Για κάποια ζητήματα από την ομιλία του κ. Τσίπρα στο Ζάππειο και την απόφαση τουEurogroup της 21ης Ιουνίου
του Ραφαήλ Μεν. Μαϊόπουλου
(1) Για τη την πολιτική και οικονομική κυριαρχία της Ελλάδας.
(α) Είπε ο κ. Τσίπρας: “Η Ελλάδα ανακτά την πολιτική και οικονομική της κυριαρχία”. “Η επιλογή των μέσων της πολιτικής για να επιτευχθούν οι συμφωνημένοι στόχοι θα ανήκουν από δω και στο εξής αποκλειστικά στις εκλεγμένες από τον ελληνικό λαό κυβερνήσεις και όχι σε τεχνοκράτες ξένους”.
(β) Η Ανακοίνωση του Eurogroup * σημειώνει:
(i) Η μετά το Πρόγραμμα Ενισχυμένη Επιτήρηση θα πιστοποιεί την “ισχυρή και συνεχή εφαρμογή από την Ελλάδα των μεταρρυθμιστικώνμέτρων που έχουν συμφωνηθεί με το Πρόγραμμα”.
(ii) Οι τριμηνιαίες εκθέσεις της Ενισχυμένης Επιτήρησης:
- “Θα επιτρέπουν τη στενότερη επιτήρηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοοικομικής κατάστασης και των μετά το Πρόγραμμα δεσμεύσεων”.
- “Θα χρησιμεύουν ως βάση για το Eurogroup για να παρέχει το σύμφωνό του στην επιστροφή” των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών από αγορές-πωλήσεις ελληνικών ομολόγων και “στην ακύρωση της κλιμακωτής αύξησης επιτοκίου των δανείων του EFSF”.
(γ) Από την Ανακοίνωση του Eurogroup προκύπτει ότι αντικείμενο της Ενισχυμένης Επιτήρησης θα είναι ο έλεγχος της επίτευξης όχι μόνο των συμφωνημένων στόχων αλλά και των συμφωνημένων μέτρων.
(δ) Και κάτι που ξεχνάει (;) ο κ. Τσίπρας: Μετά τη λήξη του Προγράμματος, η “οικονομική κυριαρχία της Ελλάδας” θα εξαρτάται από τις αποφάσεις των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών για τον δανεισμό της.
Αποφάσεις που θα παίρνονται από τις αγορές, με βάση τα δικά τους, καπιταλιστικά, κριτήρια και τη δική τους επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας, πιο αυστηρή από την Ενισχυμένη Επιτήρηση των εταίρων μας.
(2) Για την επίλυση του προβλήματος του ελληνικού δημόσιου χρέους.
(α) Είπε ο κ. Τσίπρας: “Το ελληνικό δημόσιο χρέος καθίσταται επιτέλους βιώσιμο”.
(β) Η Ανακοίνωση του Eurogroup σημειώνει:
(i) “Τα κύρια συστατικά στοιχεία για τη βιωσιμότητα του χρέους θα είναι η εφαρμογή μιας φιλόδοξης στρατηγικής ανάπτυξης και μιας συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής”, με διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του GDP μέχρι το το 2022 και 2,2% από το 2023 μέχρι το 2060 και υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.
(ii) “Το Eurogroup θα επανεξετάσει το 2032 εάν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για το χρέος, βασισμένο σε ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς”, λαμβάνοντας υπόψη “τη θετική αξιολόγηση της μετά το Πρόγραμμα Επιτήρησης”.
(γ) Από τη Ανακοίνωση του Eurogroup προκύπτει ότι δημόσιο χρέος δεν “καθίσταται επιτέλους βιώσιμο”.
Η βιωσιμότητά του βεβαιώνεται μόνο προσωρινά (μέχρι το 2032) και υπό προϋποθέσεις (η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για το πρωτογενές πλεόνασμα και τις μεταρρυθμίσεις για ανάπτυξη και επενδύσεις), των οποίων η εκπλήρωση ισχυρώς αμφισβητείται.
