Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Το σκληρό πρόσωπο της Γερμανίας για τους Έλληνες μετανάστες!

Με την ανεργία στη χώρα μας να αυξάνεται συνεχώς όλο και περισσότεροι αναζητούν μια θέση εργασίας στο εξωτερικό!
Νέοι με πτυχίο στα χέρια τους που στην Ελλάδα αδυνατούν να βρουν οποιαδήποτε δουλειά στρέφονται, φεύγουν στο εξωτερικό με την ελπίδα ότι εκεί κάτι θα βρουν. Κάποιοι τα καταφέρνουν,
κάποιοι άλλοι όχι και συνεχίζουν να αναζητούν μία θέση εργασίας.
Αυτή την Κυριακή η Κατερίνα Αντωνοπούλου θα μας μεταφέρει σε «Πρώτο πλάνο» τις δοκιμασίες, αλλά και πολλά από αυτά που βιώνουν κάποιοι Έλληνες που αποφάσισαν να μεταναστεύσουν στη Γερμανία.
Η δημοσιογράφος ταξίδεψε στο Βερολίνο και με την κάμερα της εκπομπής του ΑΝΤ1 αποτύπωσε τους αγώνες, τους κόπους, τις μαρτυρίες Ελλήνων που έφυγαν από τη χώρα μας, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον, αλλά τελικά συνειδητοποίησαν ότι οι δυσκολίες είναι πολύ περισσότερες από αυτές που φαντάζονταν, αφού εκεί είναι και άνεργοι, αλλά και αλλοδαποί. «Αν δεν έχεις 3μηνο συμβόλαιο σπιτιού, δεν μπορείς να νοικιάσεις σπίτι, κι ούτε μπορεί να πει μια οικογένεια με 2 παιδιά “βολεύομαι σε μια φθηνή γκαρσονιέρα”. Ο νόμος δεν το επιτρέπει, έρχεται η Πρόνοια και σου παίρνει τα παιδιά. Όταν έχεις 2 παιδιά, πρέπει να έχεις 2 δωμάτια...», θα πει ο Παύλος, άνεργος ηλεκτροσυγκολλητής που πήγε στη Γερμανία για να βρει δουλειά και να στηρίξει την οικογένεια του στην Ελλάδα.
Από την άλλη υπάρχουν και κάποιοι που εκμεταλλεύονται την ανεργία στη χώρα μας. Χαρακτηριστικά είναι όσα αποκαλύπτει στην Κατερίνα Αντωνοπούλου ο Αλέξανδρος, πατέρας 2 παιδιών, ο οποίος άνεργος στην Ελλάδα αποφάσισε να μεταναστεύσει, αλλά όσα του έλεγαν ήταν διαφορετικά από αυτά που αντιμετώπισε και μάλιστα μέσα σε 9 μήνες που βρίσκεται εκεί έχασε 25 κιλά! «Άκουσα Έλληνα ιδιοκτήτη εστιατορίου να λέει σε τηλεφώνημα στην Ελλάδα: στείλε μου άλλο ...θύμα για δουλειά. Σου λένε “έλα στη Γερμανία, θα έχεις 1300 καθαρά και σπίτι” κι όταν έρθεις τα βρίσκεις αλλιώς: 600 ευρώ, χωρίς σπίτι και 16 ώρες στην κουζίνα».
«Πάρα πολλοί Έλληνες πρόσφυγες της κρίσεως έρχονται εδώ απελπισμένοι και απροετοίμαστοι, μόνο με μια βαλίτσα. Δεν έχουν πού να κοιμηθούν, διανυκτερεύουν στα αυτοκίνητα τους, δεν έχουν ούτε να φάνε και ούτε χρήματα για να γυρίσουν πίσω», προσθέτει ο πατήρ Εμμανουήλ από την ελληνική ενορία του Βερολίνου, όπου κάθε βδομάδα καταφθάνουν εκατοντάδες Έλληνες μετανάστες.
Αυτή την Κυριακή, στις 00.45 το βράδυ, η Κατερίνα Αντωνοπούλου φέρνει σε «Πρώτο Πλάνο» μέσα από τη συχνότητα του ΑΝΤ1 το νέο σκληρό πρόσωπο της Γερμανίας, αλλά και τον αγώνα των Ελλήνων εκεί. Οι εποχές μπορεί να άλλαξαν, η ελληνική ψυχή όμως όχι. «Κι όταν η πρώτη σου σκέψη όταν ξυπνάς είναι τα παιδιά σου στην Ελλάδα, τότε όλα θα πάνε καλά», θα πουν συγκινημένοι πολλοί από τους έλληνες μετανάστες που σφίγγουν τα δόντια και παλεύουν για να επιβιώσουν μακριά από τη χώρα που τους «έδιωξε», αλλά που συνεχίζουν να την αγαπούν.