Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

"NOMIMA" ΓΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΠΑΤΑΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΦΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ; ΠΟΝΗΡΟΣ Ο ΣΑΒΑΣ.......

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... En Olympo

ΑΥΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΚΑΙ ΠΕΤΟΥΣΕ ΧΑΡΤΑΕΤΟ ΤΟΣΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ!!!!!

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΕ ΠΛΑΤΕΙΕΣ-ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ
Τάξη σε πέργκολες και ομπρέλες
Την αισθητική αναβάθμιση και τελικά νομιμοποίηση των διαφόρων κατασκευών σε πλατείες και πεζοδρόμια που
σκιάζουν τα τραπεζοκαθίσματα ή εξυπηρετούν καφετέριες, εστιατόρια κλπ. και οι οποίες στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι παράνομες, επιχειρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και
Κλιματικής Αλλαγής με διάταξη που περιλαμβάνεται στον νέο νόμο για τα αυθαίρετα που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή.

Για αυθαίρετες κατασκευές και αλλαγές χρήσης που δηλώνονται με τον νέο νόμο δεν οφείλονται αναδρομικά βεβαιωμένες ασφαλιστικές εισφορές και δεν αναζητούνται άλλοι φόροι, πρόστιμα ή τέλη

Το ΥΠΕΚΑ θέτει προ των ευθυνών τους τους δήμους, από τους οποίους ζητά να εκπονήσουν μέσα σε διάστημα δύο χρόνων τις κατάλληλες μελέτες για τη μορφή και την όψη που θα έχουν αυτές οι εγκαταστάσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως τονίζεται, αυτές θα κατεδαφιστούν. Πιο αναλυτικά:

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεν επιτρέπεται νομιμοποίηση αυθαιρέτων μέσα σε κοινόχρηστους χώρους. Ωστόσο, το ΥΠΕΚΑ, με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Σταύρου Καλαφάτη, αποφάσισε να εξαιρέσει για περιορισμένο χρονικό διάστημα τις αυθαίρετες εκείνες κατασκευές που χαρακτηρίζονται από τον Οικοδομικό Κανονισμό ως προσωρινές (συνήθως πέργκολες ή άλλες εγκαταστάσεις σκίασης) προκειμένου να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για να αναβαθμιστούν αισθητικά και να ενταχθούν στον περιβάλλοντα χώρο.

Σημειώνεται πως πρόκειται για κατασκευές που έχουν αναγερθεί σε δημόσιους χώρους, οι οποίοι έχουν παραχωρηθεί νομίμως από το κράτος ή τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για εμπορική εκμετάλλευση ή για χρήση τραπεζοκαθισμάτων.

Εφόσον λοιπόν ο επιχειρηματίας ή ο μαγαζάτορας υπαχθεί στον νέο νόμο και προχωρήσει στη νομιμοποίηση της παράνομης κατασκευής, χορηγείται διετής αναστολή από την κατεδάφιση και στο διάστημα αυτό ο αρμόδιος ΟΤΑ οφείλει να εκπονήσει ειδική αρχιτεκτονική μελέτη.

«Με ευθύνη του κάθε δήμου (...) οι προσωρινές κατασκευές οφείλουν να αντιμετωπίζονται ενιαία ως προς τα μορφολογικά στοιχεία τους, το μέγεθός τους, τα υλικά κατασκευής και την αρμονική ένταξή τους στον χώρο», αναφέρεται στο νομοθέτημα. Παράλληλα, επισημαίνεται η ανάγκη να διασφαλίζεται η ελεύθερη διέλευση του κοινού και η ελεύθερη χρήση των εγκαταστάσεων κοινωφελούς χαρακτήρα.

Δικαιολογητικά
Ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης πρέπει να υποβάλει, πέρα από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη νομιμοποίηση, το μισθωτήριο συμβόλαιο και τις εγκριτικές πράξεις παραχώρησης της χρήσης.

Υπενθυμίζεται πως με τη νέα νομοθεσία δίδεται χρονικό περιθώριο 18 μηνών ή τριών εξαμήνων από τη δημοσίευση του νόμου για να ενταχθεί κάποιος στη διαδικασία νομιμοποίησης. Η διετής αναστολή από την κατεδάφιση ισχύει από την ημερομηνία που ο ενδιαφερόμενος καταθέσει την αίτηση και το σχετικό παράβολο.

Η παραπάνω ρύθμιση θα ισχύσει κυρίως στις τουριστικές περιοχές. Ολες οι αναγκαίες λεπτομέρειες θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση που προγραμματίζεται να εκδοθεί σύντομα.

