαν το λόγο, εκφράζοντας ωστόσο πολλές ερωτήσεις, ζητώντας διευκρινήσεις κλπ.