Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Η ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ Φ.Π.Α.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... k-proothisi
Η ΔΟΥ Θηβών επέστρεψε ΦΠΑ ύψους 1 εκαι. ευρώ σε επιχειρηματία στο χωριό Άρμα, ο οποίος έξω από την επιχείρηση έχει αραγμένα πολυτελή αυτοκίνητα και με την τελευταία επιστροφή αγόρασε και άλλο πολυτελές αυτοκίνητο. Ως ενδιάμεσος εκμεταλλεύεται και απομυζά
την περιοχή».

Η καταγγελία αυτή, που δέχτηκε οικονομική επιθεωρήτρια του υπουργείου Οικονομικών τον Μάρτιο του 2010, αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου της φάμπρικας των παράνομων επιστροφών ΦΠΑ. Όπως προκύπτει σήμερα από τις κοινές έρευνες του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και του ΣΔΟΕ, σε όλη την Ελλάδα αγροτικοί συνεταιρισμοί είχαν μετατραπεί -από το 2005- σε όχημα είσπραξης παράνομων επιστροφών ΦΠΑ.

Εταιρείες περιορισμένης ευθύνης που εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια αγοράς αγροτικών προϊόντων προς αγρότες ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, αγροτικοί συνεταιρισμοί και ΔΟΥ που έκαναν τα «στραβά μάτια» συμμετείχαν στο colpo grosso των παράνομων εισπράξεων ΦΠΑ, που υπολογίζεται ότι έχει στοιχίσει στο Δημόσιο τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ. Αυτήν τη στιγμή ελέγχονται εκατοντάδες υποθέσεις επιστροφής ΦΠΑ αγροτών σε Λάρισα, Βόλο, Μακεδονία-θράκη, Αλεξανδρούπολη, Στερεά Ελλάδα (Αγρίνιο) και Κρήτη.

Ενδεικτικό της ασυδοσίας που επικρατούσε είναι το γεγονός ότι υπάρχουν αγρότες που εμφανίζονται να έχουν λάβει επιστροφή από μεγάλο αριθμό Εφοριών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «Κ», ο Φ.Φ. εισέπραξε επιστροφή από 24 ΔΟΥ και ο Σ.Σ. έλαβε ΦΠΑ, μέσω αντίστοιχων αγροτικών συνεταιρισμών, από 28 ΔΟΥ! Επιπλέον, οι τελευταίες έρευνες αποκάλυψαν ακόμα 24 αγρότες στο Αγρίνιο, οι οποίοι υπέβαλαν πλαστά και εικονικά τιμολόγια και στους οποίους έχει καταλογιστεί ΦΠΑ της τάξης των 200.000 ευρώ.

Στη Στερεά Ελλάδα, όπως επισημαίνεται σε έγγραφα του ΣΔΟΕ, δεν μπορεί να προσδιοριστεί το μέγεθος της ζημίας του Δημοσίου για το διάστημα 2005-2008. Εκτιμάται, όμως, ότι κατά τη συγκεκριμένη τετραετία συνολικά η αξία των πλαστών και εικονικών τιμολογίων ξεπερνά τα 115 εκατ. ευρώ, με τον ΦΠΑ που παράνομα επιστράφηκε να υπολογίζεται σε 7,5 εκατ. ευρώ.

Στην Κόρινθο, μόνο για τα έτη 2006-2007, δύο εταιρείες περιορισμένης ευθύνης είχαν προμηθεύσει με εικονικά τιμολόγια συνολικά περισσότερους από 60 αγρότες με φορολογικά στοιχεία αξίας 4,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με έγγραφο του Λέανδρου Ρακιντζή.

Στη ΔΟΥ Νευροκοπίου βεβαιώθηκε ποσό 642,5 χιλιάδων ευρώ για 32 περιπτώσεις αγροτών οι οποίοι εισέπραξαν το διάστημα 2004-2008 περίπου 3,2 εκατ. ευρώ.

Σε επανέλεγχο των υποθέσεων επιστροφής ΦΠΑ προχωρά και η πρώην ΔΟΥ Σκύδρας, στον νομό Πέλλας, όπου οι παράνομες επιστροφές σε αγρότες είναι κοινό μυστικό από το 2009. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το «Κ», αγροτικός συνεταιρισμός της περιοχής έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές 171,5 χιλ. ευρώ, ενώ δεν έχει υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ από το 2010 μέχρι σήμερα, αλλά και συγκεντρωτικές τιμολογίων από το 2007 μέχρι σήμερα.

Κουβάρι
Όπως αναφέρουν στο «Κ» καλά πληροφορημένες πηγές, η εκτίμηση για ζημίες ύψους 700 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο είναι μετριοπαθείς, καθώς υπάρχουν αγρότες που έχουν εισπράξει από ΦΠΑ ποσά εκατομμυρίων ευρώ. Σε άλλες περιπτώσεις, η στοιχειοθέτηση των περιπτώσεων παράνομης απόδοσης ΦΠΑ είναι αδύνατη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το κλιμάκιο του ΣΔΟΕ Κρήτης δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει την έρευνα στην Ιεράπετρα, καθώς πολύτιμα πειστήρια καταστράφηκαν από μία πυρκαγιά... Στη συγκεκριμένη περιοχή της Κρήτης 6.274 άτομα έλαβαν επιστροφές τα έτη 2006, 2007 και 2008, συνολικού ύψους 37,7 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, εταιρείες που εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια «έκλεισαν» εν μία νυκτί. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια επιτόπιου ελέγχου υπαλλήλου της ΔΟΥ Φιλαδέλφειας έγινε γνωστό ότι «οι μισθωτές του κτιρίου στο οποίο βρισκόταν η έδρα εταιρείας που έχει εκδώσει τιμολόγια της τάξης των 10 εκατ. ευρώ έφυγαν νύχτα χωρίς να παραδώσουν το κλειδί, ενώ δεν πλήρωσαν τα μισθώματα μίας ολόκληρης χρονιάς».

Σχήμα οξύμωρο, επίσης, είναι ότι οι ΔΟΥ στα αλλεπάλληλα αιτήματα των επιθεωρητών Δημ. Διοίκησης συνήθιζαν να μην απαντούν. Σήμερα, από 392 ΔΟΥ από τις οποίες οι επιθεωρητές έχουν ζητήσει τη διενέργεια ελέγχου, έχουν ανταποκριθεί οι 320.

*Αναδημοσίευση από το "ΚΕΦΑΛΑΙΟ" της 30ης Νοεμβρίου 


See more at: http://k-proothisi.blogspot.com/