10/12/2012
Δεν προλαβαίνει να φέρει μια πρόταση ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή σπεύδει να συμφωνήσει πλήρως και να την υπερψηφίσει – μαζί και οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες».
Δεν πρόκειται για απλή σύμπτωση, ούτε για τυχαίο περιστατικό, διότι συμβαίνει συστηματικά.
Και όποια κι’ αν είναι τα κίνητρα, από ένα σημείο και μετά χάνονται οι ιδεολογικές διαφορές και δημιουργείται μια παράδοξη σύμφυση που κάποιοι οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπόψη τους και να δουν τι θα κάνουν.
Το τελευταίο «κρούσμα», αυτό της περασμένης Πέμπτης είναι χαρακτηριστικό – διότι ήταν τέτοιο το θέμα που μπορούσε να υπάρξει κάποια διαφοροποίηση, ώστε να μην εμφανίζεται αυτή η απόλυτη ταύτιση.
Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου συζητήθηκε η τύχη της περίφημης «Λίστας Λαγκάρντ» όταν ετέθη το θέμα για το αν θα πρέπει να συνεχιστεί ή όχι η εξέταση μαρτύρων, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή τάχθηκαν υπέρ.
Αυτό δεν ήταν υποχρεωτικό να συμβεί, καθώς υπήρχε άλλη πρόταση, δηλαδή να οδηγηθεί το θέμα στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ υπήρχε και η δυνατότητα για πλείστες όσες προτάσεις σχετικά με το θέμα.
Αισθάνομαι την υποχρέωση να υπενθυμίσω τα προηγούμενα κρούσματα, διότι αποσιωπούνται συστηματικά:
Στις 4 του περασμένου Οκτωβρίου, η Χρυσή Αυγή (αλλά και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες) υπερψήφισαν την (ακοστολόγητη και γι’ αυτό δεν μπήκε σε ψηφοφορία) πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Στις 10 Οκτωβρίου, η Χρυσή Αυγή (αλλά και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες) υπερψήφισαν την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ (στο νομοσχέδιο για τη συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και την τροπολογία για την ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών των μικρομεσαίων) με την οποία προτεινόταν να χαριστούν όλα αδιακρίτως τα δάνεια.
Στις 12 Οκτωβρίου, κατά τη συζήτηση Επερώτησης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για τους ΟΤΑ, η Χρυσή Αυγή έσπευσε να συμφωνήσει, χρησιμοποιώντας την ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία.
Στις 30 Οκτωβρίου, ψήφισαν όλοι μαζί υπέρ της κλήτευσης του Γ. Παπανδρέου για τη Λίστα Λαγκάρντ, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Στις 7 Νοεμβρίου, κατά τη συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο, όλοι μαζί αποφάσισαν να… καταργήσουν την Αρχή της Δεδηλωμένης κατά την ένσταση αντισυνταγματικότητας.
Στις 29 Νοεμβρίου, υπερψήφισαν (άλλοι μετά πολλών επαίνων και άλλοι μετά… κριτικής) την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική για το Μνημόνιο, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι έτσι θα παραγράφονταν και όσα δεν είχαν παραγραφεί – εδώ είχαμε και σύμπραξη του ΚΚΕ, αν και… διαφωνούσε.
Τόσα πολλά κρούσματα μέσα σε δυο μόλις μήνες, δεν δείχνει να είναι τυχαία…