Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Κατά συρροή δολοφόνος στη Ρητίνη Πιερίας/ Καταγγελία - ενημέρωση

Προς κάθε αρμόδιο δημόσιο και ιδιωτικό φορέα

Όχι, δεν πρόκειται για δολοφόνο ανθρώπων, αλλά για δολοφόνο ζώων, χωρίς αυτό να καθιστά τη
δράση του συγκεκριμένου απάνθρωπου λιγότερο δολοφονική.

Στη Ρητίνη Πιερίας, έχει εμφανιστεί τις τελευταίες ημέρες κάποιος εγκληματίας, αγνώστου ταυτότητας, ο οποίος επιδίδεται συστηματικά στη θανάτωση οικόσιτων σκυλιών, με δηλητηριώδη δολώματα (φόλες).Σε μια μόνο γειτονιά έχουν ήδη πεθάνει, μέσα σε λίγες μέρες, τέσσερα σκυλιά, ενώ δυο ακόμη είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Σαφώς και πρέπει, όποιος είναι ιδιοκτήτης σκύλου, να φροντίζει για την κατάλληλή φύλαξή του, ώστε να μην προκαλούνται στο κοινωνικό περιβάλλον προβλήματα ενόχλησης ή βλαβών. Είναι αυτονόητο ότι για κάθε ζημιά προκαλούμενη από σκύλο, η ευθύνη βαρύνει τον ιδιοκτήτη του, ο οποίος και πρέπει να αποκαθιστά τη ζημιά άμεσα.

Όμως, είναι επίσης αυτονόητο, ότι μεταξύ των πολιτισμένων ανθρώπων οι διαφορές λύνονται με διάλογο και ειρηνικό διακανονισμό ή, αν χρειαστεί, με καταφυγή στα θεσμοθετημένα όργανα της Δικαιοσύνης. Σε καμιά περίπτωση με αυτοδικία.

Δεν γνωρίζουμε (αν και υποψιαζόμαστε) ποιος είναι ο δράστης των προαναφερθέντων εγκλημάτων στη Ρητίνη. Όμως, όποιος κι αν είναι, αναφορικά με την οντολογική ποιότητά του, έχουμε να πούμε τα εξής:

1. Είναι ανάξιος να ονομάζεται άνθρωπος, αφού μπορεί να σκοτώνει εν κρυπτώ, με στυγνό και αδίστακτο τρόπο, άλογα και ανυπεράσπιστα ζώα, καλυπτόμενος πίσω από την γεμάτη δειλία ανωνυμία του.

2. Είναι ανάξιος να ονομάζεται άνθρωπος, αφού δεν διακατέχεται από συμπόνια για τους ανθρώπους που χάνουν τα αγαπημένα τους κατοικίδια. Είναι πολλαπλά κακούργος, διότι δεν λογαριάζει τον αβάσταχτο πόνο των παιδιών και τα βαθιά τραύματα που προκαλούνται στις ψυχές τους, από το θάνατο των αγαπημένων τους ζώων και μάλιστα με αυτόν, τον ανάλγητο τρόπο. Τι συναισθήματα μπορούν να γεννηθούν σε παιδικές ψυχές από τέτοιου είδους εγκληματικές δράσεις;

3. Είναι ανάξιος να ονομάζεται άνθρωπος, αφού δεν διαθέτει τη στοιχειώδη ανθρώπινη λογική και ευαισθησία να κατανοήσει, ότι οι δολοφονικές του ενέργειες αναστατώνουν το κοινωνικό περιβάλλον, ενσπείροντας σε αυτό πάθη και μίση. Είναι πολλαπλά ανόητος, διότι δεν αντιλαμβάνεται ότι, σύμφωνα με τον παγκοσμίως ισχύοντα φυσικό νόμο: δράση – αντίδραση, η καταστροφική ενέργεια που διοχετεύει στο περιβάλλον, στο οποίο και ο ίδιος ζει, θα επιστρέψει κάποια στιγμή με σφοδρότητα εναντίον του. Το κακό παράγει κακό.

4. Είναι ανάξιος να ονομάζεται άνθρωπος, αφού η τεράστια ηλιθιότητα που τον διακατέχει, τον εμποδίζει να αντιληφθεί ότι οι δολοφονικές του ενέργειες τιμωρούνται αυστηρά από το νόμο. Πρώτον, διότι κατέχει αναρμοδίως και χρησιμοποιεί τοξικές ουσίες, ιδιοτελώς και με τρόπο που απειλούν τη Δημόσια Υγεία. Προφανώς το νοητικό δυναμικό του δεν επαρκεί για να αντιληφθεί ότι τα αυτοσχέδια δηλητηριώδη δολώματα που διασπείρει στο ανθρώπινο και φυσικό περιβάλλον, θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τη ζωή των ζώων αλλά και των ανθρώπων. Ιδιαίτερα των ανυποψίαστων, μικρών παιδιών, στα χέρια των οποίων είναι πιθανόν να πέσουν. Δεύτερον,διότι απαγορεύεται με νόμο η θανάτωση ζώων με δηλητήρια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Νόμο (Νόμος 1197/1981, Νόμος 3170/2003 και Νόμος 4039/2012), όποιος θανατώνει ζώα με φόλες τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή.

Ας έχει υπόψη του ο εν λόγω κρυπτόμενος εγκληματίας, ότι αναφορικά με την ταυτότητά του, προς το παρόν υπάρχουν (όπως προείπαμε) μόνο υποψίες και αρκούμαστε σε αυτή την καταγγελία. Όταν όμως αυτές γίνουν ενδείξεις, ή - πολύ περισσότερο – αποδείξεις, θα κινήσουμε εναντίον του την από το νόμο προβλεπόμενη διαδικασία.

Αργύρης Ολοκτσίδης
Ρητίνη Πιερίας 11 Αυγούστου 2013