από τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει μέχρι σήμερα οι παραγωγοί) να φθάνουν τα 135.300. Επίσης σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία τα 132.000 στρέμματα αφορούν καλλιέργειες καπνών ανατολικού τύπου (ποικιλίες Μπασμάς και Κατερίνη), ενώ τα 3.300 καλλιέργεια καπνού τύπου Βιρτζίνια. Αυτή την περίοδο οι παραγωγοί βρίσκονται στην αιχμή της μεταφύτευσης με τον καιρό σύμμαχό τους. Αν μάλιστα οι καιρικές συνθήκες συνεχίσουν να εξελίσσονται ευνοϊκά τότε σε περίπου 15 ημέρες από σήμερα η φύτευση θα έχει ολοκληρωθεί. Να σημειωθεί ότι η φετινή αύξηση στην καλλιέργεια θα μπορούσε να ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν τελικά οι παραγωγοί στην Αιτωλοακαρνανία που εξέταζαν το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στην καλλιέργεια καπνού ποικιλίας Βιρτζίνια το έπρατταν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατάφερε να συγκεντρώσει ο ΑγροΤύπος από τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει μέχρι και αυτή τη στιγμή οι παραγωγοί σε ολόκληρη την χώρα (η όποια απόκλιση υπάρχει θα είναι διότι τις ημέρες αυτές ίσως κάποιος παραγωγός έκανε ένα νέο συμβόλαια των 5 ή 10 στρεμμάτων), η καλλιέργεια καπνού ανατολικού Τύπου έχει ως εξής:
- Στην περιοχή των Σερρών καλλιεργούνται φέτος 11.000 στρέμματα
- Στη Νιγρίτα καλλιεργούνται 9.000 στρέμματα
- Στη Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας καλλιεργούνται 30.000 στρέμματα
- Στη Π.Ε. Ροδόπης 56.000 στρέμματα
- Στη Π.Ε. Ξάνθης 20.000 στρέμματα
- Στη Π.Ε. Θεσσαλονίκης 5.000 στρέμματα
- Στην Ελασσόνα 1.000 στρέμματα
Συνολικά: 132.000 συνολικά
Όσον αφορά την ποικιλία Βιρτζίνια:
- Στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης καλλιεργούνται φέτος 2.000 στρέμματα
- Στη Π.Ε. Ξάνθης περίπου 300 στρέμματα
- Στην Π.Ε. Φθιώτιδας περίπου 1.000 στρέμματα
Συνολικά: 3.300 συνολικά
Καιρός και συμβόλαια
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Θεόδωρος Ιορδανίδης, Πρόεδρος της Καπνικής Θεσσαλονίκης: «Οι καιρικές συνθήκες μέχρι στιγμής είναι πολύ καλές διότι έβρεξε και υπάρχει υγρασία στα χωράφια. Έτσι οι παραγωγοί βγαίνουν από τον κόπο και τα έξοδα του ποτίσματος. Η μεταφύτευση εφόσον δεν μας εμποδίσει ο καιρός σε περίπου 15 ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί».
Και προσθέτει: «Τα συμβόλαια έχουν κλειστεί με τις εταιρείες Μιχαηλίδης, Μισσιριάν, ΣΕΚΕ, Γλεούδης και λίγα συμβόλαια (διερευνητικά) με την εταιρεία ALAAND (παλιά Diamond)».
Και προσθέτει: «Τα συμβόλαια έχουν κλειστεί με τις εταιρείες Μιχαηλίδης, Μισσιριάν, ΣΕΚΕ, Γλεούδης και λίγα συμβόλαια (διερευνητικά) με την εταιρεία ALAAND (παλιά Diamond)».
Σε ερώτησή μας σχετικά με την περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας ο κ. Ιορδανίδης μας αναφέρει: «Πήγε να εκδηλωθεί μια τάση επιστροφής στην καλλιέργεια καπνού ποικιλίας Βιρτζίνια στην Αιτωλοακαρνανία όπου παλαιότερα καλλιεργούσαν 25.000 τόνους. Τελικά μετά από διαπραγματεύσεις προέκυψε ότι δεν τους συμφέρει να μπουν ξανά στην καλλιέργεια. Όπως επίσης συνέβη και με την περίπτωση των Γιαννιτσών όπου παλαιότερα παρήγαν 11 εκατ. κιλά Μπέρλεϋ αλλά τελικά δεν καλλιέργησαν. Το Μπέρλεϋ στην Ελλάδα κατά 98% το παρήγαν στην περιοχή των Γιαννιτσών όπου πλέον δεν καλλιεργεί κανένας.
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr
xdiam@agrotypos.gr