Ο νέος νόμος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων
Οι προθεσμίες, τα κίνητρα και οι δόσεις

Επί 8,5 χρόνια (ή 17 εξάμηνα) θα ισχύει ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα. Οι δηλώσεις πρέπει να έχουν υποβληθεί μέσα στο πρώτο 18μηνο και το υπουργείο Περιβάλλοντος προέβλεψε ορισμένα κίνητρα - ελαφρύνσεις για όσους σπεύσουν να προχωρήσουν την τακτοποίηση. Ετσι, σε όποιον υπαχθεί στη ρύθμιση:

Το πρώτο εξάμηνο από τη δημοσίευση του νόμου δίδεται η προθεσμία των 17 εξαμήνων (102 μηνών) για την εξόφληση του προστίμου.

Το δεύτερο 6μηνο από τη δημοσίευση του νόμου, το πρόστιμο θα πρέπει να καταβληθεί εντός 14 εξαμήνων (δηλαδή 84 μηνών).

Το τρίτο εξάμηνο από τη δημοσίευση του νόμου, το πρόστιμο καταβάλλεται εντός 10 εξαμήνων (60 μηνών).

Οι δόσεις είναι είτε μηνιαίες είτε εξαμηνιαίες. Σε κάθε περίπτωση η ελάχιστη εξαμηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι λιγότερη από 300 ευρώ (50 ευρώ τον μήνα).

Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής, μέσα στο πρώτο εξάμηνο, παρέχεται έκπτωση 20% επί του συνολικού προστίμου.

Εάν καταβληθεί στο 30% του προστίμου μέσα στο πρώτο εξάμηνο, η έκπτωση θα είναι 10%.

Για κύρια και μοναδική κατοικία ιδιοκτήτη με επιφάνεια μέχρι 70 τετραγωνικά μέτρα και επιπλέον 15 τ.μ. για κάθε τέκνο, σε οικισμούς άνω των 3.000 κατοίκων, παρέχεται έκπτωση 60% του προστίμου.

Για αυθαίρετες κατασκευές και αλλαγές χρήσης που δηλώνονται με τον νέο νόμο δεν οφείλονται αναδρομικά βεβαιωμένες ασφαλιστικές εισφορές (ΙΚΑ κ.λπ.) και δεν αναζητούνται άλλοι φόροι, πρόστιμα ή τέλη.

Για τον υπολογισμό της αξίας μίας κατοικίας προκειμένου να επιβληθεί οποιοσδήποτε φόρος -μεταβίβασης, κληρονομιάς, ακίνητης περιουσίας, ΤΑΠ, τεκμηρίου διαβίωσης- προβλέπεται μειωτικός συντελεστής για τα υπόγεια, εσωτερικούς εξώστες και σοφίτες, ύψους 15%.

Ο νέος νόμος αναμένεται να έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου. Θα ακολουθήσουν αμέσως οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι ώστε να αρχίσει η εφαρμογή του.

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ
Πιο πολλοί ενεργειακοί επιθεωρητές

Ακόμα περισσότεροι μηχανικοί θα μπορούν να απασχοληθούν ως ενεργειακοί επιθεωρητές με τις νέες ρυθμίσεις που θεσμοθέτησε το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Οσοι μηχανικοί έχουν ήδη παρακολουθήσει το υποχρεωτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορούν άμεσα να δραστηριοποιηθούν ως ενεργειακοί επιθεωρητές, ενώ η προϋπόθεση της επιτυχούς συμμετοχής στις εξετάσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας αναστέλλεται για έναν χρόνο.

Επίσης, όπως προέκυψε από χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη, σύντομα τα σχετικά σεμινάρια για τους μηχανικούς θα είναι επιδοτούμενα.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση που περιλαμβάνεται στον νέο νόμο για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων:

Από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, όσοι διπλωματούχοι και πτυχιούχοι μηχανικοί έχουν παρακολουθήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για εγγραφή στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.buildingcert.gr. Η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας οφείλει να εξετάσει το αίτημα εντός δύο μηνών.

Μέσα σε έναν χρόνο από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ, όσοι έχουν εγγραφεί στο Μητρώο θα πρέπει να συμμετέχουν επιτυχώς στις σχετικές εξετάσεις. Ειδάλλως θα διαγράφονται αυτοδίκαια. Ουσιαστικά δηλαδή μετά από έναν χρόνο θα είναι ενταγμένοι στο Μητρώο μόνο όσοι έχουν περάσει στις εξετάσεις.

Η διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο είναι ανοιχτή, χωρίς προθεσμία για την υποβολή της αίτησης.

Η αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία δεν αποτελεί πλέον προϋπόθεση για εγγραφή στο Μητρώο.

Η ισχύς του προσωρινού Μητρώου λήγει την 6η Οκτωβρίου 2013 και μέχρι στιγμής το ΥΠΕΚΑ δεν προτίθεται να δώσει νέα παράταση.

Μανίνα Νικολοπούλου