Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

«Γεννήθηκε» σε ένα παγκάκι, έφτασε στην κορυφή του κόσμου


«Buon mese di Novembre» ευχήθηκε ο ένας στον άλλο οι άνθρωποι που πριν 116 ολόκληρα χρόνια ίδρυσαν τη Γιουβέντους. Ήταν 1η Νοεμβρίου του 1897 όταν μια παρέα του λυκείου «Massimo D' Azeglio» στο Τορίνο μαζεμένη σε ένα... παγκάκι πήρε την απόφαση να... φέρει
στον κόσμο τη Γιουβέντους. Μεγάλη απόφαση. «Νεολαία» σημαίνει το όνομα της ομάδας που έμελλε να πρωταγωνιστήσει σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο κι έστω κι αν η «Κυρία» ηλικιακά... παραμεγάλωσε, στα 116 της δείχνει πιο ακμαία από ποτέ. Και έχει περάσει πρόσφατα και τη μεγαλύτερη «περιπέτεια» από την ίδρυσή της. 


Οι αδερφοί Κανφάρι (Εουτζένιο και Ενρίκο) ήταν οι πρώτοι κατά σειρά πρόεδροι του συλλόγου, στο σήμα του οποίου φιγουράρει το έμβλημα της πόλης του Τορίνο (το άλογο) και χρώματά του ήταν το ροζ και το μαύρο. Μέχρι το 1905, όταν και η «Γιούβε» δανείστηκε εμφανίσεις από την αγγλική Νοτς Κάουντι και με αυτές τις θρυλικές πλέον ασπρόμαυρες φανέλες κατέκτησε τον πρώτο της τίτλο. Την επόμενη χρονιά, το 1906, από τα σπλάχνα της Γιουβέντους και την αποχώρηση κάποιων παικτών και παραγόντων προήλθε και η Τορίνο, η μεγάλη της αντίπαλος. Αγωνιστικά η κόντρα με την «γκρανάτα» δεν υφίσταται τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά τις μέρες που «μονομαχούν» η πρωτεύουσα του Πιεμόντε χωρίζεται στα δύο. Κάποτε, βέβαια, το «derby della Mole» ήταν το κορυφαίο ματς της σεζόν σε ολόκληρη τη γειτονική χώρα.



Απ' τον πρώτο τίτλο του 1905 μέχρι τον επόμενο οι «μπιανκονέρι» χρειάστηκε να περιμένουν 21 χρόνια. Η κίνηση που άλλαξε άρδην και οριστικά την ιστορία των «μπιανκονέρι» έγινε το 1923. Η Γιουβέντους είχε περάσει πια στην κατοχή της οικογένειας Ανιέλι και το πρωτάθλημα του 1926 ήταν απλά και μόνο το πρώτο μικρό δείγμα για όσα θα ακολουθούσαν. Η Γιούβε πήρε μπροστά και έγινε μια μανιώδης συλλέκτρια τίτλων. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Πολυνίκης στα πρωταθλήματα (29 χωρίς τα δύο που της αφαιρέθηκαν), πρώτη στις κατακτήσεις κυπέλλων (9), δικά της και τα περισσότερα ιταλικά Σούπερ Καπ (6). Βέβαια, η δίψα για τίτλους δεν περιορίστηκε εντός συνόρων. Με αφετηρία τη δεκαετία του '70 στο Τορίνο ήρθαν συνολικά 11 διεθνείς τίτλοι. Κύπελλα πρωταθλητριών, Τσάμπιονς Λιγκ, Κύπελλα Κυπελλούχων, Κύπελλα UEFA, Ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ, Διηπειρωτικά, μέχρι και... Ιντερτότο. Αυτά από τις διοργανώσεις που αναγνωρίζει και διοργανώνει η UEFA, διότι αν προσθέσουμε και τις άλλες κούπες θα χαθεί το μέτρημα. 



Τόσους τίτλους που μάζεψαν στο Τορίνο ήταν φυσιολογικό να γράψουν ιστορία. Η ιστορία του ποδοσφαίρου λοιπόν, λέει ότι η Γιουβέντους είναι η μόνη ομάδα παγκοσμίως που έχει κατακτήσει όλα τα τρόπαια που θα μπορούσε να κατακτήσει. Κι ενώ κανείς ακόμη δεν έχει πετύχει κάτι τέτοιο, η «Κυρία» το κατάφερε πριν 28 ολόκληρα χρόνια με την κατάκτηση του πρώτου της Διηπειρωτικού. Μεγάλη η ιστορία της ομάδας που σύμφωνα με την IFFHS φιγουράρει στη δεύτερη θέση της λίστας των πιο επιτυχημένων ποδοσφαιρικών συλλόγων στον κόσμο για τον 20ό αιώνα (1901-2000). Μόνο θαυμασμό προκαλεί και μια ματιά στα ονόματα των παικτών που έχουν φορέσει τη φανέλα της. Εννιά απ' αυτούς έχουν βραβευθεί με τη «Χρυσή Μπάλα», 24 έχουν στεφθεί παγκόσμιοι πρωταθλητές, δύο πήραν το «Χρυσό Παπούτσι» σε Μουντιάλ. Όλα αυτά ενώ αγωνίζονταν στη Γιουβέντους. Τη μόνη ομάδα που έχει παίκτες στην εθνική ομάδα της Ιταλίας διαδοχικά από το δεύτερο Μουντιάλ και μετά, το πρώτο δηλαδή στο οποίο συμμετείχαν οι «ατζούρι».

 Διαβάστε τη συνέχεια εδώ


Διαβάστε αναλυτικά: http://www.novasports.gr/news.aspx?a_id=311459&Sport=1&Country=100&Season=134369&Team=19873&Competition=209&Round=342209#ixzz2jNUDqucY
Follow us: @Novasportsgr on Twitter | Novasports.gr on Facebook