Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Ποινικές διώξεις κατά του ομίλου επιχειρήσεων Καρούζου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Ποινικές διώξεις για συνολικά έξι κακουργήματα άσκησε η εισαγγελέας πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου, η οποία εντόπισε εκτεταμένη φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τον όμιλο επιχειρήσεων Καρούζου. Ήδη για την υπόθεση συνελήφθη και η Ρεββέκα Σκαφτούρα
πρώην σύζυγος του προφυλακισμένου επιχειρηματία Ιωάννη Καρούζου.
Η έρευνα ξεκίνησε με καταγγελίες του επιχειρηματία Ιωσήφ Λιβανού για ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσα από τις διαδοχικές επενδύσεις σε ακίνητα του Ομίλου Καρούζου.
Η πολύμηνη εισαγγελική έρευνα έκλεισε με την άσκηση ποινικής δίωξης για σειρά κακουργημάτων.
Συγκεκριμένα, η δίωξη αφορά τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και άμεσης συνέργειας καθώς και της έκδοσης εικονικών τιμολογίων.  Αυτά αποδίδονται στον στενό πυρήνα της οικογένειας και του λογιστή του Ιω. Καρούζου καθώς και εκπροσώπων εταιρειών που ενεπλάκησαν στην αγοραπωλησία των επίμαχων ακινήτων. 
Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει απιστία κακουργηματική για τις εγκριτικές επιτροπές δανείων 4 τραπεζών με ηθικούς αυτουργούς το ζεύγος Καρούζου-Σκαφτούρας. Και τέλος ξέπλυμα μαύρου χρήματος για τον επιχιερηματία και συνεργάτες του στο πλαίσιο δράσης εγκληματικής ομάδας. 
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ευρήματα της έρευνας η φοροδιαφυγή ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ και ο δανεισμός ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ. 
Η εισαγγελική έρευνα έκλεισε χωρίς να βρεθούν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα. Η έρευνα ανατέθηκε στον ανακριτή Γ. Ανδρεάδη ενώπιον του οποίου θα απολογηθούν όλοι οι κατηγορούμενοι.
Νωρίτερα, το πρωί της Πέμπτης, συνελήφθη η Ρεβέκκα Σκαφτούρου, πρώην σύζυγος του επιχειρηματία Ιωάννη Καρούζου έγκλειστου στις φυλακές κατηγορούμενος για σκάνδαλο εξαγωγής μαύρου χρήματος.
Η Ρεβέκκα Σκαφτούρου συνελήφθη στην Κηφισιά από αστυνομικούς του Τμήματος Αναζητήσεων Προσώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, γιατί σε βάρος της εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης, κατηγορούμενη για τα αδικήματα της άμεσης συνέργειας σε φοροδιαφυγή στο εισόδημα κατ’ εξακολούθηση, της ηθικής αυτουργίας σε απιστία και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.