Νέα κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής
Νέα κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων, με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, αλλά και
την αύξηση των ακαθάριστων εσόδων ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών για τη στήριξη των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.
Μεταξύ των μέτρων εξετάζονται είτε η επιστροφή μέρους του καταβληθέντος ΦΠΑ για αγορά προϊόντων και παροχή υπηρεσιών είτε η επιστροφή μέρους του φόρου εισοδήματος που αναλογεί βάσει του κατώτερου φορολογικού συντελεστή.
Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο εάν τελικά θα υιοθετηθεί πρόταση κορυφαίων στελεχών του υπουργείου που εισηγούνται όπως για κάθε συναλλαγή η οποία θα γίνεται με πιστωτική κάρτα ο φορολογούμενος κερδίζει μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 20% ή από το 13% στο 10%, που θα παρέχεται άμεσα.
Ισχυρή αιτιολογική βάση της συγκεκριμένης πρότασης είναι ότι με τον τρόπο αυτό ο ΦΠΑ θα αποδίδεται απευθείας από τις τράπεζες στον λογαριασμό του Δημοσίου, ενώ ο επιτηδευματίας υποχρεωτικά θα εκδίδει απόδειξη που ταυτόχρονα θα αυξάνει και τα ακαθάριστα έσοδά του.
Ανεξάρτητα πάντως από τα κίνητρα και τα φορο-bonus που σχεδιάζονται, οι φορολογούμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να συλλέγουν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους τις αποδείξεις απ' όλους τους κλάδους, αφού με βάση το νέο καθεστώς που θα ισχύσει από το 2014, τον Δεκέμβριο κάθε έτους, θα ανακοινώνονται από το υπουργείο ποιες αποδείξεις θα μετράνε στην Εφορία και ποιες όχι.
Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι στο τραπέζι των συσκέψεων των στελεχών του υπουργείου έχουν πέσει αρκετές προτάσεις όσον αφορά στα κίνητρα που πρέπει να δοθούν στους φορολογούμενους για να συλλέγουν αποδείξεις, οι χαρακτηριστικότερες των οποίων είναι οι εξής:
* Αναγνώριση αποδείξεων σε διπλάσια αξία από την πραγματική, στις περιπτώσεις που οι αποδείξεις προέρχονται από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.
* Μεγάλη ήταν η απόκλιση στα φορολογικά έσοδα Ιουλίου, από το στόχο των 427 εκατ. ευρώ. Το Δημόσιο εισέπραξε μόλις 227 εκατ. ευρώ.
* Το «πακέτο» περιλαμβάνει ακόμη και τη διεξαγωγή κληρώσεων για ταξίδια, κινητά τηλέφωνα, δωροεπιταγές, ακόμη και αυτοκίνητα, που θα κληρώνονται με βάση το μοναδικό αριθμό κάθε απόδειξης.
Υπενθυμίζεται ότι από το επόμενο έτος ο τρόπος υπολογισμού του αφορολόγητου ορίου θα συνδέεται αποκλειστικά με το εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων και όχι με τις αποδείξεις.
Στο πλαίσιο αυτό τα εισοδήματα έως 9.500 ευρώ είναι αφορολόγητα και η μέγιστη έκπτωση των 2.100 ευρώ ισχύει για εισοδήματα έως 21.000 ευρώ, ενώ για εισοδήματα από 21.000 ευρώ και άνω η έκπτωση περιορίζεται κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος, με όριο τις 42.000 ευρώ.
Πηγή: Ναυτεμπορική