(3) Για το τι παρέλαβε ο κ. Τσίπρας τον Ιανουάριο 2015.
(α) Είπε ο κ. Τσίπρας: “Παραλάβαμε μία χώρα στο χείλος του γκρεμού και της χρεοκοπίας”.
(β) Το Eurogroup δεν ασχολήθηκε με το ζήτημα αυτό.
Όμως τον κ. Τσίπρα έχουν διαψεύσει κατηγορηματικά, με ξεκάθαρες δηλώσεις, όλοι οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών Οργανισμών.
- Τζιαμαριόλι (14.6.18): “Σε έξι μήνες τινάχτηκε στον αέρα η επιτυχία του 2014”.
- Ντομπρόβσκις (6.4.16): “Το 2014 η Ελλάδα ήταν πολύ κοντά στο να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της. Τα πήγαινε καλά με τους δημοσιονομικούς στόχους, είχε επιστρέψει στην ανάπτυξη, είχε επιστρέψει στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, ακόμα είχε ήδη χτυπήσει την πόρτα των αγορών και ήταν εντός τροχιάς για να βγει από το Μνημόνιο. Συζητούσαμε με την ελληνική κυβέρνηση ένα διάδοχο προληπτικό πρόγραμμα, με το οποίο η Ελλάδα θα γύρναγε στις αγορές.
Η νέα ελληνική κυβέρνηση που ανέλαβε το 2015 διάλεξε άλλους δρόμους για την οικονομική της πολιτική. Αυτό δυστυχώς υπονόμευσε την ανάπτυξη, υπονόμευσε την οικονομική σταθερότητα…”.
- Ντράγκι (28.4.16): “Είναι ξεκάθαρο ότι η τελευταία χρονιά ήταν ένα οικονομικό πισωγύρισμα για την Ελλάδα”.
- Ρέγκλινγκ (6.5.16): “Μετά τις εκλογές στις αρχές του 2015, υπήρξε μία διακοπή του προγράμματος και οπισθοδρόμηση στις μεταρρυθμίσεις. Αυτό είχε τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και ώθησε την Ελλάδα πίσω στην ύφεση”.
- Σόϊμπλε (26.5.16): “Η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε βγει το 2014 από τον μηχανισμό στήριξης, αλλά κάτι τέτοιο κατέστη ανέφικτο λόγω των υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για παραμονή στην Ευρωζώνη χωρίς μεταρρυθμίσεις”.
(γ) Όσο για τις δηλώσεις των εταίρων μας τον τελευταίο καιρό, για τη βελτίωση της οικονομίας, για τις οποίες επαίρεται ο κ. Τσίπρας, αυτές δεν αναφέρονται στη σύγκριση της οικονομικής κατάστασης σήμερα με εκείνη που αυτός παρέλαβε από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. (Το ζήτημα αυτό έχει τελεσίδικα κριθεί και από του εταίρους, που έχουν γνώση του τι συνέβη το 2014-15 και που έχουν υπολογίσει και γνωστοποιήσει το υπέρογκο κόστος των πεπραγμένων του πρώτου εξαμήνου 2015).
Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν τη διαφορά ανάμεσα στην κατάσταση της οικονομίας σήμερα και σ’ εκείνη στην οποία είχε οδηγηθεί η Χώρα μετά το καταστρεπτικό πρώτο εξάμηνο της δικής του διακυβέρνησης.
(δ) Έχει άραγε αναλογιστεί ποτέ ο κ. Τσίπρας ποια θα ήταν η πορεία της οικονομίας, αν η γνωστή colotoumba γινόταν όχι τον Ιούλιο αλλά τον Ιανουάριο του 2015;
(Η Ανακοίνωση του Eurogroup δεν μεταφράστηκε στα ελληνικά από καμία κυβερνητική Υπηρεσία. Γιατί;).
Από τους ΑΝΤΙΛΟΓΟΥΣ (www.antilogoi.gr) Ενότητα ΠΟΛΙΤΙΚΗ